Witam
WIG20 kreska dzienna :
Trudno komentować ruchy wewnątrz konsolidacji . Ruchy boczne rządzą się swoimi prawami .
Doszukiwanie się wewnątrz konsolidacji wszelakich formacji technicznych obarczone jest sporym błędem. W/g starej klasycznej szkoły AT , formacje wewnątrz ruchów bocznych mają mniejsze oddziaływanie na rynek niż się powszechnie wydaje. Dlatego w tej fazie ruchu można sobie tylko pożartować bo i tak zasadniczego kierunku wybicia nie wywróżymy :) dopóki on nie nastąpi :) A wziąć trzeba jeszcze pod uwagę fałszywe wybicia :) Nie mniej aby wykres nie był pusty :) oznaczyłem dwa rzucające się w oczy kliny . Obie formacje prowzrostowe ale mamy na uwadze co pisałem wyżej :) Symetria wykresu podpowiada nam że brakuje drugiego testu dolnego zakresu konsolidacji i dopóki kwitniemy pod strefą wolumenową taki ruch jest realny. RSI dzienne na dolnym zakresie konsolidacji będzie w strefie wyprzedania , stawianie tam na S będzie obarczone zbyt dużym ryzkiem fiaska operacji :) W przypadku wydostania się nad strefę wolumenową i wybicia kreski trendowej, ryzyko dotarcia do dolnych pułapów wybitnie spada ,otworem stoi wówczas ruch na górny zakres konsoli.
W węższym spojrzeniu widzimy , że od kilku świec uskuteczniana jest mała konsolidacja , jej wybicie przybliży nas do preferencji rynku co do następnego kierunku .
Ponieważ przypadł mi zaszczyt pisania ostatniej inicjującej wątek analizy w starym roku, z tego miejsca chciałem serdecznie pozdrowić wszystkich forumowiczów i życzyć w przyszłym roku wszystkiego dobrego a przede wszystkim trzeżwości umysłu i trafności decyzji inwestycyjnych i nie tylko :)
Zwracam się jednocześnie z prośbą aby uszanować fakt , że Forum ifutures jest jednym z niewielu zakątków w naszym necie gdzie nie uprawia się tzw „trolingu” . Szanujmy siebie nawzajem a emocje niezdrowe trzymajmy na wodzy