Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol
olaf napisał(a):Budzacy kontrowersje WIG20 w nowych skladzie:
skippy napisał(a):olaf napisał(a):Budzacy kontrowersje WIG20 w nowych skladzie:
No jest; już to prawda:
http://www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/portfele/wig20_pl.htm
Ale aktualizacja tej strony przez WGPW dopiero po sesji, to skandal moim skromnym zdaniem.
Z drugiej strony po co leszczyna ma wiedzieć, że między tickami bazowego serwowanymi z WGPW poszły kosze, albo po co ma znać TKO W20 na fixingu???
olaf napisał(a):...Graczom FW20 to nie jest potrzebne.
skippy napisał(a):olaf napisał(a):...Graczom FW20 to nie jest potrzebne.
To komu jest potrzebne?
skippy napisał(a):W ciągu tego interwału ulega realnym zmianom; w czasie koszykowania może być to spokojnie kilkanaście punktów zmiany.
Tak więc graczom na FW20 jest niezmiernie przydatna znajomość jego wartości po każdej transakcji w obszarze spółek z indeksu bazowego.
Jest to możliwe tylko wtedy, jeśli mają podany dokładny skład indeksu (spółki, pakiety, wsp. korygujący) no i jeśli mają narzędzie żeby samemu sobie w locie to liczyć.
[...]
Jeśli uważasz, że to nieprzydatne dla graczy FW20, to nie bardzo rozumiem dlaczego.
skippy napisał(a):WIG20 jest tickowany (publikowany) co 15 sekund.
olaf napisał(a):skippy napisał(a):WIG20 jest tickowany (publikowany) co 15 sekund.
a FW20 po kazdej transakcji.
I to jest IMHO jedyna niezbedna informacja dla tradera FW20: cena kontraktu.
:)
olab napisał(a):Olaf nie rób zadymy na forum. Zapewne Ty jesteś na takim etapie, że tylko spojrzysz na wykres i już zarabiasz, natomiast podstawą inwestowania w kontrakty na w20, powinna być wiedza - jakie spólki są w indeksie, jaką mają wagę, ile ważą sektory , jaki jest wpływ dywidend na obniżkę indeksu itd.
To wszystko warto wiedzieć zaczynając inwestować w futy.
skippy napisał(a):olaf napisał(a):skippy napisał(a):WIG20 jest tickowany (publikowany) co 15 sekund.
a FW20 po kazdej transakcji.
I to jest IMHO jedyna niezbedna informacja dla tradera FW20: cena kontraktu.
:)
IMHO nie i na tym kończę dyskusję, ponieważ w dzisiejszym topicu bardzo jasno wyłożyłem do czego się przydaje ten myk [...].
olab napisał(a):Odpowiadając na otrzymane maile informuję, że plik, którego screen jest powyżej, jest lub był zamieszczony w dziale download wiele miesięcy temu.
Na życzenie w wolnej chwili mogę go zamieścić ponownie, natomiast jest to plik uproszczony (aktualizowany automatem po sesji). Natomiast IMO też jest bardzo przydatny. Oprócz składu i wagi spółek oraz sektorów oblicza również wartość indeksu po ustaleniu dywidend lub dowolnej zmianie cen spółek.
Natomiast arkusz z liczeniem indeksu po kazdej transakcji i tko przed fixingiem, jest bardziej skomplikowany i dostosowany do konkretnego źródła danych online, przez co nie będzie działał u wszystkich.
pozdr
olab
olab napisał(a):Sorka Olaf, nie chciałem Cię urazić, miało pójść z "oczkiem"
olab napisał(a):Natomiast ukryty mój cel był taki, żebyś przejrzał poza sam wykres z ceną.
Zaręczam Ci, że dla intradayowców zwłaszcza podawanie kursu po każdej transakcji dużo daje.
Przede wszystkim można wyczuć faktyczną siłę jednej ze stron rynku.
W wolnej chwili nakręcę filmik z prezentacją takiego arkusza i sam ocenisz
pozdro
olab
chris napisał(a):olab napisał(a):Na życzenie w wolnej chwili mogę go zamieścić ponownie, natomiast jest to plik uproszczony (aktualizowany automatem po sesji). Natomiast IMO też jest bardzo przydatny. Oprócz składu i wagi spółek oraz sektorów oblicza również wartość indeksu po ustaleniu dywidend lub dowolnej zmianie cen spółek.
olab
Poprosimy :)
Pozdr
chris
Tomasz napisał(a):Komunikat KNF ...
...
Rynek nie doczekał się niestety ze strony Zarządu Giełdy PapierówWartościowych w Warszawie wprowadzenia mechanizmów ograniczającychryzyko manipulacji
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości