''świeczki'' 5/49/08- zmiana koncepcji- sygnały systemu

....czyli cotygodniowa podróż Krezusa po rynkach bliższych i dalszych.

Moderator: krezus

''świeczki'' 5/49/08- zmiana koncepcji- sygnały systemu

Postprzez krezus » 2008-11-28, 20:32

Witam

Niestety z różnych przyczyn nie jestem w stanie utrzymać regularności w dziale. Konsultowałem tez się z czytelnikami i doszedłem do wnioski , że techniki japońskie nie cieszą się zbyt dużą popularnością.
Postanowiłem zmienić koncepcję działu i publikować w nim sygnały systemu i od czasu do czasu komentarze oczywiście na podstawie analizy świec japońskich. Oczywiście codziennie postaram się wrzucić 3 grosze w dziale ''Komentarz po sesji''....
Krótki opis systemu:
system opart jest na danych intra 30 minut z wykresu kontraktów fw20, sygnały generowane są przez 3 średnie kroczące, kupno najkrótsza średnia przecina od dołu 2 dłuższe i sprzedaży gdy najkrótsza średnia przecina od góry 2 dłuższe średniej sygnał powstaje po zamknięciu świeczki po opisanym zdarzeniu. Zlecenie stop następuję po zajęciu pozycji jeśli krótka średnia przetnie jedną dłuższą- na zamknięciu świeczki. Dla ostrożniejszych po zajęciu pozycji można też ustawić zlecenie stop 5 pkt powyżej najdłuższej średniej- nie jest to wymagane.
System jest wypróbowany na danych historycznych na naszym rynku, jest sprawdzony w praktyce i przynosi duże zyski w okresie trendów. W okresie trendu bocznego można spodziewać sie spadku efektywności systemu.
Do każdego sygnału załączam wykres. Ponieważ jestem obecny zwykle na sesji sygnały będą publikowane na bieżąco.
W wypadku dużego zainteresowania i zgody admina, możemy w przyszłości publikować sygnały systemu na stronie głównej.
Oczywiście nie odpowiadam za przyszłe wyniki systemu, ma on głownie służyc do pomocy w nauce inwestowanie samodzielnie:))))))))

OBECNA POZYCJA :
KRóTKA PO 1731..........STOP LOSS 1756+5= 1761 PKT ale nie jest konieczny ....czekamy na ewentualne przecięcie średnich..........
Załączniki
capture_11282008_193102.jpg
Ostatnio edytowany przez krezus 2008-12-18, 15:10, edytowano w sumie 4 razy
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Re: ''świeczki'' nr 5- zmiana koncepcji- sygnały systemu

Postprzez olaf » 2008-11-28, 22:18

krezus napisał(a):Niestety z różnych przyczyn nie jestem w stanie utrzymać regularności w dziale. Konsultowałem tez się z czytelnikami i doszedłem do wnioski , że techniki japońskie nie cieszą się zbyt dużą popularnością.

Szkoda, ze "swieczki" nie beda zbyt regularne (zalozmy raz na tydzien (moze chociaz raz na miesiac wieksza analiza?), nawet ostatnio z <b>olab</b>em martwilismy sie brakiem nowych wpisow.

<b>1.</b>
Postanowiłem zmienić koncepcję działu i publikować w nim sygnały systemu

<b>2.</b>
Krótki opis systemu:
system opart jest [...]
System jest wypróbowany na danych historycznych na naszym rynku, jest sprawdzony w praktyce i przynosi duże zyski w okresie trendów. W okresie trendu bocznego można spodziewać sie spadku efektywności systemu. [...]
Do każdego sygnału załączam wykres. Ponieważ jestem obecny zwykle na sesji sygnały będą publikowane na bieżąco.

<b>3.</b>
W wypadku dużego zainteresowania i zgody admina możemy publikować w czasie późniejszym system na stronie głównej.

<b>4.</b>
Oczywiście nie odpowiadam za przyszłe wyniki systemu, ma on głownie służyc do pomocy w nauce inwestowanie samodzielnie:))))))))

1. Jak mowilem, ja chetnie przeczytalbym analize "stricte" swiecowa. Niech te bedzie jakis nieregularnik/okolicznosciowiec. Raz na tydzien, na 2 tygodnie lub miesiecznik. Z czasem z pewnoscia ktos sie intensywniej dolaczy do rzeczowej dyskusji.

2. Super. Ja ze swej strony mam prosbe, aby podawac sygnaly systemu takze - jezeli sie pojawia w czasie seji - na forum (po sesji lub wieczorem, bo nie zawsze siedzimy przeciez on-line) wraz z podaniem biezacej pozycji i podliczeniem wyniku od poczatku publikowania systemu czyli... od dzisiaj ;)

3. Rzekles :)

4. Mysle, ze korzysci zawsze moga byc obopólne. My byc moze skorzystamy z sygnalow systemu, a system i jego autor byc moze skorzystaja na publicznej recenzji i ewentualnych krytycznych - ale przyjaznych - uwag.

Super :)

PS. Jezeli znajda sie inne osoby pragnace publikowac wlasny journal (dziennik) lub sygnaly wlasnego systemu to rozwazymy utworzenie kolejnego poddzialu :) (a osoba taka, bedzie - co zrozumiale - moderatorem na wlasnym podworku!)
Ostatnio edytowany przez olaf, 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez krezus » 2008-11-28, 22:34

Skoro jest zapotrzebowanie to ''świeczki'' postaram się kontynuować...........patrząc na spadającą liczbę wyświetleń uznałem , że sam dział to chybiony pomysł.......hmmm ale może zrobiłem to przedwcześnie..:))))))))))
Możliwe ,że system uatrakcyjni trochę dział i spopularyzuje japońskie techniki analizy technicznej.
Raz na dwa tygodnie ''świeczki'' na pewno sie pojawią......cały czas będę dożyl do cotygodniowego wpisu......

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez krezus » 2008-11-28, 22:42

''.....2. Super. Ja ze swej strony mam prosbe, aby podawac sygnaly systemu takze - jezeli sie pojawia w czasie seji - na forum (po sesji lub wieczorem, bo nie zawsze siedzimy przeciez on-line) wraz z podaniem biezacej pozycji i podliczeniem wyniku od poczatku publikowania systemu czyli... od dzisiaj ;) ...''

Olaf małe pytanie:
chodzi Ci o to żeby np. codziennie wieczorem podać aktualną pozycje systemu wraz z podliczeniem wyniku?

ps. ok

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez krezus » 2008-11-28, 23:08

Witam ponownie

Czekam na dane z akcje net , więc dziś zacznę od w20 i fw20

w20 :
na wykresie week skupmy się na ostatnich 8 swiecach: mamy tutaj formację objęcia hossy ale kolejna czarna świeca zamknęła się poniżej połowu objęcia.......imo oznacza to , że formacja nie ma aż tak dużej siły......w hossie wielokrotnie pojawiały się objęcia bessy , które później skutkowały kolejnymi szczytami teraz może być podobnie.......imo powinniśmy skupić się na cieniu szpulki , który mniej więcej pokrywa się z połową czarnej świecy i ma 13......to ewentualny poziom , który powinien powstrzymać zapędy byków.........znamy już poziom 1900 pkt:))))))) do tego rsi nie powinien przekroczyć poziomu 50-60 pkt jeśli mamy do czynienia z korektą
Na uwagę zasługują też same ma , które też nie są przypadkowe ale odpowiadają ściśle temu co używają Japończycy tj. ma 13 i ma 26 na wykresach tygodniowych- taka ciekawostka
Wykres day potwierdza jedynie wnioski z wykresu tygodniowego........poziomy pokrywają się. Dopiero trwałe przebicie poziomu 1900 może skutkować testowaniem kolejnych ma..........przypomnę ma pokazane na wykresie day ma 15,45, 100, 200

FW20........analiza analogiczna do w20..........poziom 1900 pkt mozna zastąpic strefą 1900-1930 pkt..............najbliższe wsparcie na wykresie day to 1680 pkt - połowa białej świeczki
Załączniki
w20 week.png
w20 day.png
fw20 week.png
fw20 day.png

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez olaf » 2008-11-28, 23:54

krezus napisał(a):Skoro jest zapotrzebowanie to ''świeczki'' postaram się kontynuować....... patrząc na spadającą liczbę wyświetleń uznałem , że sam dział to chybiony pomysł.......hmmm ale może zrobiłem to przedwcześnie..:))))))))))
Możliwe ,że system uatrakcyjni trochę dział i spopularyzuje japońskie techniki analizy technicznej.
Raz na dwa tygodnie ''świeczki'' na pewno sie pojawią......cały czas będę dażyl do cotygodniowego wpisu......

Ja chetnie poczytam, inni z pewnoscia tez. Kazdy troche wie o swiecach, ale przeciez nie wszyscy czytali Nissona. Twoje komentarze nie musza byc 100% analiza wydarzen, moze to miec troche charakter edukacyjny. Prawie kazdy wie co to "doji" ale juz wskazania "zaslony ciemnej chmury" nie spotkalem chyba na forum przez ostatnie 2 lata, a z pewnoscia w tym czasie na ktoryms instrumencie sie pojawila. Warto o tym wspominac, a jak bedzie wiecej czasu (wszyscy tu jestesmy przeciez "pro publico bono") powolac sie na na jakies zrodla pokazac przykladowy wykres itp. Podyskutujemy. Wspolnie sie pouczymy.

krezus napisał(a):''.....2. Super. Ja ze swej strony mam prosbe, aby podawac sygnaly systemu takze - jezeli sie pojawia w czasie sesji - na forum (po sesji lub wieczorem, bo nie zawsze siedzimy przeciez on-line) wraz z podaniem biezacej pozycji i podliczeniem wyniku od poczatku publikowania systemu czyli... od dzisiaj ;) ...''

Olaf małe pytanie:
chodzi Ci o to żeby np. codziennie wieczorem podać aktualną pozycje systemu wraz z podliczeniem wyniku?

Tak. (nie musi byc codziennie, jezeli codziennie nie bedzie sie zmienial sygnal, wazne zeby byl "ostatni aktualny sygnal")
Rozumiem, ze sygnaly sa intra, jezeli bedziesz on-line, to podajesz sygnal na biezaco, a jak znajdziesz czas po sesji (bezposrednio lub wieczorem) to wpisujesz (jakas forme opracujesz) np.: godzina 12:30 sygnal S 1725. Od poczatku publikacji sygnalow (data) +/- XXX pkt. bez/z uwzglednieniem prowizji (jezeli chcesz, bo tak proponowales) to i wykres).
Mysle sobie ze, jeden watek w tym dziale do publikacji kolejnych sygnalow, a "analizy" w oparciu o techniki "swiecowe" (bo generalnie japonskie to nie tylko swiece, jeszcze m.in. ichimoku, kagi) w kolejnych watkach np. "swieczki nr XX (czy data/nr tygodnia)". Watki zawsze beda sie ukladaly tak, ze najnowszy w dziale bedzie u gory ("sygnaly" moze byc tz. przypietym" i wtedy zawsze bedzie na samym topie, a ostatni (aktualny) sygnal bedzie po prostu w ostanim poscie.

To tylko propozycje. Ostateczna forme wymyslisz sam, mozesz m.in. edytowac posty, tematy, usuwac itd. Jestes tu w koncu gospodarzem ;)
Ostatnio edytowany przez olaf, 2008-11-29, 00:01, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez krezus » 2008-11-29, 14:59

Kolejna część świeczek:

DAX:
wykres week nie daje jasnej sytuacji, niby mamy objęcia hossy ale kolejne zamknięcie wypadło już poniżej samej formacji..........ostatnia biała świeca nie jest prognostyczna.......volumen spada
Spróbuję posiłkować się wykresem day........tutaj brak wyraźnych oznak końca trendu spadkowego.........możliwe , że kształtuje się podwójne dno..........imo bezpieczniej założyć ,że mamy do czynienia z prostokątem ............wsparcie i opór zaznaczyłem na wykresie.

Mała dygresja do sytuacji ogólnoświatowej.Na wykresach tygodniowych mamy do czynienie najprawdopodobniej z tzw. 4 falą. Obecnie trudno prognozować jaki kształt przybierze.....może flagi .może jako ABC..........NAJBEZPIECZNIEJ założyć to to tylko przystanek w bessie lub krótkoterminowe odreagowanie.

DJ I SP500:

Na wykresach tygodniowych mamy do czynienia z objęciami hossy- tutaj może jedna uwaga........proszę o zachowanie ostrożności i dokładne przeczytanie całych ''świeczek''-.
Wykresy dat potwierdzają formację tygodniową.......łącząc 3 ostanie świece day widzę formację 3 białych żołnierzy........czyli kontynuacja marszu na pn.......np po wcześniejszym odpoczynku ...........może do pokazanych na wykresach średnich????

Na koniec Nikkei:

Na wykresie week mamy do czynienia także z formacją objęć hossy, tutaj również zamknięcie wypadło poniżej połowy białej świecy........formacja wydaje się mało wiarygodna a całość przypomina chorągiewkę.
Na koniec nieco edukacyjny wykres day , gdzie również występuje formacja objęć hossy, po nie j mamy lukę wzrostową.........na wykresie widać jak luka hossy stanowi wsparcie dla byków i póki nie nastąpi zamknięcie poniżej luki cały czas jest ważna..........

ps. może za komentarz wystarczy załączony screen z Nisona
Załączniki
capture_11302008_200033 (5).jpg
nikkei day.png
nikkei week.png
sp week.png
sp day.png
dj week.png
dj day.png
dax week.png
dax day.png
Ostatnio edytowany przez krezus 2008-11-30, 21:10, edytowano w sumie 5 razy

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez ciacho » 2008-11-29, 23:22

[quote="krezus"]Witam

Krótki opis systemu:
system opart jest na danych intra 30 minut z wykresu kontraktów fw20, sygnały generowane są przez 3 średnie kroczące, kupno najkrótsza średnia przecina od dołu 2 dłuższe i sprzedaży gdy najkrótsza średnia przecina od góry 2 dłuższe średniej sygnał powstaje po zamknięciu świeczki po opisanym zdarzeniu. Zlecenie stop następuję po zajęciu pozycji jeśli krótka średnia przetnie jedną dłuższą- na zamknięciu świeczki. Dla ostrożniejszych po zajęciu pozycji można też ustawić zlecenie stop 5 pkt powyżej najdłuższej średniej- nie jest to wymagane.

witaj Krezus
Mozesz podac ilu dniowe srednie stosujesz???
ciacho

Dołączenie: 2008-09-28, 21:28

Postprzez chocked » 2009-04-17, 21:23

jakie to sa srednie ? nigdzie sie nie doczytalem
chocked

Dołączenie: 2009-01-22, 14:29
Miejscowość: Poznan

Powróć do Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości