Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych
Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol
przez olaf » 2013-04-02, 09:33
Początek sesji giełdowej na warszawskim parkiecie nie przynosi żadnych zmian. Miejmy nadzieję, że poświąteczny tydzień przyniesie większe wahania.
Tygodniowy system ŻÓŁW utrzymuje pozycję przeciw trendowi głównemu:
viewtopic.php?f=13&t=3880Warto przeczytaći ewentualnie popolemizować z felietonem LeMa na temat OFE:
ofe-niedorzeczna-propozycja-ale-dla-kogo-niedorzeczna-t3881.html Mieliśmy juz tez wcześniej krytyczną wymiane poglądów na temat możliwości "naszych" funduszy:
nasze-pieni-dze-przekazywane-ofe-odpowiadaj-efektywnie-t3092.html NAJLEPSI W ANKIECIE user/trafia
1 inwestor 11 na 18
2 topix 8 na 10
3 olaf 2 na 3
Pozdrawiam... Olaf
"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
-
olaf
-
- Dołączenie: 2006-06-21, 20:23
-
przez olaf » 2013-04-02, 09:49
Przekwitająca wyspa?
Ludwik Kotecki, główny ekonomista i radca generalny w Ministerstwie Finansów: Miałem kilka dni temu spotkanie z analitykami rynkowymi. Ich opinie zaskoczyły mnie pozytywnie, bo okazało się, że są bardziej optymistyczne, niż się spodziewałem. I niż ja sam byłem przed tym spotkaniem.
A pan nie jest optymistą?
- Generalnie jestem ostrożniejszy. Dobrze, że się z nimi spotkałem, może trochę zmienię zdanie.
Ministerstwo Finansów musi być chyba w rękach optymistów, skoro przy takich wynikach gospodarki zachowuje pokerową twarz i mówi, że w tym roku możliwy jest założony w budżecie wzrost 2,2 proc. PKB. To superoptymistyczna prognoza.
- Gdy budżet był przygotowywany - czyli w sierpniu zeszłego roku - konsensus rynkowy kształtował się w przedziale 2,0-2,3 proc. Dziś średnia oczekiwań ekonomistów to około 1,5 proc. Podobnie było z budżetem 2012 - zakładaliśmy 2,5 proc., ostatecznie było 2 pro
więcej: http://wyborcza.biz/Waluty/1,111132,136 ... oniec.html
Pozdrawiam... Olaf
"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
-
olaf
-
- Dołączenie: 2006-06-21, 20:23
-
przez barsie » 2013-04-02, 13:21
Dzisiaj podali słaby PMI dla Polski, słabszy niż poprzedni, jednak to wszystko zgodnie z założeniami.
Zaliczyliśmy 3 czarne miesięczne świece pod rząd - a najgorsze miesiące giełdowe według statystyk dopiero przed nami. Polecam ostatnie serie analiz w20 w Parkietach weekendowych, gdzie dość ładnie opisują przyczyny postoju.
Wygląda na to że będziemy mieli bardzo trudny rok do zarabiania na giełdzie. Ja bym zastanawiał się by spadki wykorzystywać do zmiany struktury portfela na korzyść akcji.
Pamiętajmy że po odjęciu "rezerw" z OFE nasz dług jest około 40% PKB i chyba to rynki dość czytelnie widzą że rezerw mamy niby sporo, a naszych banków ratować również nei będziemy musieli.
-
barsie
-
- Dołączenie: 2010-12-12, 20:36
-
przez Major » 2013-04-02, 20:05
Witam po Świętach. Przed nami dluższy cykl spadkowy. Na podiciu zaryzykuje S na FW, a jak:)
- Załączniki
-
-
Major
-
- Dołączenie: 2007-11-26, 08:53
-
Powróć do Komentarz po sesji
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości