https://youtu.be/8eqmElOvGRo
założenie z poprzedniego wpisu natomiast wciąż aktualne :
challengeFW napisał(a):Odnośnie wykresu FW można wskazać idealne miejsce (dla S) które dziś zatrzymało wzrosty ( na fali odtrąbionego sukcesu PL w DM we wszystkich mediach/wiadomościach - które to paliwo wg mnie właśnie się wyczerpało/wyczerpuje ) gdzie W20 siłą rozpędu dało wzrost powyżej świecy Volumenowej z 21/09 - max 2286 / low 2256 - zatem dla byków utrata poziomu dołka owej sesji będzie ostatecznym sygnałem zakończenia nagonki PL w DM
wygląda na to że piątkowa sesja była przygrywką do tego co czeka nas w kolejnych dniach/tygodniach a wyciągnięcie close z poziomów dołka zawdzięczać możemy jedynie rozliczeniu premii na koniec kwartału - bez tego czynnika niechybnie skończylibyśmy w sesyjnym dołku poniżej sesji VOLumenowej z 21/09 , jak widać na wykresie dołek był dziś obroniony a jego utrata definitywnie zakończy proces ewakuacji dużych kapitałów z GPW który widać od marca 2017r.
Wykres PL indeks wygląda jak uciekające szczury z Titanica ... jakaś góra lodowa przed nami ?
Pochylmy się chwilę nad tym całym szumnie odtrąbionym we wszelkich mediach sukcesem zakwalifikowania Polski do rynków DM z EM z dniem 24/09 :
Oczywiście wartość kapitalizacji DM vs EM jest 9-cio krotnie większa ale udział Polski spadł z 1,33% w EM do 0,154% w DM , kwotowo wzrost o ca. 7,7%. Rzeczywiście awans. Jednak przy tak niskiej płynności jakiekolwiek większe tąpnięcie na rynkach DM ( które właśnie się materializuje ) wywołać może dużo większy szok na krajowym rynku niż tąpnięcie na rynkach EM ... dokładnie o ca. 7,7% większy.
Dodatkowo krajowe ryzyko związane z decyzjami rządzących oraz sytuacja OFE-ZUS wraz z planem PPK w przyszłości ( na początek zabiorą 25% akcji z OFE - gdyby komuś umknęło ) nie napawa optymizmem i spokojem zarządzających - zapewne mają tego świadomość i są gotowi na reakcję : zdecydują przeczekać zawieruchę powiększając pozycje w lokalnej panice albo ... wysypią w20 szybciej i głębiej niż największym niedźwiedziom się marzy. Historia oceni jak będzie.
Na koniec jedna ciekawostka rzuciła mi się w oczy : LOP - czyżby szykowała się powtórka z 2008 r. ?
challengeFW
P.S.
Skipper napisał(a):jakaś wielka ściema z tym fixem poszło 11sztuk
rozumiem że ta uwaga tyczyła jakiegoś innego instrumentu bo z pewnością nie FW :