FAM

Analiza fundamentalna spółek notowanych na WGPW

Moderator: bono

FAM

Postprzez queba » 2006-10-09, 21:55

tutaj znajdziecie link do forum parkietu dot. famu
http://www.parkiet.com/forum/viewtopic. ... 31ac510c82

ale nie o tym chcialem pisac.

ostatnie wydarzenia jakie mialy miejsce to artykul w ktorym Pan zientara informuje :

WyjÂcie z FAM-u

Maciej Zientara by? te? znacz?cym akcjonariuszem i cz?onkiem rady nadzorczej FAM-u Techniki Odlewniczej. Kilka miesiŕcy temu sprzeda? cz੠papierˇw, schodz?c poni?ej progu 5 proc. g?osˇw na WZA. - Nie mam ju? ?adnych akcji FAM-u. Zrezygnowa?em te? z zasiadania w radzie nadzorczej, gdy? pojawi? siŕ potencjalny konflikt interesˇw. FAM negocjowa? warunki zakupu akcji firmy Stradom od Zachodniego NFI, ktˇrego wiod?cym akcjonariuszem jest przecie? Supernova - informuje M. Zientara. Inwestor jest cz?onkiem rady nadzorczej PPWK. Czy ma jej akcje? - Nie mam. Cz?onkiem rady nadzorczej jestem z nominacji wiod?cych akcjonariuszy, m.in. Macieja Radziwi??a (z podmiotami zale?nymi posiada prawie 25-proc. udzia? w kapitale - red.) - mˇwi M. Zientara. Jak twierdzi, poza papierami Hygieniki i Unimilu nie ma ?adnych innych istotnych pakietˇw akcji spˇ?ek gie?dowych.

natomiast dzisiejsze info to :

TreŠ przekazanych informacji podlegaj?ca publikacji jest nastŕpuj?ca:

1) w wyniku rozliczenia transakcji gie?dowych w dniu 6 pa?dziernika 2006r. Pan Maciej Zientara posiada 890.000 akcji Spˇ?ki, co stanowi 8,83% kapita?u zak?adowego Spˇ?ki i odpowiada 890.000 g?osom z tych akcji oraz stanowi 8,83% ogˇlnej liczby g?osˇw na walnym zgromadzeniu;
3) bezpoÂrednio przed ww. transakcj? Pan Maciej Zientara nie posiada? akcji Spˇ?ki.

ciekawi mnie jedno/
skoro wyszedl z calym pakietem co do jednej akcji, to co sie takiego zmienilo ze nagle wszedl z powrotem do Famu ?
Pan Zientara jest wspolwlascicielem supernovej ktora to posiada NFI zachodni, progress i drugi, oraz kwiatkowski.
kwiatkowski zostal sprzedany Panu Karkosikowi i jego ?onie. widac bylo szal spekulantow.
fam ostatnio zakupil 70% akcji stradom , wczesniej nalezacej do zachodniego

stradom posiada grunty pod developerke i to podobno calkiem niezle grunty. fam chce przenisc produkcje pod czestochowe a w miejsce zakladu ... ?
no wlasnie, i gdzie w tym wszystkim 14nasty i Pan Zientara>?
co takiego sie wydarzylo ze nie objal pp famu wiedzac o sprzedazy stradomu oraz kwiatkowskiego ?
dziwna sprawa, ale mam nadzieje ze ktos mi to wszystko wyjasni

pozdr
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez Tomasz » 2006-10-10, 00:21

CzeŠ,
Niestety nie podejmuje sie tego wyjasniŠ,byŠ moze lepiej ,?e nie wiemy, moze trzeba by przemeblowaŠ portfele?Sprˇbuje pospekulowaŠ:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/FAM-Obj ... 85707.html zastanawia mnie czy to przypadek,ze wszystkie firmy przez ktˇre Fam zwiekszy? udzia? w Stradom s? z Wroc?awia (powiernictwo Adamczyk jest te? z Wroc?awia i posiada niewielk? iloŠ 38.938 szt akcji Fam i jak siŕ nie myle ma co wspˇlnego z zarz?dem).
Free float na pierwszy rzut oka 70,05 %
Ale,http://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=FAM troszkŕ wg?ŕbiaj?c siŕ w komunikaty:
"stare akcje" mieli i nie sprzedawali:
- Michalak 140.291
- Adamczyk 15.000
- Kalicki 891.022
- MK&partners 85.000
- 3kot inwetycje 70.000
- I w ko˝cu Zietara teraz kupi? 890.000 co daje ??cznie 2.091.313
+ "nowe akcje"
kot 160.332;Kalicki 2.042.598;Grot 25.995;Adamczyk 38.938;Michalak 321.332 ú?cznie 2.589.195

stare i nowe to co wiemy razem 4.680.508 / iloŠ wszystkich 10.078.000 tj.46 %

P.Zietara mia? wczeÂniej oko?o 168.000 (5% ze starej iloÂci).I tu w moich domys?ach pojawia siŕ pytanie kto mˇg? kupowaŠ akcje fam po informacji,ze Zietara bŕdzie sprzedawa?.Byc mo?e sprzedawali te? inni akcjonariusze zak?adajac,?e odkupia taniej.W moich domys?ach przyjmijmy,?e ten pakiet trafi? do r?k do ktˇrych mia? trafiŠ i zosta?y wykupione nowe akcje ,daje to kolejne 504.000 akcji + 4.680.508 to ju? jest 51 % wszystkich.A ile jest "zaparkowanych" w rekach niezobowiazanych do ujawnienia informacji(np.powyzszy Wroc?aw)?To niestety pytanie retoryczne.Pytanie czy Ci Panowie moga miec takie kontakty by by?o to mozliwe?Pozostaje nam siŕ domyslaŠ.
Niestety nie wiem ile ziemi ma Stradom i co tam mo?e powstaŠ lub moze zostanie sprzedana,etc.Spˇlka dynamicznie siŕ rozwija,zaczyna wchodziŠ w nowe segmenty RB 93/2006 i byc mo?e mi?o zaskoczy.c/wk w stosunku do innej spˇlki z segmentu wygl?da ciekawie 2,13 do 4,5.Byc moze bŕdzie podobnie jak Tim i goniacy Ampli.
Dlaczego kupi? dro?ej ni? wczesniej sprzeda? - zaparkowa??
Moze chodzi w?asnie o free float przed istotnymi informacjami i stad tak szybkie zakupy (nie czekaj?c na asymilacjŕ - gdzie powinien kupic teoretycznie taniej).
Pozdrawiam
Tomasz
Tomasz

Dołączenie: 2006-07-06, 21:10

Postprzez queba » 2006-10-11, 09:21

thx Tomasz, daje do myslenia ;)

ale wczoraj wieczorem mamy nowe info
przed dokonaniem powy?szych dwˇch transakcji Pan Miros?aw Kalicki posiada? 2.737.785 akcji Spˇ?ki FAM-TO S.A., co stanowi?o 27,17% kapita?u zak?adowego i odpowiada?o 2.737.785 g?osom z tych akcji oraz stanowi?o 27,17% ogˇlnej liczby g?osˇw na walnym zgromadzeniu. Wraz z podmiotem powi?zanym - MK&Partners Spˇ?ka z o.o. Pan Miros?aw Kalicki posiada? 3.019.120 akcji Spˇ?ki FAM-TO S.A., co stanowi?o 29,95% jej kapita?u zak?adowego.
W wyniku zbycia akcji w ramach dwˇch transakcji Pan Miros?aw Kalicki posiada 1.847.785 akcji Spˇ?ki FAM-TO S.A., co stanowi 18,33% kapita?u zak?adowego i odpowiada 1.847.785 g?osom z tych akcji oraz stanowi 18,33% ogˇlnej liczby g?osˇw na walnym zgromadzeniu.
Wraz z podmiotem powi?zanym - MK&Partners Spˇ?ka z o.o. Pan Miros?aw Kalicki posiada 2.129.120 akcji Spˇ?ki FAM, co stanowi 21,13% kapita?u zak?adowego.

kto byl i jest kupujacym ??
na parkiecie spekuluja, ze ktos zbiera dla Pana K. lub jakis nfi w co za bardzo nei wierze.
queba

Postprzez Tomasz » 2006-10-11, 10:06

gueba,
Chyba ten pakiecik od Kaliciaka kupi? Zientara, iloŠ jest identyczna 890.000.
WnioskowaŠ na podstwie tego mo?na tylko tyle,ze nie ma ?adnego konfliktu miŕdzy nimi.Panowie siŕ poprostu wczesniej umˇwili,ze Zietara wyjdzie przed zakupem Stradomia (?eby wszystko by?o przej?yste - konflikt interesˇw).I zaraz wrˇci?.
Tomasz
Tomasz

Dołączenie: 2006-07-06, 21:10

Postprzez queba » 2006-10-11, 11:33

tak , zgadza sie. choc na poczatu daty mi nie pasowaly , bo info o nabyciu przez Zientare brzmi " ... po rozliczeniu transakcji gieldowych dnia 6 .10...", natomiast u Kalickiego " w dniu 5 .10... "
:))
queba

Powróć do Analiza fundamentalna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości