Parę "banalnych" pytań ...

Sprawy intrygujące mniej lub bardziej, czyli życie toczy się nie tylko na giełdzie.

Parę "banalnych" pytań ...

Postprzez Saint » 2009-05-13, 22:01

Szukam i szukam i nie mogę się doszukać gdziekolwiek konkretnych odpowiedzi na kilka pytań. Są to może nie skomplikowane pytania, ale tak nieszczęśliwie mi się złożyło, że mam egzamin z tego zakresu, a w całości mnie niestety ostatnio pochłania mnie praca ze względu dopinanie projektu co do którego jest ogromne ciśnienie bo cała sprawa jest na ostrzu noża więc wracając do domu o 19 zagadnienia ekonomiczne, którymi nie zajmuje się na co dzień są dla mnie powiedzmy sprawą ciężka. Szukam w miarę zwięzłych odpowiedzi bez tłumaczenia nadmiernie szczegółowo wszystkich mechanizmów. Więc tu serdeczna prośba do Kolegów i Koleżanek jeśli ktoś mógłby pomóc "bidakowi" to będzie niezmiernie zobowiązany.

1. Jak zmieniają się w stosunku do siebie ceny na rynku kasowym i terminowym?
2. Co odzwierciedla wysokość ceny opcji?
3. Co jest przedmiotem rozliczenia transakcji zawieranych na rynku kontraktów terminowych?
4. Przed czym można zabezpieczyć się zawierając transakcję FRA?
5. Przed czym można zabezpieczyć się zawierając transakcję IRS?
6. Jakie instytucje finansowe podejmują ryzyko na własny rachunek, a jakie podejmują je na rachunek klientów?
Saint

Dołączenie: 2009-05-13, 21:35

Re: Parę "banalnych" pytań ...

Postprzez GIELDZIARZ » 2009-05-17, 02:40

2.Prawdopodobienstwo ze w dniu wygasniecia bedzie sie oplacalo rozliczyc opcje.
3.Instrumenty bazowe (akcje,waluty,indeksy,stopy%,obligacje)
4.Przed ryzykiem zmieny stopy %.
5.Chyba przd ryzykiem walutowym (pewnie CIRS a nie IRS ma byc czyli current interest rate swap czyli swapy walutowe)
1.Ceny na rynku kasowym i terminowym sa bardzo mocno skorelowane.Im blizej wygasniecia tym mniejsza baza czyli cena terminowa zbliza sie do ceny kasowej.
6.musialbym pomyslec ale na ryzyko klientow na pewno fundusze inwestycyjne i OFE.Na wlasny pewnie banki i domy maklerskie
GIELDZIARZ

Dołączenie: 2008-08-22, 22:42

Powróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości