Fasing i Rafamet - czyli o misiach.

Inwestycje w akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne.

Moderator: queba

Fasing i Rafamet - czyli o misiach.

Postprzez Trystero » 2007-12-16, 15:21

Witam,

Czy ktos moglby zrobic AT tych spolek? Macie jakies doswiadczenia z AT malych spolek o niewielkiej plynnosci. MA14 z wolumenu na FSG to 6.2k. Wydaje sie, ze najlepsze bylyby wskazniki pokazujace akumulacje/dystrybucje, moze money flow.

Zainteresowalem sie FSG z kilku powodow. Branza gornicza. Nawet przy czarnym scenariuszu i globalnej recesji, zapotrzebowanie na surowce bedzie rosnac i inwestycje gornicze beda realizowane. 10% udzial KPX i nie wierze by KPX nie byl zainteresowany przejeciem FSG.

Wyniki: spolka ma strate. Pozorna. Zrobili sztuczke ksiegowa i na podwyzszeniu kapitalu wprowadzanej na WGPW spolki zaleznej MOJ stracili 9.5 mln. Najlepsze jest to, ze w bilansie wszystko sie zgadza. MOJ jest warty 23 mln, ale w rachunku zyski/straty jest -9.5 mln.

Bez tego spolka ma 6 mln zysku, z dzialalnosci operacyjnej, po 3 kwartalach. Co daje EPS na poziomie 2 zl. czyli P/E na poziomie 11. Calkiem, calkiem, a jest jeszcze 4 kw.

FF to 23% akcji, czyli 15 mln zl. Brzmi troche smiesznie, ale 5 mln powinno wystarczyc by wywalic kurs na 40 zl.

Nie wiem kim jest glowny akcjonariusz, ktos ma jakies pomysly?

Do tego spolka ma miec sporo nieruchomosci na Slasku, jest ktos z Katowic? Maja grunty na Tokarskiej i Modelarskiej, do tego cos w Zabrzu.

Rozbieram ja sobie powoli. Pytanie do forumowiczow, dotyczy AT.

Plus Rafamet.

Pozdrawiam.
Trystero

Dołączenie: 2006-08-31, 13:40
Miejscowość: Kraków

Postprzez olab » 2007-12-18, 22:35

witaj Tristero
nie mam czasu wkleic wykresow (sorka), ale ogolnie mowiac obie spolki technicznie wygladaja zle.
byc moze jest to spowodowane negatywnym sentymentem do malych spolek.
jednak mimo tego i tak zachowuja sie gorzej od reszty.
osobiscie bym tego unikal.
natomiast ze wzgledu na mala plynnosc, moga byc na nich "jazdy" prowokowane przez rozne "spoldzielnie"
pozdro
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez queba » 2007-12-18, 22:54

rafamet i fasing , skala tygodniowa. Wszystko wygląda ładnie i pięknie, ale olab ma racje. Bardzo mała płynność na tych spółkach
Załączniki
chart(3).png
chart(2).png
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez olab » 2007-12-18, 23:04

witaj Kuba
ciekawostką jest ze ja rozwniez lukalem na te wykresy na weekly (tylko).
osobiscie bardziej obawiam sie rgr jesli sentyment do miskow sie nie zmieni.
Natomiast nie podoba mi sie na tych wykresach ze korekcyjne fale 2 i 4 znosza ... 50% kursu !!!
pozdro
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Powróć do Akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne.

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości