przez skippy » 2009-06-09, 21:32
Cisza jak makiem zasiał, więc słowo o konferencji Wall Street w Zakopcu.
Ci wszyscy, którzy polują na wykłady, stracili niebywałą okazje pozostawienia paru tysięcy zł w kieszeni.
I możliwości bezpośredniej, nawet kuluarowej rozmowy z topowymi:) postaciami otoczenia giełdy.
Nie dało się słuchać wszystkiego, niestety nieraz odbywały się równocześnie cztery prelekcje.
Bardzo (baaardzo) skrótowo zasygnalizuję to, czego słuchałem:
G.Zalewski, T.Symonowicz (KatHay) - określiłbym ich wystąpienia jako "jak zacząć myśleć o grze systemowo".
Takie absolutne mini-podstawy - od której strony podejść do tworzenia systemów.
T.Filipiak - przedstawił wszystkie szczegóły swojego systemu BB (Black Body) w podstawowej wersji.
Wyniki systemu wskazują na zysk bodaj 2700p na kontrakt w ciągu roku.
Tu mała uwaga - wg naszej wwn. dyskusji wyniki nie uwzględniały poślizgów wynikających z konieczności ustawiania TP i SL jako zleceń PKC. Nie potrafię oszacować, na ile to by zmieniło te 2700p. Pytanie przyszło do głowy za późno.
Z.Jakubas - świetna prelekcja, bardzo miły "ludzki" człowiek :). "Nieruchomości tańsze nie będą, nie ma takiej możliwości". Mamy skrajne niedowartościowanie spółek.
W.Białek - pierwsza część wykładu (krótsza) sugerowała że dno przed nami. Druga (dłuższa), że za nami. Cykl koniunkturalny wychodzi z fazy obligacji i wkracza w fazę akcji.
P.Szczepanik - uważa, ze głodny mega-kapitał już zaczyna jeść akcje i wywalać obligacje. Przed nami ok. 6-letnia silna hossa; najprawdopodobniej już się zaczęła. Pokrótce pokazał jak poluje na spółki które mogą dać mega-wybicia. In plus zawsze wskazywanie sygnału kupna i gdzie jest SL. Cytat dnia "możemy kupić jakiś papier z w20 który zdrożeje o 300%, ale co z tego skoro nadal pozostaniemy biedni":)
T.Jerzyk - podstawy elliotowskie połączone z liniami trendu. Wyszukiwanie patternów na wybicie (to moja interpretacja tego, co słyszałem) - najczęściej analogicznych do spodka (coś podobnego dominowało też w analizach spółek P.Szczepanika).
P.Danielewicz - dużo o zniesieniach fibo, istota zgrupowania zniesień, wyznaczanie z nich najsilniejszych półek cenowych dla oporów i wsparć. W tym w kontekście "gdzie najprawdopodobniej dojdzie" D w XABCD, lub jak ja wolę C w (3).
A.Kurnicki - mega-kapitał pozbywa się obligacji w USA. Czyli to, co wyżej W.Białek i P.Szczepanik. Koło cyklu koniunkturalnego sie zakręciło, znowu wchodzi na giełdy. Opinia słyszana była jeszcze u innych wykładowców.
P.Śliwa i P.Kwiecień - jak łatwo zarabiać bardzo duże pieniądze bez szczególnego ryzyka.
Na przykładach wybić bodaj koni es.f itp. po danonkach.
:)
I dużo, dużo więcej.
Wypada żałować, jeśli się nie było.
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)