system OUT 16.01.2009

....czyli cotygodniowa podróż Krezusa po rynkach bliższych i dalszych.

Moderator: krezus

system OUT 16.01.2009

Postprzez krezus » 2009-01-16, 16:03

Aktualny sygnał systemu out

1500 16.01.2009 1686 pkt

wejscie byLo po 1892 pkt

Wyniki systemu od początku publikacji 11.2008:

STOP LOSS RUCHOMY(preferowany):
bez prowizji + 194 PKT
z uwzględnieniem prowizji( -2 pkt) +184 PKT

STOP LOSS SZTYWNY:
bez prowizji: + 75 pkt
z prowizją (-2pkt) + 56 PKT
Załączniki
capture_01162009_150347.jpg
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Re: odnowienie pozycji

Postprzez arek776 » 2009-01-21, 11:01

dziadek napisał(a):Witam.
Mam pytanie odnośnie Twojego systemu. Sytem dał OUT z S. Na chwilę obecną brak sygnału na L więc moje pytanie dotyczy ewentualnego odnowienia pozycji. Rynek po zamknięciu S nadal spada więc czy system przewiduje odnowienie pozycji czy też czeka na OUT aż do czasu sygnału na L?

pozdrawiam

idealne pytanie. wlasnie mialem zadac podobne. ja probuje grac na srednich godzinowych EMA 5,10,15. wyszedlem przy 1690 i potem balem sie juz wejsc po odnowieniu sygnalu (a jak widac trzeba bylo). teraz nadal jest sygnal S ale jest tak nisko ze trudno mi sie zdecydowac, szczegolnie jesli sie ustawi sztywnego stop lossa powiedzmy na 30 punktow. i co teraz? chetnie dowiem sie czy Twoj system przewiduje odnowienie pozycji i przy jakich warunkach? ja sie zastanawiam nad wymysleniem czegos patrzac na potwierdzajace sie swieczki (np. srednie dajace nadal sygnal S i dodatkowo dwie kolejne potwierdzajace sie godzinowe swieczki - kolejna zamknieta nizej niz poprzednia) ale przy takim bujaniu jak jest wczoraj i dzis to 30 punktow wczoraj narobilo mi tylko strat :(

pozdrawiam,
Arek
Awatar użytkownika
arek776

Dołączenie: 2008-11-23, 17:35

Postprzez krezus » 2009-01-21, 13:38

dziadek system nie da nigdy odnowienia pozycji
system czeka do sygnalu el

poniewaz system outuje z pozycji jesli najkrotsza srednia przecina srodkowa srednia nie ma mozliwosci odnowienia pozycji

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez krezus » 2009-01-21, 13:46

arek odpowiedz jest powyzej.............system oparty na 3 srednich i tak ustawionym stopie nigdy nie odnowi pozycji

Jest tylko 1 mozliwosc odnowienia pozycji ..........po prostu drugi system oparty na krotszym interwale np 60 min i 15 min
w moim przypadku 30 min i 10 min
ja z doswidczenia odszedlem od systemu na 10 min bo jest zbyt duzo falszywych sygnałów.....

Po drugie w poscie zaczynasz mieszac 2 rzeczy : co innego system, tu trzymamy sie sztywno zasad i czekamy na next sygnal- w przypadku mojego systemu na el
a co innego odnawianie pozycji na podstawie swiec ,wsparć i oporów..........to 2 różne sprawy i można je mieszać ale to juz każdy indywidualnie robi ( wedlug własnych zasad)

cieszę się bardzo z pytań i mam nadzieję ,że jestem pomocny
tz dziadek i arek

ps. jestem w trakcie próby systemu na metastock i chce opublikowac wyniki historyczne , na razie z powodów technicznych mam poślizg

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez krezus » 2009-01-21, 23:47

czesc p4wgpw
wielkie dzieki za wykres i formułe..........przeanalizowalem to co pisales i zauwazylem , ze owa formula nie opisuje tego czego ja chce
bardzo mozliwe ze ja robie blad wpisujac dane do systemu
wpisujac twoje stopy w pola sell short order lub buy to cover system nie outuje i nie czeka na next sygnal tylko od razu zamyka i otwiera pozycje odwrotna i stad straszne spadki wynikow..............czy masz tak samo?????
moze nalezy w te pola odznaczyc stop zamiast market????? ponizej wykres
Załączniki
capture_01212009_224641.jpg
Ostatnio edytowany przez krezus, 2009-01-21, 23:51, edytowano w sumie 1 raz

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez Szachmat » 2009-01-22, 01:45

hej Krezus,
w kwestii odnawiania pozycji to można rozważyć powrót na rynek jeśli najszybsza srednia przetnie ponownie na close środkową średnią a środkowa cały czas jest jeszcze ponad najdłuższą (dla pozycji long, przy shortach analogicznie w drugą stronę).

Z moich testów na FW20 wynika że generalnie poprawia to osiągi systemu.
Generuje wprawdzie więcej fałszywych sygnałów ale za to nie pozwala się wyrzucić na dobre z trendu co jest istotne przy strategiach typu trend following.

Jeśli chodzi o tworzenie i testowanie systemów to jestem pod ogromnym wrażeniem możliwości i szybkości działania AmiBrokera. Mam zaciągnięte dane intra kontraktów od 2001r i wszystko śmiga niemalże natychmiastowo. polecam.

pozdro
Szachmat

Dołączenie: 2007-05-15, 10:06
Miejscowość: Gdańsk

Postprzez SzS » 2009-01-22, 13:44

Nie masz czasem sygnału dla longów??
SzS

Dołączenie: 2008-10-08, 19:22

Postprzez krezus » 2009-01-22, 15:42

NIESTETY PADŁ MI drugi laptop i nie mam dostępu do danych w pracy i nic nie moge napisać

Image
Awatar użytkownika
krezus

Powróć do Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości