[METASTOCK] pomoc metas a akcje net

Źródła danych, płatne/bezpłatne, sposoby, metody, skrypty, problemy

[METASTOCK] pomoc metas a akcje net

Postprzez krezus » 2008-07-04, 06:39

Proszę o pomoc
- czy można gdzies zachowac pliki favorites metastocka przy reinstalacji, zeby za kazdym razem nie tworzyc ich na nowo????,
- czy mozna gdzies zachowac przy reinstalacji metasa ''custom toolbars properities''????

Prosze fachowcow o rade
Ostatnio edytowany przez krezus, 2008-12-09, 18:04, edytowano w sumie 1 raz
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez LeM » 2008-07-04, 23:39

Ja to roiłem "na pałę" tzn zapisałem wszystkie katalogi C:\Program Files\Equis
A po instalacji na nowym kompie po prostu skopiowałem do tej samej lokalizacji.

Jest jeden myk. Aby wykresy z Favorites działały, dane do źródłowe musisz pobierać z tej samej lokalizacji lub takiej samej lokalizacji jak przed reinstalacją. Ja te pliki miałem na drugiej partycji i na nowym kompie musiałem odtworzyć identyczną ścieżkę lokalizacji. To znaczy musiałem nadać partycji takie same oznaczenie literowe jak na starym kompie i dane umieścić w takim samym drzewku katalogów jak poprzednio.
Jak zmienię literkę w oznaczeniu partycji Metas nie widzi danych chartach favorites. Pliki są ale bez danych.

Być może jest jakiś inny bardziej profesjonalny sposób. Ja zrobiłem tak i zadziałało.
Ostatnio edytowany przez LeM 2008-07-04, 23:43, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez waldas » 2008-07-05, 11:30

Powitać,

Jesli chodzi o pliki favorites to jest tak jak pisze Lem.
Dodam tylko , że defaultowo są one przechowywane w katalogu "C:\Program Files\Equis\Metastock\Charts" i ten katalog wystarczy skopiować przed reinstalacją.
Ale, żeby nie było za prosto, to to są tylko pliki konfiguracyjne, a same pliki z danymi siedzą już sobie w innym katalogu,... standardowo "C:\Metastock Data". Więc niestety jesli chcemy na nowej instalacji korzystac ze strych favorites, to ten katalog nalezy odtworzyć w tym samym miejscu.
Innym sposobem jest zapisanie favorities jako templatów i później przypisanie ich do nowych wykresów.

Jeśli chodzi o "custom toolbars properities", to z tego co wiem, są one zachowywane w plikach rejestru systemu, więc z tym będzie trudniej.

Pozdrawiam
Waldas
waldas

Dołączenie: 2007-11-23, 19:57

Powróć do Dane

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości