Powitać,
Mam kilka pytań do tych traderów, którzy grają na zagranicznych futach. Pewnie niektóre moje pytania będa banalne, ale nie posaiadam tutaj żadnych doswiadczeń, wieć pytam od podstaw. Załóżmy dla ułatwienia, ze chciałbym pograc na futach dla indeksu S&P500:
1. Czy do tego indesku jest jeden rodzaj futów, czy kilka?
2. Gdzie można otworzyc rachunek, aby móc na tym grać? Czy są takie instytucje w Polsce, czy trzeba szukać tego za granicą? Przyznaje, ze przelewanie pieniędzy zagranice na podstawie reklam i opisów na stronie interenetowej troche mnie zniechęca. Jakie są gwarancje prawne dla takich zagranicznych BM, pod jakie przepisy one podlegają, co w przypadku upadłości lub nagłego wyjazdu właściciela na Kajmany?
3. Jakie są rodzaje kosztów, które trzeba ponieść: prowizje, opłaty za notowania, utrzymanie rachunku, itp.?
Czy takie koszty są niższe w przypadku duzych obrotów na rachunku?
4. Jaki jest poziom lewara i czy zalezy on od poszczególnych BM, czy jest ustalony na poziomie futa
5. Rozumiem, ze kazdy taki BM ma swoje tzw. platformy, gdzi są dostępne tabele z notowaniami i pewnie jakis soft z wykresami. Przyznaje, ze jakoś niestety przyzwyczaiłem sie do metasa i poznawanie nowego softu plus konwersja i przeklepywanie moich emplatów, wskaźników, expertów do nowego systemu nie za bardzo mi się podoba. Dlatego tez czy wybierając dany BM jestesmy zdani na jego platforme, czy moze takie BM dostarczają dane online w trybie esignal?
6. Czy dane i tabele notowan z poszczególnych BM sa rzeczywiscie online?
7. Jak wyglądają kwestie podatkowe w przypadku zagranicznych BM?