przez krezus » 2009-01-11, 19:07
Krótki opis systemu:
system opart jest na danych intra 30 minut z wykresu kontraktów fw20, sygnały generowane są przez 3 średnie kroczące, kupno najkrótsza średnia przecina od dołu dwie dłuższe i sprzedaży gdy najkrótsza średnia przecina od góry dwie dłuższe średniej. Sygnał powstaje na zamknięciu świeczki po opisanym zdarzeniu.
Pozycje zajmujemy na otwarcie następnej świeczki po opisanym zdarzeniu. W praktyce sytuacja przecięcie średnich jest online i dynamicznie pojawia się na wykresie, dlatego jestem w stanie podać sygnał z kilkuminutowym opóźnieniem.
Zlecenie stop następuję po zajęciu pozycji jeśli krótka średnia przetnie jedną dłuższą (środkową średnią)- na zamknięciu świeczki. Dla ostrożniejszych po zajęciu pozycji można też ustawić zlecenie stop 5 pkt powyżej najdłuższej średniej- nie jest to wymagane.
System jest wypróbowany na danych historycznych na naszym rynku, jest sprawdzony w praktyce i przynosi duże zyski w okresie trendów.
W czasie trendu bocznego można spodziewać się spadku efektywności systemu.
Do każdego sygnału załączam wykres. Ponieważ jestem obecny zwykle na sesji sygnały będą publikowane na bieżąco.
W wypadku dużego zainteresowania i zgody admina, możemy w przyszłości publikować sygnały systemu na stronie głównej.
Oczywiście nie odpowiadam za przyszłe wyniki systemu, ma on głownie służyć do pomocy w nauce inwestowanie samodzielnie:))))))))
Z praktyki system daje bardzo ładne sygnały wejścia, zlecenia stop można stosować dowolnie. Najlepsze wyniki system osiąga przy zastosowaniu dynamicznego stopa. Często ten dynamiczny stop to wstęp do odwrócenia pozycji ale powinniśmy czekać do wystąpienia sygnału.
22.01.2010
Na życzenia czytelników małe uzupełnienie dotyczące strategii zarządzania kapitałem.
Kapitał przeznaczony na jedną pozycję kontraktu na indeks wig 20 to 10 tysięcy złotych. Zabawę zaczynamy więc z kapitałem 10 tysięcy złotych. Zysk podany jest w punktach dla jednej pozycji. System nigdy nie dał serii strat powodujących całkowitą stratę kapitału. W momencie zarobienia 10 tysięcy złotych można stosować opisaną strategię dla 2 pozycji dla kapitału 20 tysięcy złotych i tak dalej w miarę uzyskiwania dalszych zysków.
Nie powinno się przekraczać liczby 5 pozycji.Ja sam grałem maksymalnie na 4 pozycjach , ale zwykle nie przekraczam liczby 2-3 pozycji. Największa strata w historii to ponad 100 pkt przy maksymalnym wahnięciu w czasie sesji do 170 pkt. W wolnej chwili uzupełnię dane.
Poniżej sytuacja po ostatnim sygnale:
można już skasować zysk przed weekandem ale zalecam czekanie .........
Aktualny sygnał systemu s
1300 08.01.2009 1892 pkt
stop loss ruchomy czekamy na przecięcie średnich
stop loss sztywny - kolejna zmiana obecnie 1855 lub 1837pkt dla ochrony zysku - wartości poszczególnych średnich........poprzednio 1872 pkt
Wyniki systemu od początku publikacji 11.2008:
STOP LOSS RUCHOMY(preferowany):
bez prowizji- 12 PKT
z uwzględnieniem prowizji( -2 pkt)- -20 PKT
STOP LOSS SZTYWNY:
bez prowizji: - 53 pkt
z prowizją (-2pkt)- 70 PKT
- Załączniki
-
Ostatnio edytowany przez
krezus 2009-01-14, 14:58, edytowano w sumie 4 razy