Jak rozpoznać bankruta?

Analiza fundamentalna spółek notowanych na WGPW

Moderator: bono

Jak rozpoznać bankruta?

Postprzez LeM » 2009-01-14, 02:11

Taki artykuł znalazłem.
Analiza wskaźnikowa ale niektóre wskaźniki dla mnie są nowością.
Może się komuś przyda?

http://sindicator.net/baza_wiedzy/artyk ... _bankrutow
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez bono » 2009-01-15, 18:03

Samo narzędzie przydatne, ale niekoniecznie warte płacenia abonamentu. Przy okazji sposób przedstawienia tego narzędzia bije po oczach jakimś marnym transem. Dla mnie kompletnie niewiarygodny sposób przedstawienia. A Człowiek który kryje się za tym narzędziem prowadzi również coś takiego http://strefainwestorow.pl/
Przytoczę tylko krótki cytat z tej naszpikowanej transem strony
"Wyobraź sobie teraz, że to właśnie Ty posiadasz tego typu filtr inwestorski. W krótkim czasie zdobywasz doświadczenie, które sam zdobywałbyś latami okupując to mnóstwem straconych pieniędzy. Masz kontakt z rozsądnymi inwestorami, który umożliwia Ci wymianę doświadczeń i skuteczne zarabianie pieniędzy. Nie jesteś częścią tłumu, który przy swoich decyzjach kieruje się emocjami, tylko go wyprzedzasz. Kiedy oni martwią się czy sprzedać już akcje, które przed chwilą kupili, bo zaczynają spadać Ty spokojnie czekasz, ponieważ masz już kilkudziesięcioprocentowy zapas zysku, gwarantujący Ci bezpieczeństwo. Jeżeli kupujesz akcje jakiejś spółki, to w 70-80% jesteś pewien, że jej kurs będzie rósł. Cały czas się rozwijasz, uczysz się nowych skutecznych technik i poznajesz swój inwestorski charakter."

"Ostrzegam Cię, że dalsza lektura tego tekstu może zmienić Twoje nastawienie do inwestowania i pobudzić chęć do zdobywania wiedzy, która pozwoli Ci osiągnąć wolność finansową.

Jeżeli masz za mało odwagi, lub jesteś zbyt leniwy, by wyjść poza strefę osobistego komfortu, by zdecydowanie zmieniać swoje życie - proszę opuść tę stronę nim będzie za późno!"

Dla mnie do wora z http://grupacdsi.pl
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Postprzez LeM » 2009-01-15, 20:37

bono ale jaki abonament?
artykuł jest przecież dostępny za free. Strefę inwestorów prowadzi niejaki Biedrzycki nie Kwestarz. Zresztą jakie to ma znaczenie. Wskaźniki to wskaźniki. Dla mnie laika przedstawione zrozumiale. Z niektórymi spotkałem się pierwszy raz.
Nie kumam o co ci chodzi?
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez bono » 2009-01-15, 21:02

Mówię o narzędziach które można znaleźć na tej stronie. Nie czepiam się artykułu bo mam na temat Toory za małą wiedzę. Czepiam się tego co co sprzedaje człowiek reprezentujący tę stronę. Po prostu cię nie zrozumiałem, co do artykułu absolutnie nie mam zastrzeżeń reszta tego serwisu do bani.
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Postprzez LeM » 2009-01-15, 22:34

aaa

no serwisu to nawet nie oglądałem. o artykuł mi chodziło
Awatar użytkownika
LeM

Re: Jak rozpoznać bankruta?

Postprzez robert.kajzer » 2009-08-18, 11:53

Osobiscie korzystam z metod dyskryminacyjnych w celu wykrycia potencjalnych bankrutow. Sa bardzo skuteczne.
robert.kajzer

Dołączenie: 2009-08-14, 11:41

Re: Jak rozpoznać bankruta?

Postprzez barsie » 2011-10-16, 21:09

Ze względu na to iż miałem styczność z firmą- bankrutem od środka to mam w tym obszarze pewne doświadczenia. Po pierwsze należy powiedzieć co oznacza bankructwo (upadłość) - to zaprzestanie regulowania zobowiązań w sposób trwały. Bankrutem niekoniecznie zostanie spółka, która przez kilka lat pod rząd ponosi straty, bankrutem może zostać spółka, która przynosi zyski (!).

Głównym narzędziem dla inwestora, dzięki któremu da się uniknąć niebezpieczeństw inwestowania w bankruta jest analiza sprawozdania finansowego. Kluczowymi elementami do sprawdzenia są: analiza zobowiązań spółki, oraz ich pokrycie w majątku spółki, analiza cash flow - w szczególności przepływów z działalności operacyjnej. Gotówka operacyjna (nie zysk), to najważniejszy wskaźnik, który informuje inwestora jak spółka radzi sobie w obszarze działalności operacyjnej.

Podsumowując:
1. Analiza przepływów z działalności operacyjnej.
2. Analiza zobowiązań i teoretycznego okresu w którym mogłyby zostać uregulowane (wsk. dług/gotówka operacyjna).
3. Struktura zobowiązań.
4. Perspektywy branży, gospodarki na najbliższy okres czasu.

Jeśli chcemy kupić spółkę, która trwale zmaga się z problemami i ma sporą premię w wycenie (np. wsk. C/Wk) należy zwrócić uwage na jakość aktywów, gdyż w przypadku bankructwa tylko od nich będzie zależeć ile kapitału może odzyskać inwestor po realizacji scenariusza bankructwa.
barsie

Dołączenie: 2010-12-12, 20:36

Powróć do Analiza fundamentalna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości