[AF] Sprawozdania finansowe

Analiza fundamentalna spółek notowanych na WGPW

Moderator: bono

[AF] Sprawozdania finansowe

Postprzez student » 2009-02-11, 02:21

Na co warto zwracać uwagę podczas czytania sprawozdania finansowego?? Do pory(poza wykresem ;)) nie zagłębiałem się za bardzo w raporty, patrzyłem tylko na:przychody, zyski,porównanie z poprzednimi Q i z sektorem, aktywa, pasywa, zobowiązania, wk,ROE, ROA, akcjonariat i kilka innych w konsekwencji czego jakies wnioski się nasuwały.Jakie są jeszcze ważne w dane w raporcie i o czym nam mówią? Czy istnieje cos jeszcze na co warto zwrócic Uwagę w raporcie i to przeanalizować i co moze dac nam jakies wymierne efekty??

-moze ktos poleci jakąś lekturę do poczytania na ten temat?? ;-)

pozdr
Ostatnio edytowany przez student, 2009-02-11, 13:28, edytowano w sumie 1 raz
"Nie ma przyjaciół, są tylko znajomi"

http://pl.youtube.com/watch?v=3xmJ_zuMYlU
Awatar użytkownika
student

Dołączenie: 2008-04-05, 16:53

Postprzez LeM » 2009-02-11, 13:31

ostatnio furorę robi pozycja:
zyski/straty z operacji finansowych;)
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez bono » 2009-02-13, 11:12

Temat jest baaardzo szeroki ja naprawdę staram się bardzo szeroko patrzeć na sprawozdania. Sęk w tym, że każda branża ma swoją specyfikę i ciężko wrzucić wszystkie spółki do jednego worka. Zawsze szukam konkurentów spółki która chcę analizować i porównuje wskaźniki. W inwestycjach opartych na AF długoterminowych zawsze zwracam uwagę na tendencje zmian poszczególnych części sprawozdania. Największym problemem jest brak skali porównania. Jeśli spółka powiedzmy handlowa charakteryzuje się sezonowością sprzedaży a jest na rynku półtorej roku to nie ma do czego odnieść wyników w poszczególnych kwartałach. Trzeba sobie zdawać sprawę, że wciąż jesteśmy młodym i bardzo dynamicznym rynkiem więc ta analiza fundamentalna wygląda trochę inaczej niż AF opisana w książkach oparta na rynkach najczęściej zza oceanu.
Co do raportów finansowych to polecam na początek "Jak czytać sprawozdania finansowe" John A. Tracy. Opisuje budowę sprawozdania i podstawowe zależności Idealna dla początkującego fundamentalisty.
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Re: [AF] Sprawozdania finansowe

Postprzez 1teresa1 » 2009-04-15, 08:39

Odpowiedziałem na pytanie kolegi, który szuka i uczy się podałem nawet ładny link za który dostałem ostrzeżenie. Cóż widzę, że tu się już nic nie uratuje. Lepiej napisać nic nie mówiący post niż podać link do miejsca gdzie jest wszystko dobrze wyjaśnione czyli tam gdzie podałem na stockwatch.
Jak widzę tu w dobrym tonie jest wyrzucenie pomocnych informacji byle tylko nie pomagać ludziom szukającym informacji i trzymać ich tu gdzie się raczej niczego na zadane pytania nie dowiedzą.

Tak trzymać
1teresa1

Dołączenie: 2009-04-11, 21:14

Postprzez krezus » 2009-04-15, 13:00

Przepraszam teresa , ale nie wierze ,że za podanie linku dostałes ostrzeżenie....musi byc inny powód
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez queba » 2009-04-15, 13:07

Proszę takie sytuacje wyjaśniać na PW. 1teresa1 na PW do ciebie została wysłana informacja , dlaczego twoje posty zostały usunięte.
Dla wyjaśnienia, napisałaś 3 posty w przeciągu 10minut i każdy post z linkiem do stockwatch, bez dodatkowych wyjaśnień. Dla mnie te posty były ewidentną reklamą serwisu, nie wnoszące nic do dyskusji.
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez robert.kajzer » 2009-08-18, 11:55

W analizie sprawozdan wazne jest by patrzec na wszystko z perspektywy kilku lat. Nalezy brac pod uwage z jakiej branzy jest firma, gdyz to branza w duzym stopniu decyduje o optymalnym poziomie danego wskaznika.

Z literatury na ten temat moglbym polecic ksiazki z analizy finansowej takich autorow jak: Bednarski, Gajdka, Marcinkowska, Debski.
robert.kajzer

Dołączenie: 2009-08-14, 11:41

Powróć do Analiza fundamentalna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości