Cytat z Futures.pl: „Koncepcje bazuj?ce na krˇtkoterminowych ruchach rynkˇw oparte np. na wysokiej trafnoÂci i powtarzalnoÂci zachowa˝ modelu z regu?y gin? w zderzeniu z realnym Âwiatem ( choŠby z przyczyny nag?ego skoku zmiennoÂci przez co zwiŕkszenie kosztˇw transakcyjnych wybija je z eleganckiego Âwiata matematycznych wzorcˇw ).”
Jest to doskona?y opis rzeczywistoÂci daytradera na ka?dym rynku. Jest to jedna z przyczyn dlaczego tak wielu ginie. Ale nie wyobra?amy sobie jak mˇg?by istnieŠ rynek bez nich.
W ramach wymiany doÂwiadcze˝ chcia?bym podzieliŠ siŕ kilkoma uwagami z ostatnich trzech dni handlu (jest mi o tyle ?atwiej, ?e z powodu wyjazdu nie bra?em w nich udzia?u). Wykres ktˇry pokazuje jest na 15-min s?upkach (u?ywam jeszcze 60 i 5-min). Skupiam siŕ w zasadzie tylko na otwarciach pozycji, gdy? w?aÂnie w daytradingu ten element zyskuje na znaczeniu, potrzebujemy po prostu wysokiej trafnoÂci. Zak?adam poniek?d, ?e najwa?niejszy element jakim jest ochrona kapita?u mamy opanowany i tutaj nic nam nie grozi.
I tak ju? w Ârodŕ mamy doŠ w?ski zakres pierwszej godziny, ponadto 4 i 5 s?upek tworz? formacjŕ odwrˇcenia, wiŕc jest wskazane umieÂciŠ zlecenie wejÂcia (zawsze Stop Limit) na ktˇrym z oznaczonych poziomˇw. Ja w takich sytuacjach u?ywam zawsze ekstremum sesji, ale s? gracze bardziej agresywni. Druga okazja tego dnia pojawia siŕ gdy rynek pokonuj?c minimalny zasiŕg wybicia rozpocz?? korektŕ. W tej sytuacji najistotniejsze jest czy ceny powrˇc? ponownie pod przebit? liniŕ. Jak widzimy po dojÂciu do tego poziomu mamy ponownie Reversal bar.
Rysuje teraz trzy linie ktˇre mo?emy wykorzystaŠ do otwarcia pozycji (stop2 punkty pod s?upkiem odwrˇcenia).
W czwartek na otwarcie mieliÂmy lukŕ. S?upek pierwszej godziny j? zamkn??, chocia? jego zamkniŕcie wypad?o ponad wczorajszego maksa. Dawa?o to jeszcze szanse na utworzenie formacji odwrˇcenia, ale nastŕpne 5 s?upkˇw powsta?o jako inside bar (wzglŕdem czwartego), zmniejszaj?c jej wymowŕ. Natomiast utworzenie ni?szego szczytu (3) stwarza?o szansŕ na formacje odwrˇcenia 1-2-3, wiŕc wykreÂlenie poziomˇw i umieszczenie zlece˝ (zawsze Stop Limit) nic nie kosztuje.
Zaznaczy?em jeszcze jeden poziom na ostatnim s?upku w tym dniu jako przyk?ad odnowienia pozycji. ByŠ mo?e mieliÂmy krˇtk? i nas wyrzuci?o na stopie. Przeciwleg?y koniec Reversal bar to jeden z najlepszych sygna?ˇw w daytradingu.
Pierwsza godzina w pi?tek jakby ustawi?a sesjŕ zbli?aj?c siŕ do maksˇw dnia poprzedniego. Czŕsto jest tak, ?e ca?y ruch jest wykonany w pierwszej godzinie i potem trudno jeszcze co wy?apaŠ.
Jednak tutaj wydaje mi siŕ ?e ustawienie zlece˝ wejÂcia na s?upkach korekcyjnych mog?o mieŠ sens. W Ârodkowej czŕÂci sesji mogliÂmy zauwa?yŠ formacje odwrˇcenia 1-2-3, i w zale?noÂci od posiadanej pozycji odpowiednio zareagowaŠ.
Te swoje przemyÂlenia tutaj opar?em tylko na tym wykresie ktˇry prezentuje. W rzeczywistoÂci ogl?dam szerzej na wykresie godzinowym, a w przypadkach niezdecydowania bardzo pomaga wykres 5-minutowy, ktˇry szybciej i czŕsto bardziej wyraziÂcie obrazuje aktualne nastroje.
Mi?ego weekendu.