18.11.2009 - Komentarze w czasie i po sesji...

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 19.11.2009r.

Ankieta zakończyła się 2009-11-19, 11:00

wzrosnie?
2
25%
spadnie?
6
75%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
0
Brak głosów

Razem głosów : 8

18.11.2009 - Komentarze w czasie i po sesji...

Postprzez bono » 2009-11-17, 23:20

Sponsorem dzisiejszej sesji jest portal "www.inwestorgieldowy.com".
Odkryłem niedawno gralla jednak widzę go jak lizaka przez szybę zamkniętego sklepu. Wiem gdzie jest jednak nie mogę go dotknąć. Do niedawna myślałem, że go nie ma ale jednak portal inwestor giełdowy uświadomił mi, że jednak istnieje. Odkryli go ONI i dobrze wiedzą jaki jest cenny i tanio go nie chcą oddać. Za późno jednak dla mnie nieszczęsnego. Szkolenia oferowane przez tą firmę nie są na kieszeń obitego przez kryzys marnego spekulanta. Apeluję jednak do was jeśli nie przegraliście jeszcze wszystkiego. Tam jest grall przecież nieważne ile on kosztuje pożyczcie od sąsiadki później pomożecie jej odrobić. Na boga korzystajcie póki nie jest za późno i dla was.
P.S. Na dole jest baner promocyjny ponoć można zaoszczędzić 2100zł jak się kupi 3 szkolenia. Miejmy nadzieję że do jutra nie zniknie.

Środa, 18 Listopada 2009
9:40 Euroland Wystąpienie publiczne szefa ECB
10:00 Euroland Saldo rachunku bieżącego s.a. Wrzesień 0.5 mld EUR -1.3 mld EUR
10:30 Wielka Brytania Protokół z posiedzenia BoE Listopad
13:00 USA Wnioski o kredyt hipoteczny 3.2%
14:00 Polska Wynagrodzenie Październik 2.8% r/r 3.3% r/r
14:00 Polska Zatrudnienie Październik -2.4% r/r
14:30 USA Rozpoczęte budowy domów Październik 600 tys. 590 tys.
14:30 USA Pozwolenia na budowę domów Październik 580 tys. 575 tys. 573 tys.
14:30 USA Inflacja CPI Październik 0.2% m/m 0.2% m/m
14:30 USA Inflacja bazowa CPI Październik 0.1% m/m 0.2% m/m
16:30 USA Zmiana zapasów ropy 0.1 mln brk 1.76 mln brk
Wyniki kwartalne przed sesją w USA podaje Air France-KLM,
Image
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Re: 18.11.2009 - Komentarze w czasie i po sesji...

Postprzez olab » 2009-11-18, 00:16

Bono, nie szydź z kolegów, bo w ramach rewanżu nam zorganizują wiadomy PR ;-).

Na fw daily ciekawa sprawa - 2 kolejne inside bary (słupek w słupku), dlatego z ciekawosci polukałem jak to działa w ostatnim czasie.
Dla niezorientowanych dodam, że ta prosta, wręcz prymitywna formacja, zakłada rozpoznanie dalszego kierunku rynku zgodnie z wybiciem poza range pierwszego lub drugiego (w zależności od upodobań gracza) słupka.
W badanym okresie (4 m-ce:od lipca do dziś) wyniki są bardzo ciekawe.
Inside bar na daily wystąpił 9 razy (na wykresie zielone i różowe kółka), z tego:

- w czasie wzrostów wyjście było zawsze górą i było dynamiczne, nie pozwalając powątpiewać w wiarygodność formacji;

- 6 na 8 formacji dało zarobić - b. dobra skuteczność;

- 2 mylne sygnały (różowe kółka) też dały zarobić trochę na intra, natomiast powrót do range'u formacji był w tym przypadku wiarygodnym sygnałem ewakuacji i pozwalał stosującym tę strategię zminimalizować straty (teoria nakazuje stawiać stopy dalej - na przeciwległych końcach słupków).

Reasumując powyższe na jutrzejszą sesję:

- Jeżeli to dalej działa, to wyjście górą powinno być dynamiczne i wynosić kilkadziesiąt pkt;

- Jeżeli po wybiciu górą fut nie będzie chciał rosnąć a będzie zawracał do range'u - trzeba uważać na fałszywe wybicie ;

- Wybicie dołem poza range wtorkowej sesji, to również poziom linii szyji rgra na intra, co uwiarygadnia ten poziom.

Czy do rozważań brać range pierwszego czy drugiego słupka, zostawiam do samodzielnej oceny grających pod to, natomiast zwracam uwagę, że opisuje to jako ciekawostkę i tylko jako jedną z metod analizy rynku.

pozdrawiam

olab
Załączniki
fw20-daily.JPG
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez olaf » 2009-11-18, 00:39

Dzieki olab :)

Kontynuujac watek dywersyfikacji i lokat antypodatkowych:

Jeśli podatek z tytułu odsetek od środków na lokacie bankowej jest niższy niż 50 groszy, bank nie musi go pobierać. Wówczas i podatnik nie musi go wykazywać w deklaracji - wynika z informacji przesłanej we wtorek PAP przez Ministerstwo Finansów.

Tym samym resort potwierdził stanowisko banków, zgodnie z którym zyski z odsetek od jednodniowych lokat bankowych nieprzekraczające 2,5 zł dziennie są zwolnione z podatku - uważa doradca podatkowy z kancelarii Kolibski Nikończyk Dec & Partnerzy Marek Kolibski.

zrodlo:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... nione.html
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez olaf » 2009-11-18, 15:57

Przebicie 2417 moze dac zmiane trendu na 1H
Wsparciem 08 i 2395-400.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez olab » 2009-11-18, 17:51

olab napisał(a):
- Wybicie dołem poza range wtorkowej sesji, to również poziom linii szyji rgra na intra, co uwiarygadnia ten poziom.

dziewiąty sygnał również okazał się trafny. Wyjście dołem z range'u wczorajszej świecy zostało potwierdzone nieco skośnym rgrem na intra, natomiast wyjście poza poniedziałkowy słupek potwierdził kolejny klasyczny rgr

pozdro
olab
Załączniki
fw20-daily.JPG
fw20intra.JPG
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości