MetaStock

Tematem tego forum są systemy transakcyjne, zasady ich tworzenia i testowania, gotowe formuły.

Moderator: frodo

MetaStock

Postprzez caros » 2006-08-23, 23:07

witam. chcialbym cos takiego. powiedzmy ze biore MACD i chcialbym aby kolorowaly mi sie swieczki np. na zielono jak jest sygnal MACD - kupna, albo na czerwono jak jest sygnal MACD - sprzedazy.

mam metasa 9.0 pro i tam jest podobny system wlasnie na MACD ktory robi strzalki i i jest napisane np. buy albo sell, ale nie calkiem o to mi chodzi.

MACD jest przykladowy. powiedzmy ze chce miec wykres i zeby swieczki sie kolorowaly przy roznych sygnalach ( osobne wykresy ) np. rsi, madc, cci, czy stoch. chodzi mi jak to zrobic i gdzie a jak jzu sobie sam dopasuje to do mojego systemu :)

z gory dzieki ;)
caros

Dołączenie: 2006-06-25, 22:51
Miejscowość: Kościerzyna

Postprzez leos » 2006-08-24, 11:54

Tworzysz (prostego) Experta: Tools->Expert Advisor->New. W zakladce 'Name' nadajesz mu nazwe, a w zakladce Highlights tworzysz kolejno warunki dla poszczegolnych kolorow swieczek, np.: New->pojawia sie okienko 'Expert Highlight Editor' i w nim:
a) wpisujesz nazwe warunku np. 'UP',
b) wybierasz kolor swieczki (np. zielony dla UP)
c) wpisujesz odpowiedzni warunek logiczny.
Mozesz tworzyc wiecej niz dwa kolory swieczek np. takze zolty dla OUT wg wlasnej inwencji.
Na koniec tak utworzonego Experta trzeba 'nalozyc' na wykres/wykresy: przycisk 'Attach' w oknie: Tools->Expert Advisor.
Szybki dostep do utworzonego Experta: prawy klawisz myszy w prawym dolnym rogu okienka wykresu pod etykietami osi Y. W tym polu mozemy takze wyswietlac aktualny stan naszego systemu (np. strzalka w gore dla L) - edycja w zakladce 'Symbols' Experta.
leos

Dołączenie: 2006-06-20, 22:30

Postprzez caros » 2006-08-24, 23:35

no zrobilem. tylko teraz jest tak. powiedzmy na przykladzie stoch. wszysko co jest powyzej 80 jest np. czerwone a wszystko co jest poniezej 20 tez jest zielone. a jak zrobic zeby swieczki na wykresie zrobily sie koloru zielonego w momencie gdy jedna linia przetniie druga, ale pod 20. w tej chwili pokazuje sie sygnal np. pare zielonych swieczek od momentu jak jedna linia przejdzie ponizej 20, a ja mym chcial zeby sygnal pad dopeiro w momencie przeciecia sie obu lini, ale jesli obie linie spotkaja sie powyzej 20 zeby obowiazywal dalej sygnal S ktory padl u gory. to samo w druga strone. formula do L w stochu jest standardowa "Stoch(5,3)<20" do S "Stoch(5,3)>80"

moze lucek pomoze? wiem chyba o co mi chodzi...

z gory dzieki za pomoc
caros

Postprzez caros » 2006-08-24, 23:39

apropo tego koloru swieczek to przy L zeby byly np. caly czas zielone az do momentu kiedy powyzej 80 spotkaja sie te dwie linie i wtedy niech sie zmienia na czerwone i sa do mometu kiedy znow padnie sygnal L. w tej chwili mam tylko kolor a potem dalej czarne.

i moze jeszcze jedno pytanie. jaka jest przykladowa formula na out? nie wime czy w stochu mozna ustalic out np. ale moze na czyms innym idzie i jaka jest na to formula. ja juz sobie sam wartosci dopasuje pod ten moj system :)
caros

Postprzez LeM » 2006-12-10, 12:49

Mam pytanie dotycz?ce Metasa. Mo?e kto wie co i gdzie trzeba zazanaczŠ aby pojawi?y siŕ opisy instrumentu i wska?nikˇw na gˇrze okien je?eli zlikwiduje sie paski tytu?owe tak jak na ponizszym wykresie?
http://www.fotosik.pl/pok...7e47ee3911.html

w chart window i inner window properties tego nie ma

chodzi o opisy takie jak widoczne tu:
http://stooq.pl/chart.htm?id=7846&nr=31
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez queba » 2006-12-10, 16:40

pierwszy link nie dziala.
zawsze wydawalo mi sie, ze jak sie zlikwiduje paski to opis wyskakuje automatycznie na wykresie wskaznikow, widocznie nie zwracalem wczesniej uwagi na to.
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez LeM » 2006-12-10, 17:10

Sorry.
Pierwszy link poprawnie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 7e49a.html

U mnie wyglada to tak. Jak zlikwiduje paski tytu?owe w wewnŕtrznych oknach to wykres jest go?y. Nie wiem jak to zmieniŠ
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez queba » 2006-12-10, 17:32

szukalem i nie znalazlem :(
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Powróć do Systemy transakcyjne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości