Jak upadał techmex

Inwestycje w akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne.

Moderator: queba

Jak upadał techmex

Postprzez bono » 2009-11-30, 19:23

Techmex sesję zaczął neutralnie by po chwili kontynuować rajd jak ostatnio co dzień.
Do godziny 13 kurs rósł o około 15% do poziomu 4.39 groszy.

13:15:01
Tony
"Do Pana Abc, Nocnego i reszty
uciekajcie jest likwidacja jeśli nie wierzycie dzwońcie do sądu w Bielsko Białej podaję numer 334997963"

13:30:53
"Kasia Stefańska
Dodzwoniłam się, potwierdzam. Sąd ogłosił likwidację przez podział majątku. "

Parkiet forum
13:45
Płoć
"http://www.stockwatch.pl/forum/Default.aspx?g=posts&m=50821#50821
ciekawe "

Kurs od 13 leci na pysk przy cenie 3.59 kurs zostaje zwieszony jest godzina 13:45:59
O godzinie 13:59 Parkiet Pisze artykuł
"DWOL 30-11-2009, ostatnia aktualizacja 30-11-2009 13:59
Przeszło tydzień od posiedzenia sądu, który zajmował się wnioskami o upadłość Techmeksu, inwestorzy wciąż czekają na wyrok w tej sprawie

Niepewność towarzysząca temu, czy Techmex przetrwa, przekłada się na rosnące zainteresowanie papierami bielskiej firmy. W czwartek 19 listopada sąd miał podjąć decyzję co do upadłości Techmeksu.
Trzej wierzyciele chcą upadłości likwidacyjnej. Zarząd postulował o upadłość z możliwością zawarcia układu. Werdykt nie zapadł bo sądowi zabrało czasu (musiał przesłuchać wielu świadków). Sąd poinformował jedynie, że podejmie decyzję na posiedzeniu niejawnym co w praktyce oznacza kilkudniową zwłokę.
18 listopada, czy w dniu poprzedzającym rozprawę akcje Techmeksu osiągnęły historyczne dno na poziomie 2,32 zł. Od tego czasu jednak systematycznie zyskuję na wartości. Dzisiaj kosztowały już przejściowo 4,39 zł co, w porównaniu z minimum sprzed kilku dni, oznacza prawie dwukrotny wzrost. Zmiana notowań odbywa się przy wysokich, daleko większych niż w przeszłości, obrotach co świadczy o tym, że w akcjonariacie Techmeksu dochodzi do sporych przetasować. Każdego dnia właściciela zmieniają kilkuprocentowe pakiety papierów.
Poniedziałkowa sesja wyróżnia się dodatkowo bardzo dużą amplitudą notowań. Papiery kosztowały już przejściowo 4,39 zł (w piątek były wyceniane na 3,81 zł) jak i 3,45 zł. Kurs był już parokrotnie równoważony zarówno z powodu zbyt gwałtownego ruchu w górę, jak i w dół. Na rynek nie trafiła jak dotychczas żadna informacja, która tłumaczyłaby tak duże rozchwianie notowań. Wyjaśnienia tej sytuacji nie można uzyskać ani w firmie ani w sądzie.
parkiet.com"

Od tej pory na forum stockwatch kilka osób potwierdza informacje Pisza ze dzwonili do sadu.

14:28:36
Giełda odwiesza notowania Techmexu przy cenie 3.13 akcjami zyskują nawet kilka procent dochodząc do ceny 3.30. Jednak po paru minutach znów zaczynają spadać. Cena znów osiąga 3.13 o 14:41:48 następuje ponowne zawieszenie kursu.

14:36:00
W moim terminalu pojawia się informacja PAP godzina podejrzewam może się różnić od oficjalnej godziny podania informacji do serwisu.
"30 listopad 2009 14:36 (PAP)
30.11. Warszawa (PAP) - Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej podjął decyzję o ogłoszeniu upadłości likwidacyjnej Techmeksu - poinformowała PAP Anna Pawlus z sekretariatu Sądu Rejonowego w Belsku Białej.

"Sąd ogłosił upadłość likwidacyjną spółki Techmex" - powiedziała PAP Pawlus.

Zarząd Techmeksu w październiku złożył w Sądzie Rejonowym w Bielsku-Białej wniosek o ogłoszenie upadłości z możliwością zawarcia układu wraz z wnioskiem o zawieszenie wszelkich czynności egzekucyjnych prowadzonych wobec spółki.

Wcześniej Bank DnB Nord złożył wniosek o upadłość likwidacyjną spółki Techmex. Poza DnB Nord wnioski o upadłość Techmeksu złożyły: Tech Data Polska i spółka Geokart.

Na posiedzeniu w dniu 19 listopada w sprawie wniosku o ogłoszenie upadłości nastąpiło wysłuchanie tymczasowego nadzorcy sądowego, pełnomocnika i reprezentantów spółki, a także przedstawicieli wierzycieli. Wówczas sąd poinformował, że podejmie decyzję na posiedzeniu niejawnym nie podając jego terminu.(PAP)

gsu/ pam/"

14:52:44
Gielda ponownie odwiesza notowania na 2 sekundy ! Cena 2.90 dochodzi do 78 transakcji na kilkadziesiąt tysięcy sztuk.

14:52:45
Notowania zostają zawieszone i do końca tak zostaje. TKO na koniec sesji wynosi 1.33zł
Image
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Re: Jak upadał techmex

Postprzez LeM » 2009-11-30, 21:31

Mam nadzieję że nie byłeś udziałowcem?
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez bono » 2009-11-30, 21:48

Byłem ale zdążyłem uciec z niewielkim zyskiem. Generalnie ta spółka jest moją największą porażką. Wierzyłem w jej świetlaną przyszłość już 2 lata temu kupując po 30 i 40zł. Dziś kasowałem niewielki zysk powyżej 3zł o ironio. Bardzo mnie zaskoczyła informacja o likwidacji, do końca wierzyłem w upadłość układową. Niestety jedynym i bezsprzecznym winowajcą tego upadku jest prezes Studencki. Nie zareagował w porę, olał wierzycieli, zadłużył firmę okropnie i kiedy to w połowie roku zaczęły wyłazić problemy zachowywał się tak jakby go to nie dotyczyło. Smutne, że firma której działalność pozostała rentowna do końca umiera zostawiając 150 osób bez pracy i rzeszę rozczarowanych i umoczonych inwestorów. To co się dziś działo i w jaki sposób rynek dowiedział się o likwidacji to jakaś farsa. Wstyd i kompletne dno. Mnie uratowały 2 minuty (a mogłem przecież pójść siku) inaczej siedziałbym na nic niewartym papierze. Czasami się inwestuje czasami spekuluje na szczęście przestrzegając zasad fundamentalnego inwestowania takie rzeczy się nie zdarzają. Inna sprawa, że ja inwestując przy 40zł poniosłem niemałą stratę a spekulując na tym samym papierze wyszedłem z zyskiem. Całe szczęście, że to tylko wyjątek potwierdzający regułę, moją i jedyną słuszną. Jedyną drogą do bogactwa jest inwestycja.
Image
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Postprzez LeM » 2009-11-30, 22:40

Ech Bono. Zawsze ten sam:)

A ja ci powiem kolego, że inwestowanie zostaw na inne czasy. Buffet mógł zbudować swoje imperium bo miał prawie 40 lat nieustającej hossy - czasy prosperity USA i ich dominacji na świecie. Niestety to przeszłość, że przytoczę słowa Brzezińskiego z ostatniego wywiadu bodaj dla TVN - "Czasy dominacji krajów atlantyckich minęły bezpowrotnie". Zwracam uwagę na to ostatnie słowo! Jeżeli jeden z głównych doradców Obamy tak twierdzi to oznacza, że ich polityka nie jest nastawiona na naprawy i reformy tylko na wyrwanie tego co się jeszcze da od Świata. Dlatego drukują sobie do woli zielonych papierków bo wiedzą, że jest to ostatni moment kiedy one znaczą cokolwiek. Skończy się tak, że zafundują wszystkim podatek hiperinflacyjny i to Świat sfinansuje ich aroganckie oszustwa.
Przypomnij sobie co zrobiła nasza komunistyczna władza kiedy schodziła ze świecznika historii. Czy pamiętasz kiedy codziennie leciałeś do kantoru, żeby wymienić złotówki na cokolwiek co trzymało wartość albo na towary? Ja pamiętam. Tak więc nawet tony żywej gotówki w kasie jakiejś firmy (np KGH) w pewnych sytuacjach nie mają żadnej wartości...
I jeszcze ci powiem, że do hossy trzeba "ulicy", nie u nas w grajdołku ale globalnie. Czy widzisz aby nastroje społeczne dawały jakieś symptomy poprawy? Ja nie widzę. Widzę natomiast, że wszyscy są straszeni, a to terroryzmem, a to kryzysem, a to AH1N1. W przeszłości pewnie znajdzie się jeszcze coś innego. Czy to jest klimat do tego aby przeciętny śmiertelnik myślał o inwestycjach w akcje? Ja raczej widzę klimat do rewolucji czy wojen niż do stabilnego rozwoju. A na co ci fundamentalna wycena spółki podczas rewolucji czy wojny? Nie najesz się nią.

Jedno co może się zdarzyć i co daje powód do umiarkowanego optymizmu w średnim terminie to to, że Goldmany i spółka będą cięły w bambuko dalej za wydrukowaną kasę po to by ich zausznicy typu Hank Paulson, Bush i reszta cwaniaków zarobili na papierkach swoją dolę. Tyle ode mnie w temacie inwestowania (fundamentalnego).

PS. I żeby nie było, że nie mówiłem... Chociaż w 2007 też mówiłem i psu na budę to się zdało;)

Pozdro

LeM
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez Trystero » 2009-12-01, 01:41

Bono,

Bardzo sie ciesze, ze udalo Ci sie wyjsc. Troche to ryzykowne bylo i z value investing wspolnego wiele nie mialo.

W calym zamieszaniu winny jest zarzad TEX i zarzad gieldy - od tej dwojki zalezalo czy zawiesza notowania az do ogloszenia wyroku i fakt, ze tego nie zrobili jest skandalem wedlug mnie.
Mój blog:
www.trystero.pl
Trystero

Dołączenie: 2006-08-31, 13:40
Miejscowość: Kraków

Postprzez olaf » 2009-12-04, 11:38

Trystero napisał(a):W calym zamieszaniu winny jest zarzad TEX i zarzad gieldy - od tej dwojki zalezalo czy zawiesza notowania az do ogloszenia wyroku i fakt, ze tego nie zrobili jest skandalem wedlug mnie.

Odwieczny "problem" z przeplywem informacji.

Zawsze w takich momentach zastanawiam sie, czy jednak nie bardziej bezpieczne sa instrumenty o duzej plynnosci i duzym udziale rynkowym.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Powróć do Akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne.

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości