Bajkowy "insajding" ;)

Sprawy intrygujące mniej lub bardziej, czyli życie toczy się nie tylko na giełdzie.

Bajkowy "insajding" ;)

Postprzez olaf » 2010-05-27, 07:49

Asystentka szefowej działu komunikacji korporacyjnej w spółce Walt Disney Co. została we środę aresztowana wraz ze swoim narzeczonym pod zarzutem przekazywania inwestorom giełdowym poufnych informacji na temat dochodów swojej firmy.

Prokuratura federalna w Nowym Jorku zarzuca Bonnie Hoxe – asystentce Zenii Muchy – oraz jej narzeczonemu Yonnie Sebbagowi wysłanie w marcu listów do co najmniej 33 firm inwestycyjnych (w tym funduszy inwestycyjnych), w których znajdowała się oferta sprzedaży poufnych informacji o Disneyu.

11 marca działający incognito agent FBI nawiązał kontakt z parą, jak wynika z dokumentów prokuratury złożonych we środę w Nowym Jorku. 8 maja para przekazała agentom FBI wewnętrzny dokument Disneya zawierający “punkty do dyskusji”, przygotowany na prezentację wyników finansowych. Trzy dni później przekazali dane o zyskach na akcję Disneya. 14 maja podczas spotkania na nowojorskiej Long Island Sebbag odebrał od dwóch agentów zapłatę - 15 tys. dol. w gotówce.

za: onet.pl

No nie wiem, cieszyć się, że taki proceder nie tylko "u nas" czy martwić się, ze "u nas" chyba tak skutecznie KNF ze służbami nie współpracuje?

Swoja drogą dosyć infantylny ten sposób reklamowania swoich usług poprzez wysyłanie listów listów potwierdzających zamiar przestępstwa ;-) Takie widać czasy nastały, jak to mawiał nieodżałowany Stanisław Lem: "Dopóki nie wszedłem do internetu nie zdawałem sobie sprawy z tego jak wielu idiotów jest na świecie".

:-D
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Powróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości