14.08.2009 - komentarze do sesji

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 17.08.2009r.

Ankieta zakończyła się 2009-08-17, 10:00

wzrosnie?
1
17%
spadnie?
5
83%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
0
Brak głosów

Razem głosów : 6

14.08.2009 - komentarze do sesji

Postprzez olab » 2009-08-14, 00:47

witam :-)
Ostatnie 2 sesje były bardzo ciekawe i za sprawą sporych obrotów powinny mieć duże znaczenie dla dalszej koniunktury. Potężne wymiany akcji zanotowano głównie w pierwszej godzinie obydwu sesji.
Przebicie wsparć na początku środowej sesji i duży popyt wyciągający indeks w górę pokazuje, że znaleźli się inwestorzy ratujący rynek przed oczekiwaną formacją wodospadu, dodatkowo "odcinając" od akcji luką w czwartek innych inwestorów. Pomimo wysokiego otwarcia do 14-ej popyt cały czas kontrolował rynek. Złe dane w USA spowodowały nerwową końcówkę, ale ostatecznie indeks ... wzrósł 2,44% !.
Moim zdaniem realizujemy 1 z 2 scenariuszy.
Pierwszy zakłada, że na rynku trwa dystrybucja. Jak wspominałem kilka tygodni temu, mało prawdopodobne jest, żeby rynek się zawalił (w dodatku kiedy wszyscy tego oczekują). Ponieważ niemal cały wzrost od lutego zrobiła zagranica, nie da się wielomiesięcznej akumulacji wypakować na 1 sesji. Bardziej możliwe jest, że powyżsi inwestorzy, zapewne pierwsi inicjują drobne korekty, po czym ratując rynek w kluczowych momentach "przyzwyczajają" pozostałych inwestorów, że już "może tylko rosnąć", jednocześnie dystrybuując towar. Za tym wariantem przemawia fakt, że od 3-4 tygodni indeks przebiega w ok. 1xx pktowej konsolidacji.
Drugi scenariusz zakłada, że w dalszym ciągu trwa pompowanie globalnego balona (indeksy, surowce, pln i in.), a nerwowe korekty na rynku, pozwalają sterującym tym globalnym funduszom "ładować paliwo" pod kolejne wzrosty. Za tym wariantem przemawia przede wszystkim siła rynku w USA.

Oceniając rynek technicznie trzeba zauważyć kolejne załamanie rgrów na wykresach intra powodujących solidne odbicia. Z powodu dużych obrotów na wspomnianych sesjach, kluczowym poziomem wsparcia na najbliższe dni, którego przebicie może spowodować oczekiwaną korektę jest środowy dołek, którego ewentualne zniesienie może spowodować cięcie strat przez kupujących w ostatnich 4 tygodniach.
Na piątek ważny poziom na indeksie to połowa czwartkowej świecy na który nakłada się sk-15 oraz niżej dołek tej świecy.
Hitem gpw są w dalszym ciągu MiŚki. Dziś dla odmiany wklejam mwig-weekly i swig daily

pozdrawiam

olab
Załączniki
w20-daily.PNG
w20-weekly.PNG
es_f_d (16).png
mwig-weekly.PNG
swig-daily.PNG
w20-sklad.PNG
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Re: 14.08.2009 - komentarze do sesji

Postprzez SzS » 2009-08-14, 03:12

Zgodnie z teorią fal elliotta i założeniem, że wzrosty będą kontynuowane - powinien być teraz mocny ruch w górę!
SzS

Dołączenie: 2008-10-08, 19:22

Postprzez mirobe » 2009-08-14, 08:07

SzS napisał(a):Zgodnie z teorią fal elliotta i założeniem, że wzrosty będą kontynuowane - powinien być teraz mocny ruch w górę!

Fajnie napisane :)

Mógłbyś jakiś wykres z oznaczeniem fal zrobić?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mirobe

Dołączenie: 2007-12-16, 00:50
Miejscowość: Gdynia

Postprzez Major » 2009-08-14, 09:19

Ciekawa sprawa. Strzal na terminowymnie poparty strzalem na kasowym. Jak to zinterpretowac? Brak sily popytu?
Major

Dołączenie: 2007-11-26, 08:53

Postprzez SzS » 2009-08-14, 15:03

mirobe napisał(a):
SzS napisał(a):Zgodnie z teorią fal elliotta i założeniem, że wzrosty będą kontynuowane - powinien być teraz mocny ruch w górę!

Fajnie napisane :)

Mógłbyś jakiś wykres z oznaczeniem fal zrobić?

Pozdrawiam

Mirobe, wykres ze średnioterminowymi oznaczeniami dostępny jest tutaj:

http://granagieldzie.com/2009/08/09/wig ... hniczna-2/

Dzisiaj w nocy postaram się zrobić aktualizację, wraz z oznaczeniem falek intraday. Na chwilę obecną powiem tylko, że pierwszą piątkę od dołka z 12 sierpnia mamy już za sobą ;)

pozdrawiam
SzS

Postprzez Dars » 2009-08-14, 15:15

Olab niby fajnie piszesz ale brakuje mi na koncu Twojego nastawienia do rynku.
Bo że spadnie albo wzrośnie to raczej pewne no chyba że pójdzie w bok.
Może ktos widzi ładna ORGR na USD/PLN bedziemy sie teraz szybciej zblizac
do korekty na GPW. Ja stawiam że to sie zawali...... wiadomo ze moze wzrosnąc
ale ja stawiam na spadki...... Olab a Ty na co stawiasz?

pzdr
Dars
Dars
Awatar użytkownika
Dars

Dołączenie: 2006-09-01, 10:40

Postprzez SzS » 2009-08-14, 15:22

Też obstawiam, że USD jeszcze trochę spadnie, to nie ta formacja ORGR ...
Ostatnio edytowany przez SzS, 2009-08-14, 16:02, edytowano w sumie 1 raz
SzS

Postprzez Dars » 2009-08-14, 15:40

Ja widze na USD up :) ponad 3 złocisze......
Dars
Awatar użytkownika
Dars

Postprzez olab » 2009-08-14, 16:50

Dars napisał(a):Olab niby fajnie piszesz ale brakuje mi na koncu Twojego nastawienia do rynku.
Bo że spadnie albo wzrośnie to raczej pewne no chyba że pójdzie w bok.
Może ktos widzi ładna ORGR na USD/PLN bedziemy sie teraz szybciej zblizac
do korekty na GPW. Ja stawiam że to sie zawali...... wiadomo ze moze wzrosnąc
ale ja stawiam na spadki...... Olab a Ty na co stawiasz?

pzdr
Dars

witaj darsiu
Ja na nic nie stawiam, od poniedziałku urlopuję i olewam gpw.
A ogólnie to jak wiesz, ja unikam obstawiania (zgadywania) i dobrze się z tym czuje.
Po takie rzeczy wal do wróżki.
Narysowałem kluczowe wspracia i opory na wykresie, ponadto jasno napisałem, że zbicie środowego dołka, może oznaczać większe zejście, czego jeszcze oczekujesz?
Trzeba patrzeć jak się rynek zachowuje na tych poziomach i tyle.
Ja nie zgaduje co będzie kiedyś, tylko reaguję na to co się dzieje obecnie, 100 razy Ci to powtarzałem.

W ogóle to zadajesz cwane pytania, gdy rynek jest w konsolidacji, a gdzie ma iść wtedy? Wiadomo albo w górę albo w dół. Natomiast przypomnę Ci, że dokładnie 15 lipca przed sesją napisałem Ci, że jedziemy na nowe szczyty na wszystkich rynkach. Posłuchałeś i zarobiłeś? Jeśli nie to nie pytaj mnie co sądzę.
I proszę nie prowokuj zadymy na forum, bo dostaniesz bana, a każdy prowokujący post skasuję.
pozdrawiam i życzę zysków
olab
olab

Postprzez Dars » 2009-08-14, 17:58

witaj darsiu
Ja na nic nie stawiam, od poniedziałku urlopuję i olewam gpw.
A ogólnie to jak wiesz, ja unikam obstawiania (zgadywania) i dobrze się z tym czuje.
Po takie rzeczy wal do wróżki.
Narysowałem kluczowe wspracia i opory na wykresie, ponadto jasno napisałem, że zbicie środowego dołka, może oznaczać większe zejście, czego jeszcze oczekujesz?
Trzeba patrzeć jak się rynek zachowuje na tych poziomach i tyle.
Ja nie zgaduje co będzie kiedyś, tylko reaguję na to co się dzieje obecnie, 100 razy Ci to powtarzałem.

W ogóle to zadajesz cwane pytania, gdy rynek jest w konsolidacji, a gdzie ma iść wtedy? Wiadomo albo w górę albo w dół. Natomiast przypomnę Ci, że dokładnie 15 lipca przed sesją napisałem Ci, że jedziemy na nowe szczyty na wszystkich rynkach. Posłuchałeś i zarobiłeś? Jeśli nie to nie pytaj mnie co sądzę.
I proszę nie prowokuj zadymy na forum, bo dostaniesz bana, a każdy prowokujący post skasuję.
pozdrawiam i życzę zysków
olab[/quote]

Olabie nie wiem dlaczego boisz sie napisac konkretnie, że dobrze są dwa warianty ale ja np. stawiam na up albo down co z tego że sie rozpisujesz co moze byc jak i tak nie grasz :(
Dzisiaj czytałem fajny komentarz gosciu tez pisał jakie są przesłanki za wzrostem jakie są za spadkiem
ale napisał na koniec jako podsumowanie że on raczej kieruje sie na korekte i taki koment jest coś wart
bo gosc jest konkretny i pisze jakie ma nastawienie jasne moze sie pomylic ale do jasnej Ty tez musisz miec i na pewno masz ale boisz sie napisac bo co bedzie jak sie pomylisz stracisz image :(
Cały Ty że 15 lipca napisałes......moze pisałes ja nie podejmuje decyzji inwestycyjnych na podstawie
tego co napiszesz ja Cie tylko czytam a nie słucham. Ja patrze na wykres i reaguje ...
Jakbym Cie słuchał to bo bym nigdy nie zagrał duzo jest u Ciebie niepewnosci....
Gram i świetnie mi idzie ale musze na cos postawic żeby wygrac albo przegrac....
Dobra juz nie przeszkadzam milkne i tylko bede czytał bo nic z tego dobrego nie bedzie jak bedziemy na siebie pisac.
Milego dnia i życze dużo kasy......... wszystkim...

pzdr
Dars
Dars
Awatar użytkownika
Dars

Postprzez skippy » 2009-08-14, 23:36

Przerywam chwilowo wakacyjne milczenie, ponieważ właśnie wykryłem potencjalny początek patternu "Głowa byka":)
Załączniki
gb.png
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez olab » 2009-08-14, 23:58

Dars napisał(a):Olabie nie wiem dlaczego boisz sie napisac konkretnie, że dobrze są dwa warianty ale ja np. stawiam na up albo down co z tego że sie rozpisujesz co moze byc jak i tak nie grasz :(

Sars przestań mącić :-(
Przyjmij do wiadomości, że NIE WIEM co będzie i jasno to napisałem. Rynek od miesiąca jest w konsolidacji i trzeba czekać co z tego wyjdzie lub grać od bandy do bandy, jak kto woli.
Co do grania to masz racje - jak nie wiem co będzie to nie gram, to święta zasada.
Natomiast kiedy uważałem, ze wiem co może być to jasno Ci napisałem na gg (mam loga archiwum), mogłeś na szybkiego 300 pkt wyjąć z tego.
Ty wolisz natomiast zgadywać co będzie i tego wymagasz od innych. Zmień adres przyjacielu. To nie są zawody, żeby pokazać kto ma racje, tylko na tym forum mamy sobie pomagać, żeby wszyscy zarabiali.
Napisałem swoją ocenę rynku, jak go widzę. Staram się pisać obiektywnie, a nie pod posiadane pozycje. Ponadto nie zajmuję się udzielaniem rekomendacji, kolego.

Dars napisał(a):i na pewno masz ale boisz sie napisac bo co bedzie jak sie pomylisz stracisz image :(

Jaki image? Co on znaczy? Przeciez tu wszyscy są anonimowi. Cos Ci sie pojebało darsiu, zejdź na ziemię, chlopie.
Ponadto powtórzę - piszę tu nie dla promowania swojej osoby, tylko dlatego, bo mamy sobie pomagać, żeby wszyscy zarabiali. Tak ciezko to zrozumiec ????? :-(
Natomiast od wielu lat, po Twoich durnych postach faktycznie się zastanawiam, czy to ma sens, poswiecac swoj prywatny czas i jeszcze zbierac za to zjebki :-(. Na marginesie ostatnio podobnie skomentowal to skippy na grupie i przestal pisac, czego bardzo zalujemy (skippy wroc).

Dars napisał(a):Gram i świetnie mi idzie ale musze na cos postawic żeby wygrac albo przegrac....

Jeśli zarabiasz to super, gratulacje, natomiast swoje metody drogą zgadywania ("ale musze na cos postawic żeby wygrac albo przegrac") propaguj lepiej na innych forach. Tu są inteligentni czytelnicy. Ponadto graja tylko po to, zeby wygrac, a nie przegrac hehe.
p.s. czy to przypadkiem nie Ty ostatnio zatrzymywałeś stalowymi jajami "ten pociąg"?
(post http://grupy-dyskusyjne.money.pl/pl;biz ... 33854.html), na czym korsarz cie powiózł na 80 pkt w 4 godz.?
Jeżeli to TY to masz prosty przykład czym się kończy wychodzenie przed rynek

Reasumując zrób mi przyjemność i nie czytaj moich komentarzy, jeśli ich nie rozumiesz.
Najlepiej wracaj na grupę i tam strasz swoimi stalowymi walorami.

pozdr
olab
olab

Postprzez Dars » 2009-08-15, 11:23

Dobra bede tylko Cie czytał bo widze że bardzo sie zdenerwowałes
ale ja pisze to co myśle.. fajnie że piszesz.....i że tylko zarabiasz
ja tez i trace.
Na razie jest prosta gra od bandy do bandy L 2050-60 - S 2140-2160
I nie wierze że jak jestes na
rynku to nie wiesz w która strone grasz.....

Ja gram jak napisałem powyzej..... ale niedługo ten schemat sie skończy
i musimy pójsc na inne rejony....... ja uważam że bedzie korekta i zostałem z S
I to nie jest chwalenie ale wiem na co postawiłem kaske i wiadomo że moge sie pomylic
przeciez to normalne.

pzdr
DArs

p.s. ALe pozwolisz że nieraz cos napisze... i prosze pisz na koniec jakie jest Twoje nastawienie bo musisz je miec :)
Dars
Awatar użytkownika
Dars

Postprzez jotka » 2009-08-15, 20:44

Dars napisał(a):[...] i prosze pisz na koniec jakie jest Twoje nastawienie bo musisz je miec :)

Dars, czemu tak nastajesz na to nastawienie? Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś po prostu nie ma nastawienia. Szczególnie, że sam nie mam.

Wiele razy znajomi (jak już się dowiedzą że gram na giełdzie, co jest z wielu powodów zawsze dla mnie krępujące) pytają się - wzrośnie czy spadnie? A skąd mam wiedzieć? Gram z dnia na dzień, to co gra rynek. Aktualnie siedzę na Skach, ale jakie to ma znaczenie? Może przyniosą mi 300 punktów zysku, a może już w poniedziałek dostanę 50 pkt w plecy i obrócę pozycję. Mogę sobie gdybać co zrobi rynek, ale jaki to ma sens?

PS. Skippy pisze, ale na grupie właśnie ;-)
jotka

Dołączenie: 2009-06-25, 22:11

Postprzez olab » 2009-08-15, 21:05

skippy napisał(a):Przerywam chwilowo wakacyjne milczenie, ponieważ właśnie wykryłem potencjalny początek patternu "Głowa byka":)

witaj skippy :-)
ode mnie analogiczny sp500-60'
pozdro
olab
p.s. w przypadku spadku zagrożenie wiadomą formacją
Załączniki
s&p500_60 (1).png
olab

Postprzez olab » 2009-08-15, 22:11

jotka napisał(a):
Dars, czemu tak nastajesz na to nastawienie? Jestem w stanie zrozumieć, że ktoś po prostu nie ma nastawienia. Szczególnie, że sam nie mam.
... Gram z dnia na dzień, to co gra rynek...
... Mogę sobie gdybać co zrobi rynek, ale jaki to ma sens?

witaj jotka :-)
dokladnie o to chodzi, brawo :-)
(słusznie napisałem Sarsowi, że na te forum wchodzą ... inteligentni czytelnicy ;-)).

Wyjasniłem mu juz na priv (zeby nie zasmiecać forum) tę prostą zależność, ale to i tak na darmo, bo tłumaczę mu to juz 5 lat, bez rezultatu :-(.

pozdro
olab

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości