Komentarze w czasie sesji i po sesji 20.11.07r.

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy indeks w20 dnia 21.11.07r.

Ankieta zakończyła się 2007-11-21, 09:56

wzrośnie
8
53%
spadnie
5
33%
pozostanie bez zmian (+-0,25%)
2
13%

Razem głosów : 15

Komentarze w czasie sesji i po sesji 20.11.07r.

Postprzez queba » 2007-11-20, 13:43

Zapraszam do kometnowania

dax wybił sie z klina
Załączniki
daxintra60min.png
Ostatnio edytowany przez queba, 2007-11-20, 20:56, edytowano w sumie 1 raz
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Re: Komentarze w czasie sesji i po sesji 20.11.07r.

Postprzez machanys » 2007-11-20, 13:50

Dzisiejszy poranek nadszarpnal mi troche nerwy, choc wciaz jestem na L i widze koncowke tygodnia w okolicach 3600, (najpierw przebicie 3520-3540) to jednak coraz czesciej mysle o emeryturze.
To co przeczytalem na stronie http://www.futures.pl/?did=279
maly cytat "
Aż 52 procent respondentów odpowiedziało, iż myśli wieczorem w łóżku o
otwartych pozycjach a 27 procent o stratach (bad trades) z ostatniego dnia.
Przeszło 55 procent wskazuje stres, jako najgorszą część tradingu. Wpływ
tradingu na zdrowie wskazuje 44 procent respondentów a 28 procent na życie
rodzinne. Na tym tle ciekawie wygląda rozkład odpowiedzi o planach
emerytalnych. Aż 53 procent odpowiada, iż chce handlować do końca życia przy
24 procent planujących emeryturę w wieku lat 50 - po 40-tce emeryturę
planuje 15 procent a po 60-tce tylko 7 procent."

nie przyprawia mnie o optymizm. Czy ktos wie jaka jest dlugowiecznosc tradera ?
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez gerhard » 2007-11-20, 14:33

Denerwująca sesja mogli by już się przejechać po tym moim stopie i byłoby z głowy wszystko sie pokiełbasiło jedni w ta drudzy w tą :lol: mwig i swig po -2 na w20 jak wyjda na plus to zaraz ich podsypia i znowu sa na minus a obrót to jest porażka :evil:
Awatar użytkownika
gerhard

Dołączenie: 2006-11-19, 21:51

Postprzez LeM » 2007-11-20, 17:33

Nic sie nie pokiełbasiło. Piszę od soboty że będziemy misiowi boczków przypiekać w krótkim terminie.
Ciekawe jak sie mają piewcy esek z wczorajszego wieczoraj :)
Ostatnio edytowany przez LeM, 2007-11-20, 18:07, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez Wigusia » 2007-11-20, 17:43

Witajcie :->
Wygląda jakbyśmy zakończyli długotrwałe spadanie.
A już niedługo, jak co roku, Rajd Św. Mikołaja. :-D

PS. gerhard bardzo Cię proszę, nie podpadaj więcej Adminowi.
Nie chcę, żeby Cię zabanował, czytam Twoje posty.
Awatar użytkownika
Wigusia

Dołączenie: 2007-11-08, 10:07

Postprzez LeM » 2007-11-20, 17:46

Mamy chyba pierwszą kobietę na forum!!!

Witaj :)
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez machanys » 2007-11-20, 18:02

LeM napisał(a):Nic sie nie pokiełbasiło. Piszę od soboty że będziemy misiowi boczków przypiekać w krótkim terminie.
Ciekawe jak sie mają piewcy esek z wczorajszego wieczora :)

Ja juz od wczoraj podbieralem te L-ki, ale dzis to sie we mnie zagotowalo po 10 godzinie, cale szczescie ze jestem goracym zwolennikiem stwierdzenia "plan your trade, trade your plan", chyba ze stop ci pozycje zamknie ;-)
macHanys
ps. zarobiony i zmeczony
:-D
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez gerhard » 2007-11-20, 18:13

Wigusia napisał(a):Witajcie :->
Wygląda jakbyśmy zakończyli długotrwałe spadanie.
A już niedługo, jak co roku, Rajd Św. Mikołaja. :-D

PS. gerhard bardzo Cię proszę, nie podpadaj więcej Adminowi.
Nie chcę, żeby Cię zabanował, czytam Twoje posty.
Bardzo mi miło witaj :mrgreen:
Awatar użytkownika
gerhard

Postprzez queba » 2007-11-20, 18:24

w końcu wybicie. arbiter zdał sobie sprawę, że bez niego nie będzie ruchu, dlatego gdy nic nie stało na przeszkodzie, rozszerzył bazę i zaczęły latać koszyki +. Po świeczce z 10:00 można było się domyśleć , że ruch w dół nie będzie taki łatwy. Długi dolny cień, oraz towarzyszący duży obrót, porównywalny z obrotem na świeczce z miną na 55 dał sporo misiom do myślenia, dlatego też dalszej części sesji LOP malała do czasu wybicia górą.
Na day, po dwudniowej konsolidacji przy dolnej trendu nastąpiło odbicie i został wygenerowany sygnał L. Dywergencja, oraz wyprzedane oscylatory, potwierdzają ten sygnał.
Najbliższe wsparcie jest na 3542-43 day i 3534 z weekly, opory 3576 3600-05
Załączniki
fw60min.png
fw60min.png (7.44 KiB) Obejrzany 6580 razy
queba

Postprzez gerhard » 2007-11-20, 19:10

Zwracam uwagę na crude oil future 97 dularów :mrgreen:
Awatar użytkownika
gerhard

Postprzez queba » 2007-11-20, 19:34

to chyba o to chodzi

Freddie Mac Loses $2B, Seeks New Capital
http://biz.yahoo.com/ap/071120/earns_freddie_mac.html
queba

Postprzez silvestr » 2007-11-20, 20:18

Jesli USA dzisiaj V nie zrobi to slabo to jutro dla L sie zapowiada...
silvestr

Dołączenie: 2006-10-02, 21:33
Miejscowość: Lublin

Postprzez gerhard » 2007-11-20, 21:12

silvestr napisał(a):Jesli USA dzisiaj V nie zrobi to slabo to jutro dla L sie zapowiada...
Też tak wczoraj myślałem nie z technicznego punktu widzenia to trochę się rozmijamy ostatnio z jusrańcami :lol:
Czy ktoś może to coś ostatnie rozpisać w falach na w20 jakiś zig-zag or whatever
Ostatnio edytowany przez gerhard, 2007-11-20, 23:44, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
gerhard

Postprzez kri » 2007-11-20, 21:30

usa + azja jest ważne - chyba nie muszę przypominać.....
Samo usa -1% może nie wystarczyć na byka :lol:

pzdr
kri
Awatar użytkownika
kri

Dołączenie: 2006-06-28, 22:19

Postprzez tomiy » 2007-11-20, 21:33

No to siusiaki po raz kolejny zrobili byka w balona, tak swoja droga to usa staje sie krajem misiow, gdzie ich wrodzony optymizm?

Jakos nie che mi sie wierzyc, ze i tym razem sie wybronimy przed spadkami.

Patrzac na wykres DJ masz Q racje, to 5 w 3, a dzis robimy 5 w 5 w 3 :),co by sugerowalo koniec spadkow, na jakis czas i korekcyjny wzrost, ale jakos nie moge w to uwierzyc :-/
Ostatnio edytowany przez tomiy, 2007-11-20, 21:37, edytowano w sumie 1 raz
tomiy

Dołączenie: 2006-10-05, 09:42

Re: Komentarze w czasie sesji i po sesji 20.11.07r.

Postprzez silvestr » 2007-11-20, 21:36

queba napisał(a):
dax wybił sie z klina

S&P Daily
tutaj tez jest blisko wybicia z klina... tylko drugą stroną
Załączniki
112.gif
silvestr

Postprzez queba » 2007-11-20, 21:40

Dla Państwa
19.11.2007 11:22
~Naukowiec

poświęciłem trochę mojego cennego czasu na analizę przyszłej koniunktury, jako, że jestem pasjonatem ekonomii gospodarczej świata to do tematu zabrałem się na serio nie piszę tego co mi ślina rzuci na język tylko prawdę naukową. Zacznę od pamiętnego 1987 roku, to był inny świat i nie było rynków wschodzących oraz nie było Chin z PKB 11%, dzisiaj to rynki wschodzące napędzają światowe PKB (Chiny, Indie, Brazylia, Nowe państwa Unii Europejskiej, Kraje Bałtyckie). Profesorowie powtarzają, że porównywanie dwóch różnych światów bez konkretnych analogii makro w porównywanych okresach jest samobójstwem dla naukowca. Jeśli chodzi o GPW to od momentu powstania nie była ona dość atrakcyjna dla ogółu Polaków kiedy przez wiele lat oprocentowanie depozytów bankowych wynosiło kilkanaście procent! było to spowodowane ogromną inflacją bazową i niskim deflatorem PKB. Po co ktoś miał inwestować i ryzykować na GPW kiedy szło nieźle zarobić bez ryzyka na lokacie. Dziś mamy czasy zgoła odmienne ale żeby to wszystko naukowo opisać i wyjaśnić patogeneze aktualnych zawirowań na rynkach to bym musiał mieć czas a niestety go nie mam dlatego przedstawię tylko pobieżną analizę: Ekonomiści profesjonalni uważają, że związki pomiędzy USA i Polską są zbyt słabe, by móc doprowadzić do przenoszenia się złych impulsów koniunkturalnych na tak duże odległości. Ich opinie bazują bowiem głównie na udziale wzajemnych obrotów handlowych -te zaś nie są wysokie, także polskie spółki giełdowe mają bardzo nikłe powiązania eksportowe ze Stanami (prawie żadne). Główni i najlepsi ekonomiści twierdzą, że fundamenty polskiej gospodarki są stabilne i niezagrożone. Polski rynek kredytów hipotecznych pozbawiony ryzykownych subprime jest zgoła odmienny a i regulacje są bardziej restrykcyjne niż w USA. Przypomnijmy, że w ostatnich dekadach recesje były coraz mniej gwałtowne, również dzięki temu, że politycy gospodarczy umieją coraz lepiej reagować. Część wybitnych ekonomistów od historii gospodarczej świata uwierzyło nawet już w wyeliminowanie cyklu koniunkturalnego. Podkreślić jednak trzeba, że czas na recesję na świecie jeszcze nie nadszedł, według niektórych profesorów -powinna ona wystąpić za ok. 3-4 lata jeżeli wogóle nastąpi. Dlaczego? W ciągu ostatnich dwóch dekad światowy cykl koniunkturalny wydłużył się do ok. 10 lat, a poprzednie jego dno było w 2001 r. Spowodowane to jest m.in. tym, że na zjawiska ekonomiczne mają wpływ instytucje (rządy, banki centralne). Ich zachowania w pewien sposób można antycypować. Można przewidywać, że amerykański bank centralny będzie w nadchodzących miesiącach poluzowywał politykę pieniężną. Będzie to prowadziło do poprawienia perspektyw wzrostu gospodarczego, można potwierdzić słowa niektórych polityków czy ekonomistów - kryzys gospodarczy Polsce nie grozi przy tak dobrych parametrach makro i wskaźnikach fundamentalnych. Przypadki wystąpienia kryzysów gospodarczych w krajach tak bardzo integrujących się jak unijne -są w ostatnich latach niespotykane. Nadejście recesji wzrostu gospodarczego (tj. jego spowolnienia) jest jednak możliwe lecz nie teraz i nawet kiedy nadejdzie nie będzie zbytnio odczuwalne dla ogółu populacji.
Opinia publiczna łatwo ekscytuje się możliwością szybkiego pogorszenia się sytuacji gospodarczej, kryzysy generalnie są ciekawsze niż inne, wolniejsze procesy. Tymczasem nic z tych nadzwyczajnych rzeczy nie powinno się wydarzyć (chyba że wystąpi jakiś nieprzewidywalny czynnik, np. Wojna); kolejne lata będą cechowały się jedynie minimalnie słabszą koniunkturą (no chyba, że rząd Tuska przeprowadzi innowacyjne reformy gospodarcze), ale nie kryzysami czy panikami. Warto przy tym dodać, że obecny cykl koniunkturalny w Polsce będzie podtrzymany przez czynniki zewnętrzne w postaci funduszy unijnych nie wspominając o Euro2012, dodatnio wpłyną one na PKB. Jeśli logika ostatnich dwóch cykli na świecie i w Polsce zostałaby utrzymana, oznaczałoby to, że dno obecnego cyklu powinno wystąpić około 2011 r. A zatem mamy jeszcze kilka lat wzrostu gospodarczego przed sobą na całkiem przyzwoitym poziomie (4-6 PKB). Poważnych ekonomistów niestety nie dopuszcza się do mediów coby powiedzieli prawdę o stopniu powiązań z USA. PS.te głupie komentarze niejakich Leonów (którzy nie mają pojęcia o cyklach i polskiej ekonomii) to zwykłe naciąganie na spadki bo wtedy oni zarabiają na krótkich pozycjach kosztem Was panikarzy. Też jestem studjującym inwestorem i znam te zagrywki, osobiście prawie nie obserwuje notowań za oceanem bo to by uwłaczało mojej godności i temu czego się nauczyłem: że giełda jest odzwierciedleniem stanu gospodarki: WallStreet- Amerykańskiej a GPW-Polskiej tylko, że niektórym coś się pomieszało i myślą że Polska jest stanem ameryki północnej, jest to smutne i żenujące. Na koniec powiem Wam, że macie aktualnie dobre fundamentalnie spółki często przecenione już o 50%a dla spekulantów też by się coś znalazło które niestety puszczacie za darmo w imię bezgranicznej miłości do Ameryki! Schizofrenia giełdowa niestety Was dopadła. Musicie wiedzieć, że GPW teraz nie wejdzie w fazę bessy, żeby Wam udowodnić moją tezę musiałbym znowu napisać kilka stron a to była by mała przesada wkońcu nie jestem pisarzem tylko przyszłym ekonomistą. Co do aktualnej intensywnej korekty mocno pocieszające są bardzo niskie obroty przy silnych uderzeniach podaży na małych spółkach i mocno rozdrobnione transakcje o bardzo małej kapitalizacji jednostkowej (średni realny obrót sesyjny na małej spółce to 30-280 tys przy średniej kapitalizacji spółki około 90 mln, wierzcie mi to na 100% nie wysprzedawają fundusze tylko zdesperowani wystraszeni gracze indywidualni, obroty są tak czasami niskie że aż śmieszne, czasami cztery transakcje dzienne o wartości 20 tys potrafią zaniżyć kurs o -15%, dopiero jakby średnie obroty na spadkach wzrosły do połowy kapitalizacji rynkowej spółki 45 mln to byłby to negatywny znak, dużo funduszy delikatnie ostatnio uśrednia no ale oni mają na to kasę a indywiduali nie bardzo i czekają na jeszcze niższe poziomy aby odrobić straty lecz mogą jeszcze bardzo długo poczekać). Nasza giełda jest niewielka i ma niską płynność dlatego wystarczy mocniejszy poryw optymizmu żeby indeksy na sesji poszybowały w górę o nawet kilkadziesiąt procent oczywiście mówię o małych spółkach, nawet w ostatnich bardzo ciężkich tygodniach bez przerwy obserwowaliśmy kilka małych spółek które rosły na sesji o 20- 50%.

zaczerpnięte z http://ft.onet.pl/forum.html#forum:MSwy ... VtMDAxLmpz
queba

Postprzez silvestr » 2007-11-20, 23:02

tomiy napisał(a):No to siusiaki po raz kolejny zrobili byka w balona, tak swoja droga to usa staje sie krajem misiow, gdzie ich wrodzony optymizm?

i zobacz jakie piekne V na koniec zrobili. optymizm w usa nie umarl ;-)
silvestr

Postprzez skippy » 2007-11-20, 23:10

Naniosłem dodatkowo dwa liniowe wsparcia:

Różowe z początkiem 13-VI-2006
Żółte 5-III-2003, maj 2005 - tylko 2 punkty, ale jest równoległe do rózowego - razem tworzą strefę wsparcia.
Załączniki
w20_071120.png
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez gerhard » 2007-11-20, 23:25

silvestr napisał(a):
tomiy napisał(a):No to siusiaki po raz kolejny zrobili byka w balona, tak swoja droga to usa staje sie krajem misiow, gdzie ich wrodzony optymizm?

i zobacz jakie piekne V na koniec zrobili. optymizm w usa nie umarl ;-)
No właśnie i tu jest dla mnie problem bo przeliczyłem fale i 3 wychodzi najkrótsza w tym impulsie :?:
Załączniki
2007-11-07_203834.png
Awatar użytkownika
gerhard

Następna

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości