Komentarze i badanie nastroju przed sesj? 04.01.2007r.

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy Twoim zdaniem 04.01.2007 wig20:

Ankieta zakończyła się 2007-01-04, 10:05

wzroÂnie
3
16%
spadnie
13
68%
nie zmieni siŕ (max +/- 0,25%)
3
16%

Razem głosów : 19

Komentarze i badanie nastroju przed sesj? 04.01.2007r.

Postprzez kolargol » 2007-01-03, 18:05

Dzisiejsza sesja nie zmieni?a znacz?co wykresˇw. Rysowane ostatnio linie pozostaj? aktualne. Na Âwiecie surowce nadal trzymaj? siŕ nie najlepiej (mied? mocno spada, srebro te? „po przejÂciach”, ropa zanurkowa?a pod poziom 60$). Jak dot?d nie spowodowa?o to u nas szerszej wyprzeda?y. Mocno zni?kowa? dzisiaj KGHM przy znacz?cym obrocie 212 mln. Drug? pod wzglŕdem obrotˇw spˇ?k? by? Orlen (138 mln). Razem to prawie po?owa obrotˇw na wig20. :-) Uwa?am, ?e spokojny pocz?tek roku w tych warunkach to pozytywna wrˇ?ba na przysz?oŠ.

Pozdrawiam
Kolargol
Awatar użytkownika
kolargol

Dołączenie: 2006-06-05, 07:11

Postprzez olaf » 2007-01-03, 22:20

Friday, December 29, 2006 The United Arab Emirates plans to convert 8 percent of its foreign-exchange reserves to euros from dollars before September, the latest sign of growing global disaffection with the weakening U.S. currency.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez olaf » 2007-01-03, 22:21

<olaf|away> Slawomir Skrzypek kandydatem na szefa NBP
<olaf|away> obecny p.o. prezesa w pko bp
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

zly znak

Postprzez krezus » 2007-01-03, 22:42

nie zgodze sie z Toba KOLA
PISZE PRZED KONCEM SESJI W USA I UWAZAM JA ZA POCZATEK ODWRACANIA TRENDU (przeprazsam za krzyk)
oczywiscie jesli sesja zamknie sie na lekkim minusie po tak dobrym otwarciu
wowczas na wszystkich indexach powstana sygnaly s na wykresach 3 linii....bardzo zla swieczka w tym miejscu i w tej fazie trendu
u nas na w20 i futach sa juz 3 czarne korpusy na tych wykresach.....bardzo ladnie widac to w metasie
ponadto ostatnio przewaga czarnych korpusow na day z wyjatkiem ostatniego bialego, ktory nieco mnie zdziwil
spolki w20 juz kilka razy opisalem kghm dramat....male korpusy sugeruja powolny wyniszczajacy trend spadkowy
podobnie pkn ostatni bialy korpus na zenujacym obrocie
jutro ysle ze otwarcie moze nawet luka w dol .....slabe dzis zamkniecie jak na taki poczatek w usa
spadek ponizej polowy dlugiego bialego korpusu na 60 min ok 3363 to sygnal s ktory moze dac zarobic nawet kilkaset pkt
stop gdzies w okolicach dzisiejszego maxa
Ostatnio edytowany przez krezus, 2007-01-03, 22:44, edytowano w sumie 1 raz
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez queba » 2007-01-03, 23:31

nie spodobala mi sie dzisiaj zapora na 90-00, widac bylo golym okiem pakowanie pozycji S. wzrost mozna interpretowac jako fale c w duzej B, i w tej chwili czekalaby falka w dol C. druga propozycja to nowa fala impulsu jednakze blokada - bezpardonowe pakowanie pozycji, zmusza mnie do powrotu 1 koncepcji rozpisania falek. nie wiem co tam w juesej.poczatek wrecz euforyczny a pozniej zejscie na zero. czyzby odwrot >?
nie mam czasu nawet poczytac serwisow, bo mi sie sylweter przedluza :)
pozdr
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez olab » 2007-01-03, 23:32

Witam. Indeks zatrzyma? siŕ na zniesieniu 61,8% i jednoczeÂnie oporze z dolnego ograniczenia konsolidacji z II dekady XII na co zwraca?em uwagŕ wczoraj (Wig20intra1 ). Odbicie od tego poziomu i wykonanie ca?ego cyklu 3-3-5 w ramach a-b-c (Wig20intra2 ), pozwala zak?adaŠ, ?e pora na lokalne spadki. Natomiast nie pasuje do tego za?o?enia widoczna obrona spˇlek z indeksu (bez KGHM) oraz znaczna alokacja funduszy w akcje (np. OFE Polsat - 37%), co sugeruje, ?e w?aÂciwa dystrybucja w "s?abe rŕce" jeszcze trwa i niektˇrym graczom mo?e zale?eŠ na utrzymaniu indeksu na obecnych poziomach w celu sprzeda?y akcji po wy?szych cenach. Obronŕ rynku widaŠ na wykresie daily (Wig20parabolic ), gdzie indeks nawet nie doszed? do wsparcia z po?owy bia?ej Âwiecy z wczoraj.
Powrˇt do spadkˇw potwierdzi z?amanie kolejnych wsparŠ na indeksie (3300,3288,3251), natomiast scenariusz wzrostowy bez udzia?u wuja Sama wydaje siŕ mniej prawdopodobny.
pozdrawiam
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez LeM » 2007-01-04, 01:14

Ciekawe Âwiece w stanach. D?ugie cienie pokazuj? jaki by? rollercoster. Do tego kosmiczny wolumen:
"Olbrzymi by? wolumen i to mo?e bardzo niepokoiŠ. Na NYSE obrˇci?o siŕ 3,466 mld akcji (o 120 proc. wiŕcej ni? w pi?tek). Na NASDAQ obrˇci?o siŕ 2,459 mld akcji (o 93 proc. wiŕcej ni? w pi?tek)."

Mo?na to rˇ?nie interpretowaŠ. Jedn? z nich jest strz?chniŕcie przed dalszym wzrostem. Na to wskazuje np. du?o wiŕkszy wolumen intra w ostatnich 2 godzinach sesji ni? podczas zjazdu w Ârodku dnia. Do funduszy na pewno nap?ynŕ?a mega gotˇwka po takich wynikach za zesz?y rok. ZejÂcie ni?ej zeby dobraŠ pewnie by uruchomi?o lawinŕ trudn? do zatrzymania wiec zarz?dzajacy nie decyduj? sie na takowe i zadowalaja sie odebraniem papierˇw od "gor?cych" r?k.

Z drugiej strony mo?e to oznaczaŠ przesilenie o d?u?szych konsekwencjach. Chaikin Money Flow (CMF) od po?owy grudnia pokazuje dystrybucje. Na DJIA i SP500 masa negatywnych dywergencji. Na NQ nie ma bo ten indeks ju? od jakiego czasu jest poza kana?em wzrostowym w horyzoncie i nie robi nowych szczytˇw...

Sam jestem ciekaw co bŕdzie...
Załączniki
nq.png
sp.png
dj.png
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-01-04, 01:54, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez krezus » 2007-01-04, 08:30

wreszcie forum spe?nia swoja role kilka swietnych komentarzy i 2 scierajace sie koncepcje........szkoda , ze ciagle pisza Ci sami
forumowicze nie tylko czytajcie ale piszcie
pozdrowienia i uznanie dla pierwszej 10 najaktywniejszych formumowiczow:))))
jestem pod wrazeniem
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości