[STATICA] Konfiguracja (N2) z Metstockiem (i w ogole)

Źródła danych, płatne/bezpłatne, sposoby, metody, skrypty, problemy

[STATICA] Konfiguracja (N2) z Metstockiem (i w ogole)

Postprzez olaf » 2007-01-04, 16:50

Witajcie...

Poprawna konfiguracja programow AT do wspolpracy z danymi online w czasie sesji, najczesciej rodzi wiele pytan. Mozna to zrobic na wiele sposobow (dde, e-signal).
Moje rozwiazanie podane jest na screenach ponizej:

I. Ustawienia w programie Metastock 7.xx
Image
Image
Image

II. Ustawienia w programie Notowania2 firmy statica.pl
Image
Image


Dziala:
1. uzupelnianie danych w kazdym momencie sesji (poprzez opcje "synchronizuj")

2. budowanie online wykresow EOD na podstawie danych intra
Niestety statica/notowania2 nie potrafi tworzyc danych EOD, mozna to jednak ominac budujac baze danych 60' (1H). Otwieramy wykres z danymi 1H i przelaczamy na widok EOD. Widzimy wykres dzienny waloru.
Jednak...
1. zeby to na poprawnie dzialalo, tzn. biezaca swieczka dzienna budowla sie on-line musimy zmienic date w kompie na +1
2. zeby poprawnie byla ta swieczka budowana OHLC musimy pamietac o uruchomieniu Metastocka jako pierwszego. Metastock sie uruchamia, w miedzyczasie uruchamiaja sie tez Notowania2 i serwer RT ale pozwalamy polaczyc sie programowi z serwerem statici dopiero w momencie kiedy MS zakonczy swoje uruchamianie i bedziemy mieli otwarty wykres EOD ktory chcemy ogladac. Przy innej sekwencji MS nie bedzie nam pokazywal calej swieczki, a tylko cene close (C).



TO DO:
opisac FlyingTable
opisac funkcje PowerMenu (always on top)
opisac zwijanie tabelek do paska tytulowego

Image
Ostatnio edytowany przez olaf 2008-12-09, 17:05, edytowano w sumie 7 razy
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf
 
Posty: 1980
Dołączenie: 2006-06-21, 19:23

Postprzez krezus » 2007-01-05, 10:53

Olaf moglbys opisac ostani screen
zrobilem jak na obrazku ale u mnie to nie dziala znaczy metas nie dopisuje danych do wykresu day
gdzie robie blad???
moze napisz co masz w pliku ms dane bo ja napisalem sciezke zdo pliku gdzie mam wykres fw20
Ostatnio edytowany przez krezus, 2007-01-05, 10:57, edytowano w sumie 1 raz
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus
 
Posty: 911
Dołączenie: 2006-06-20, 21:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez olaf » 2007-01-16, 11:50

krezus napisał(a):zrobilem jak na obrazku ale u mnie to nie dziala znaczy metas nie dopisuje danych do wykresu day


Niestety statica/notowania2 nie potrafi tworzyc danych EOD, mozna to jednak ominac budujac baze danych 60' (1H). Otwieramy wykres z danymi 1H i przelaczamy na widok EOD. Widzimy wykres dzienny waloru.
Jednak...
1. zeby to na poprawnie dzialalo, tzn. biezaca swieczka dzienna budowla sie on-line musimy zmienic date w kompie na +1
2. zeby poprawnie byla ta swieczka budowana OHLC musimy pamietac o uruchomieniu Metastocka jako pierwszego. Metastock sie uruchamia, w miedzyczasie uruchamiaja sie tez Notowania2 i serwer RT ale pozwalamy polaczyc sie programowi z serwerem statici dopiero w momencie kiedy MS zakonczy swoje uruchamianie i bedziemy mieli otwarty wykres EOD ktory chcemy ogladac. Przy innej sekwencji MS nie bedzie nam pokazywal calej swieczki, a tylko cene close (C).

Powodzenia!
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf
 
Posty: 1980
Dołączenie: 2006-06-21, 19:23

Postprzez LeM » 2007-01-16, 21:31

Ja mam jeszcze stara konfiguracje Notowan2 ze Statica. Ta gdzie e-signal byl emulowany czy jakos tak. Nie pobieralem aktualizacji i nie przeszedlem na nowa konfiguracje bo o ile pamietam ta pobierala za kazdym razem dane z serwera i nie zapisywala w formacie plikow z Metasa. Na starej konfiguracji wszystko gra i buczy. Jak chce miec swieczke EOD ustawiam taki interwal i jedna palka rysuje sie przez caly dzien bez klopotu. Zadnych zmian dat itp. Wogole wydaje mi sie ze to przejscie na zalecany przez producenta sposob pobierania danych zrobil wiecej zlego niz dobrego.
Ostatnio edytowany przez LeM, 1970-01-01, 01:00, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM
 
Posty: 2176
Dołączenie: 2006-06-21, 15:12

Postprzez olaf » 2007-02-28, 23:15

LeM napisał(a):Ja mam jeszcze star? star? konfiguracjŕ Notowa˝2 ze Static?. T? gdzie e-signal by? emulowany czy jako tak. Nie pobiera?em aktualizacji i nie przeszed?em na now? konfiguracjŕ bo o ile pamiŕtam ta pobiera?a za ka?dym razem dane z serwera i nie zapisywa?a w formacie plikˇw z Metasa. Na starej konfiguracji wszystko gra i buczy. Jak chce mieŠ swieczke EOD ustawiam taki interwa? i jedna pa?ka rysuje sie przez ca?y dzie˝ bez k?opotu. Zadnych zmian dat itp. Wogˇle wydaje mi sie ?e to przejÂcie na zalecany przez producenta sposˇb pobierania danych zrobi? wiecej z?ego ni? dobrego.


Moze w nowszej wersji MS jest to jakos lepiej tez rozwiazane...
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf
 
Posty: 1980
Dołączenie: 2006-06-21, 19:23

Postprzez grenis » 2009-02-11, 20:32

Witam

Ja pierwotnie skonfigurowalem metasa wg. tutoriala zawartego w pomocy aplikacji notowania 3max oraz na stronie staticy. Po formacie HDD i instalacji WinXP SP3 wystapil problem z nagminnym i delikatnie mowiac niezwykle uciazliwym zrywaniem polaczen z serwerem notowan aplikacji notowania 3max podczas otwierania w metastocku kolejnych wykresow ( np. W20, S&P 500).

Zmienilem config wg. tutoriala by Olaf i problem znikl. Roznica na ponizszych screenach.
Załączniki
ok.jpg
aktualny config
nok.jpg
pierwotny config
grenis
 
Posty: 63
Dołączenie: 2006-10-26, 10:24


Powróć do Dane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

cron