WIG20 kreska dzienna :
Trudno popytowi działać w obliczu zalewu negatywnych informacji , które wyskakują jak króliki z kapelusza. Technika też nie jest łaskawa dla optymistycznego spojrzenia w szerszym ujęciu .
Poziom 1500 zaczyna już być jak widzę coraz bardziej trendy i przewija się wśród znanych osób również poza forum ifutures . W obecnym stanie rzeczy niczego wykluczać nie sposób i każdy scenariusz ma statystycznie 50 % szans powodzenia. Jedno jest pewne spadać będzie do samego dna i taka teza ma ok 90 % szans na spełnienie
Odnośnie tematu Grecji ta karta prawdopodobnie już została zamknięta pod ladą , jak słusznie zauważył Leon1 aktywa komercyjne są wyceniane z poprawką na już dawno de fakto zbankrutowane Państwo. Formalne ogłoszenie bankructwa nic do tematu nie wniesie a jeśli ktoś się spodziewa , że doświadczy obrazu kataklizmu to myślę , że może zostać rozczarowany. Europa tkwi w recesji i to jest informacja , którą rynki znają już jakiś czas. Nie dziwią w tym kontekście sygnały słabości ze strony Państw , które i tak są słabe (Hiszpania , Portugalia) Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie oczekuje cudów , wyjście z recesji to proces . Nie mniej jak głosi porzekadło góralskie rynki dyskontują przyszłość a teraźniejszość jest już w dużej mierze zdyskontowana .
Oj się rozpisałem a miało być krótko i na temat :)
Od strony kresek możemy zaryzykować tezę kanału wirtualnego z dolnym ograniczeniem w pobliżu daty z II Wojny Światowej czyli 1942 , po wyjściu dołem z w/w formacji czeka 62 % fibo na poziomie daty z poprzedniego wieku na 1895 r. Obecnie cena zatrzymała się w orbicie minima lokalnego (patrz na lewo) na 2018. Wskaźniki dzienne takie jak RSI czy momentum zgłaszają dywergencję byka. Najbliższym bastionem do zdobycia dla popytu jest szybka kreska trendu spadkowego obecnie poziom ok 2065. Zamknięcie sesji na rynkach cywilizowanych tj.DJ i SP500 nie wygląda optymistycznie na start w poniedziałek ale co ostatnio wygląda optymistycznie i to raczej nie jest nic nadzwyczajnego