[Amibroker] Plugin do danych Stooq

Opinie, rekomendacje, porady, rozwiązania problemów

[Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-14, 12:17

Poniewaz mialem troche wolnego czasu napisalem plugin do Amibrokera pobierajacy dane ze strony Stooq ... dzieki temu mozna w Ami ogladac takie wynalazki jak np HGPLN.F lub inne cuda z ich strony bez koniecznosci uzywania ISPAG-a, ktory, jak wiadomo .. ma swoje ograniczenia

Plugin pobiera tylko dane EOD

Obecnie plugin jest w wersji synchronicznej, wiec moze przywiesic Ami na kilkanascie sekund jezeli Stooq padnie lub nie bedzie netu

W tej wersji dane sa pobierane tylko 'do wczoraj'

Instalacja jest prosta - wystarczy przekopiowac plik .dll do katalogu Plugins w folderze Amibrokera, dokladne info w pliku Instrukcja.doc

Plugin jest w wersji beta .. wiec moze miec (i z pewnoscia ma) jakies bugi

Moze komus sie przyda

Jakby ktos uzywal .. to prosze o info o bugach i sugestie

kontakt ze mna na czacie albo na PM lub na watku
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-15, 22:48

Jakby ktos uzywal .. to prosze o info o bugach i sugestie


Nie wiem ale u mnie w/w plugin nie działa. (Owszem wyświetla się zielony status OK, ale nie wyświetla wykresów "Not enough data available. To plat any charts at least 3 data bars...) Wydaje mi się, że istotą problemu może być fakt, iż dane ze Stooq'a nie są w pełni "kompatybilne z danymi do AMI:

Stooq (dane w jednej kolumnie Exella oddzielone przecinkami):

Data,Otwarcie,Najwyższy,Najniższy,Zamknięcie,Wolumen
2005-03-16

Amibroker (dane w różnych kolumnach Exella - bez przecinków):

DATE OPEN HIGH LOW CLOSE
01/07/1959

.. aczkolwiek mogę się mylić....
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-16, 09:12

a jaki ticker wpisales ?
czy w tym czasie dzialal net i Stooq ?

sprobuj jeszcze wcisnac <F5>

dane stooq nie sa kompatybilne z danymi Ami, ale tym wlasnie zajmuje sie moj plugin
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-16, 09:46

a jaki ticker wpisales ?
czy w tym czasie dzialal net i Stooq ?
sprobuj jeszcze wcisnac <F5>
dane stooq nie sa kompatybilne z danymi Ami, ale tym wlasnie zajmuje sie moj plugin


Próbowałem na dwóch przeglądarkach (IE7 oraz GoogleChrome), dwa tickery przykładowe testowałem - HG.F oraz FW20Z10, przyciskawszy również f5. Net jak najbardziej działał.

Zielona lapka OK się pali, ale AMI nie pobiera danych.
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-16, 09:59

hmm .. dziwne .. u mnie te dwa tickery wlasnie wpisalem i smigaja bez najmniejszych problemow

sprobuj jeszcze wpisac jakis instrument nie-kontraktowy ... np KGH

jakiego masz windowsa ? jaka wersja Ami ?

masz moze jakiegos firewalla ?
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-16, 10:05

hmm .. dziwne .. u mnie te dwa tickery wlasnie wpisalem i smigaja bez najmniejszych problemow
sprobuj jeszcze wpisac jakis instrument nie-kontraktowy ... np KGH
jakiego masz windowsa ? jaka wersja Ami ?
masz moze jakiegos firewalla ?


Przy KGHM-ie tez nie działa. Windows XP.v5.1 SP.3. Ami 5.30 rc. (nieorginalna/ściągnieta z neta do testów). Antywirus darmowa Avira. Ustawienia Database Settings jak w instrukcji.
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-16, 10:13

sprobuj jeszcze uruchomic ISPAG-a ze strony stooq i tam wpisac te tickery, bo moj plugin robi prawie dokladnie to samo co ISPAG, najlepiej jakbys wszedl na czata to na privie omowimy problem
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez olaf » 2010-12-16, 10:17

rot napisał(a):a jaki ticker wpisales ?
czy w tym czasie dzialal net i Stooq ?

sprobuj jeszcze wcisnac <F5>


F5 wciskać trzymając CTRL
CTRL+F5 czyści cache przeglądarki.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf
 
Posty: 1979
Dołączenie: 2006-06-21, 19:23

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-16, 10:19

F5 ale w Amibrokerze .. przegladarka nie ma tu zadnego znaczenia
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez olaf » 2010-12-16, 14:39

rot napisał(a):F5 ale w Amibrokerze .. przegladarka nie ma tu zadnego znaczenia


LOL :-) czytałem pobieżnie o tym stooq i wyskoczyłem jak... z przysłowia ;-) Przepraszam.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf
 
Posty: 1979
Dołączenie: 2006-06-21, 19:23

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-16, 19:45

sprobuj jeszcze uruchomic ISPAG-a ze strony stooq i tam wpisac te tickery, bo moj plugin robi prawie dokladnie to samo co ISPAG, najlepiej jakbys wszedl na czata to na privie omowimy problem


A żeby na tego czata wejść to trzeba coś doinstalować ?.
Próbowałem wejść na (dolna zakładka "Skocz do/Chat #Futures#newsroom" ):

http://futures.org.pl/chat-irc-futures.php

....ale wywala jakiś "Startup error: Java lang error....."

I cóż to jest ten Stooq'owski ISPAG ?.
Czy to to ?.

http://stooq.pl/q/a/?s=fw20z10

...czy może co innego ?.
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-16, 20:14

tak .. to to

sprobuj wejsc jutro na czata .. bede ok 9-tej

tak, mozna wejsc np z tego linku http://futures.org.pl/chat-irc-futures.php
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-16, 20:19

tak .. to to
sprobuj wejsc jutro na czata .. bede ok 9-tej
tak, mozna wejsc np z tego linku http://futures.org.pl/chat-irc-futures.php


Che, che ... jak już napisałem wcześniej również i czat z powyższego wywala błąd:

"Startup error: Java lang error....."

Jakieś fatum chyba .....:).
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-16, 20:25

Spróbuję jutro odpalić to wszystko (plugin oraz czat) na innym kompie.
Może to wina systemu.
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-16, 21:54

pewnie nie masz zainstalowanego JRE
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-16, 22:08

pewnie nie masz zainstalowanego JRE


Wszystko niby jest, to też sprawdziłem...
http://www.java.com/pl/download/help/enable_browser.xml

Ech te komputery ... uprze sie taki, i cóz mu zrobisz :).

P.S. Jutro albo pojutrze wszytsko sprawdzę na innym kompie to się okaże gdzie tkwi przyczyna...
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-18, 14:28

P.S. Jutro albo pojutrze wszytsko sprawdzę na innym kompie to się okaże gdzie tkwi przyczyna...


Oczywiście na innym kompie udało się odpalić plugin oraz chat bez problemu ....
Ech te komputery .....
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-18, 20:21

swietnie, ciesze sie ze wszystko dziala
i .. jak wrazenia z uzytkowania ?

troche sie balem wrzucac tego plugina, bo testowalem go tylko na swoim kompie, ale opocz endriu na razie nikt nie zglaszal z nim problemow, wiec zakladam ze dziala u innych rowniez

tu na forum wiekszosc inwestuje glownie w kontrakty, ale dla tych ktorzy graja na akcjach, taki plugin to spore ulatwienie ... nie trzeba otwierac ISPAG-a, nie ma problemow z updateowaniem bazy, biezace notowania sa automatycznie aktualizowane z poziomu Amibrokera bez zadnej ingerencji uzytkownika, generalnie szybko sie zapomina ze ten plugin tam w ogole jest :)
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez endriu » 2010-12-18, 21:10

swietnie, ciesze sie ze wszystko dziala
i .. jak wrazenia z uzytkowania ?


Kawał dobrej roboty kolego Rot.

P.S. Jezeli można zapytać jeszcze o język w jakim napisana jest dll'ka, tudziez o kod źródłowy. Wiesz kolego, taka ze mnie upierdliwa bestia, że jak chcę się czegoś dowiedziec to drążę temat i drąże...:), choc w sumie to juz mozna by olać sprawę i dać sobie spokój ....:).
Pozdrawiam
Endriu
Awatar użytkownika
endriu
 
Posty: 72
Dołączenie: 2010-09-30, 18:41

Re: [Amibroker] Plugin do danych Stooq

Postprzez rot » 2010-12-19, 11:09

dll-ka jest napisana w C++

kod zrodlowy ... jest, siedzi sobie na dysku ... ma sie dobrze ;)

tez tak mam z tym drazeniem :), wlasnie dlatego napisalem tego plugina
rot
 
Posty: 42
Dołączenie: 2006-12-20, 10:40

Następna

Powróć do Programy AT

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość