19.01.2009 Komentarze w trakcie i po sesji....

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 20.01.2009r.

Ankieta zakończyła się 2009-01-20, 10:00

wzrosnie?
8
80%
spadnie?
1
10%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
1
10%

Razem głosów : 10

19.01.2009 Komentarze w trakcie i po sesji....

Postprzez olaf » 2009-01-19, 09:46

<b>Kanikuła, czyli.... 04/2009</b>

Na poczatku ubieglego tygodnia wspominalem o ruchu korekcyjnym po wybiciu w gore: "Jezeli potraktujemy obecny spadek jak ruch powrotny do przebitej spadkowej (FW20 ok. 1810-20pt wykres EOD) to byki maja jeszcze szanse na zarobek, nalezy jednak pamietac, ze zanegowanie wybicia z formacji czesto staje silnym odwrotnym sygnalem." Jak sie okazalo, "odwrotny sygnal" przyniosl prawie 200 punktowy spadek notowan kontraktow. Tym samym pojawilo sie wiele glosow wieszczacych nadchodzaca kolejna fale mocnych spadkow. Koncowka tygodnia jednak wlala troche optymizmu w serca graczy. Czy w biezacym tygodniu uda sie odrobic straty z ubieglego tygodnia? Zobaczymy, biezacy tydzien rozpoczynamy bez nadzoru "wielkiego brata" zza oceanu (Ameryka upamietnia Matrina L. Kinga - gieldy nie pracuja w poniedzialek), a kolejne dni to fetowania objecia urzedu przez 44 Prezydenta USA - Baracka Obame. W tym troche swiatecznym nastroju moze inwestorzy nie beda przywiazywali tak duzej uwagi do naplywajacych - ciagle fatalnych - danych makro.

Swoja ciekawa <a href=http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?t=1527>analize miedzyrynkowa</a> prezentuje tez <b>krezus</b>

Zapraszam takze na kolejny odcinek <a href=http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?t=1524>Fusów by LeM</a> tym razem jako bonus dolaczone sa... linie Marsa!

W biezacym roku w konkursie na Blog Roku (http://www.blogroku.pl/kategoria.html?catId=31) w kategorii "profesjonalne" startuje zaprzyjazniony z www.iFutures.pl: <a href=http://www.ifutures.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=93>Tristero.Inc</a> autor popularnego bloga: www.trystero.pl . Autor prosi kazdego ktoremu podoba sie powyzszy blog o wyslanie sms'a w konkursie. Sesemes o tresci B00245 na 7144, kosztuje 1.22 zl (przeznaczany na cele charytatywne). Przypominam, ze w poprzedniej edycji dzieki naszemu zaangazowaniu udalo sie doprowadzic na szczyty slawy blog naszego (juz teraz znanego) <b>LeM</b>a ;) Nasz popularny autor "Fusów" zwyciezyl wowczas w kategorii blogow profesjonalnych! :)

<B>KALENDARIUM EKONOMICZNE - 19.01.2009r.</b>

5:30 Japonia Produkcja przemysłowa Listopad
9:15 Szwajcaria Sprzedaż detaliczna Listopad
9:15 Szwajcaria Sprzedaż detaliczna w.s. Listopad
14:00 Polska Dynamika przeciętnego wynagrodzenia Grudzień
14:00 Polska Przeciętne wynagrodzenie Grudzień
14:00 Polska Zatrudnienie w sektorze przedsiębiorstw Grudzień
14:00 Węgry Decyzja NBH ws. stóp procentowych

Dzieki poprawkom wprowadzonym przez <b>kolargola</b> "Ankieta" powinna juz funkcjonowac bez zarzutow, jezeli ktos jednak zauwazyl jakies niedociagniecia lub usterki, prosimy o uwagi: w watku: <a href=http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?t=1495> o naszej ankiecie</a>.

Po zeszlotygodniowych rozgrywkach ankietowych miejsce na najwyzszym stopniu podium utracil <b>prezes102</b>. Obecnym liderem (ponownie) jest <b>K2</b>. Czy w biezacym tygodniu mozemy sie spodziewac kontrataku zdetronizowanego <b>prezesa102</b>? W scislej czolowce niezmiennie najlepsi <b>GIELDZIARZ</b>, <b>LeM</b>, <b>krezus</b>>?
GRATULACJE dla wszystkich :)
Oto obecne wyniki wygladaja nastepujaco <a href=stat_ankiet.php> ankieta WIG20 </a>
Ostatnio edytowany przez olaf 2009-01-19, 17:19, edytowano w sumie 4 razy
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez olaf » 2009-01-19, 09:56

Moze w tym watku: <a href=http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?p=11092#11092>stetup tradera</a> ktos jeszcze (poza <b>studentem</b>) pokaze swoje stanowisko pracy? ;)
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez student » 2009-01-19, 10:11

olaf napisał(a):Moze w tym watku: <a href=http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?p=11092#11092>stetup tradera</a> ktos jeszcze (poza <b>studentem</b>) pokaze swoje stanowisko pracy? ;)

Witaj Olaf, :)

To nie moje stanowisko niestety :-) chociaż zafascynowany multidisplayem podpiąłem próbnie drugi monitor do laptopa i wszystko jest teraz ok kwestia ustawień windows.

pozdr
Ostatnio edytowany przez student, 2009-01-19, 10:17, edytowano w sumie 1 raz
"Nie ma przyjaciół, są tylko znajomi"

http://pl.youtube.com/watch?v=3xmJ_zuMYlU
Awatar użytkownika
student

Dołączenie: 2008-04-05, 16:53

Postprzez machanys » 2009-01-19, 10:32

„Zaciąganie kredytów w CHF przez Polaków to szaleństwo!!!! Jestem pewien, że prawie wszyscy kredytobiorcy frankowi już to zrozumieli i przy pierwszym umocnieniu złotego będą chcieli przewalutować swoje kredyty na PLN (kilka takich postów już czytałem). Druga strona też o tym wie (założę się, że 90 % telefonów na infolinie banków dotyczy przewalutowania), dlatego kurs franka nie może już NIGDY wrócić poniżej 2,50/2,60 zł. I jestem przekonany, że nie wróci. NIGDY. “

No niestety nie zgodze sie. Wahadlo wychyliło sie w druga strone to i opinie poszly w druga.
Na moim przykładzie mogę napisac, ze w grudniu miałem oprocentowanie 4.47% w CHF, w styczniu mam 2.26% w CHF, dzieki temu moja rata spadla od grudnia i to znacznie, mimo osłabienia się zlotowki.
Teraz się zastanawiam komu zalezy na tym aby odstraszac polakow od kredytow walutowych, Jacek Maliszewski na swoim blogu postawil śmiała teze, ze jak brac teraz kredyt to tylko w EURO. Dzieki slabami PLN, który wraz ze zblizaniem się do momentu wejścia Polski do strefy euro, powinien się umocnic ponownie nasz kredyt spadnie. Banki mysle ze sa przeświadczone o tym iż w dlugim terminie PLN ponownie się umocni, wiec zniechęcają wszystkich na prawo i lewo do kredytow walutowych.
macHanys
Załączniki
Stanowisko%20pracy.jpg
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez olaf » 2009-01-19, 13:32

W konkursie na Blog Roku dochod z wszystkich wyslanych seSeMeSow zostaje przekazany na organizacja turnusów rehabilitacyjnych dla dzieci z porażeniem mózgowym, także, nie tylko możemy wesprzeć naszego znajomego, ale rowniez dorzucic grosik na szczytny cel!

http://www.blogroku.pl/zasady.html
Ostatnio edytowany przez olaf, 2009-01-19, 13:32, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez olaf » 2009-01-19, 13:33

student napisał(a):
olaf napisał(a):Moze w tym watku: <a href=http://www.ifutures.pl/viewtopic.php?p=11092#11092>stetup tradera</a> ktos jeszcze (poza <b>studentem</b>) pokaze swoje stanowisko pracy? ;)

Witaj Olaf, :)

To nie moje stanowisko niestety :-) chociaż zafascynowany multidisplayem podpiąłem próbnie drugi monitor do laptopa i wszystko jest teraz ok kwestia ustawień windows.

pozdr

Lucek mial jakis sprytny soft do zarzadzania ekranami. Jak wpadnie to napisze co zacz...
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez krezus » 2009-01-19, 13:48

mACHANYS ZGADZAM SIE JA MAM TO SAMO TERAZ PŁACĘ MNIEJ MIMO OSŁABIENIA ZŁOTÓWKI
a może to oznaka konca osłabienia złotówki?????????
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez machanys » 2009-01-19, 14:39

krezus napisał(a):mACHANYS ZGADZAM SIE JA MAM TO SAMO TERAZ PŁACĘ MNIEJ MIMO OSŁABIENIA ZŁOTÓWKI
a może to oznaka konca osłabienia złotówki?????????

paradoksem jest to, ze w ubieglych latach wraz ze wzmacnianiem sie PLN wcale moje raty tak dramatycznie nie spadaly (za wyjatkiem okresu wakacyjnego 2008) poniewaz stopy procentowe ROSLY w Szwajcarii (Libor wzrastal) mimo to kazdy expanderowy czy openfinansowy doradca polecal kredyt w CHF, teraz jest na odwrot, kozystam z niskich stop/Liboru i place mniejsze raty !!!!, mimo wzrostu kursu CHF-a w doradcy pisza unikaj CHF-a
a ja pytam do cholery czy my mamy debilnych ekonomistow/doradcow itp ?????
machanys

Postprzez GIELDZIARZ » 2009-01-19, 17:50

Dzis widze nikt nie pisal o aktualnej sytuacji czyżby wszyscy byli umoczeni w L-kach?
Wyniki ankiety zdają się to potwierdzać
GIELDZIARZ

Dołączenie: 2008-08-22, 22:42

Postprzez machanys » 2009-01-19, 18:01

GIELDZIARZ napisał(a):Dzis widze nikt nie pisal o aktualnej sytuacji czyżby wszyscy byli umoczeni w L-kach?

JP Morgan zlał nas jak chciał, a rodzimy OFE na to pozwoliły.
machanys

Postprzez mirobe » 2009-01-19, 18:27

Zobaczymy, jak zareagują giełdy na mianowanie Obamy. Spełnia się oczekiwana przez niektórych fala spadkowa (np. analityk Dębowski, wspomniany na pl.biznes.wgpw).

Zakłada on zejście do minimów, a nawet niżej, potem spory UP. Czas pokaże.
Ja obstawiam, że nie zejdzie już niżej.

Wracając do tematu CHF, banki są od okradania a nie pomagania klientom.
Dziwnym jest fakt, że jak CHF był po ~2,4 banki zaczęły wstrzymywać się od udzielania kredytów w tej walucie. Gdy spadło < 2 zł, dzwoniły po klientach z propozycją przewalutowania.
Szkoda tych ludzi.

Jak pojechałem do banku przewalutować kredyt (bo chcę wkrótce sprzedać nieruchomość), od krzeseł wstało 3 obsługujących ludzi "specjalistów" (100% obecnych specjalistów kredytowych), obskoczyło mnie i przekonywało do wycofania się z decyzji o przewalutowanie CHF -> PLN usilnia wmawiając, że frank będzie jeszcze niżej i że raty w pln są wyższe.
Dostałem wyrwany świstek papieru, na którym napisać miałem dyspozycję przewalutowania. Obiecali rozważyć wniosek w 6 tygodni - skończyło się na ponad 3 miesiącach.
Kurs jak wiadomo powędrował w tym czasie w niebo.

Dalej są kwestie spłat kredytów denominowanych w CHF właśnie w tej walucie.. i diabelskie spready + lichwiarskie kursy.

Co do przyszłości CHF opinie są sprzeczne. Są też tacy, którzy obstawiają więcej niż 4 PLN.
Wiemy, że fundamenty nie mają teraz znaczenia. Dopóki polską złotówkę kopie się w tyłek i manipuluje kursem (a NBP się temu tylko przygląda) to można się spodziewać wszystkiego i nie pomoże tutaj fakt, że Polska ma "rządzić światem razem z kilkoma innymi krajami",
co opublikowano niedawno.

Zgadzam się z kolegą wyżej, że mimo wzrostu kursu ratuje nas LIBOR.
Moje obecne oprocentowanie w tej chwili 1,97%. Ah, gdyby teraz ta złotówka była silniejsza.
Ostatnio edytowany przez mirobe, 2009-01-19, 18:29, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
mirobe

Dołączenie: 2007-12-16, 00:50
Miejscowość: Gdynia

Postprzez GIELDZIARZ » 2009-01-19, 19:26

machanys napisał(a):
GIELDZIARZ napisał(a):Dzis widze nikt nie pisal o aktualnej sytuacji czyżby wszyscy byli umoczeni w L-kach?

JP Morgan zlał nas jak chciał, a rodzimy OFE na to pozwoliły.

Mnie akurat nikt nie zlał bo chyba od wtorku jestem bez pozycji. Czekalem na 1750 zeby kupic opcje put po dobrym kursie ale jednak sie nie doczekałem.
W sumie dało sie to przewidziec ale wolałem sie nie wychylac wole poczekac jak emocje poObamowe opadna.

Ja zdania nie zmieniam uwazam ze pogłebimy dolek ale tylko o kilkadziesiąt punktów.Mysle ze na przelomie lutego i marca.Mozliwe ze wtedy "szorciarz" bedzie chcial zamknac przed wygasnieciem zeby wszystkich zaskoczyc.
GIELDZIARZ

Dołączenie: 2008-08-22, 22:42

Postprzez olaf » 2009-01-19, 23:36

No Panowie, mamy kolejny odcinek w operze mydlanej pt. JPM:

W reakcji na głębszą od przewidywanej recesję w Europie Zachodniej, spadek sprzedaży samochodów i cięcia w produkcji sektora motoryzacyjnego, analitycy JP Morgan skorygowali w dół prognozy PKB dla regionu Europy Centralnej, w tym dla Polski, do 0,0 proc. rdr z poprzedniej 1,5 proc. rdr.

:))
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości