Sponsorem dzisiejszej sesji jest literka "F" jak Fitch. Agencja ratingowa obniżyła długoterminowy rating dla Portugalii do AA-. Swoją drogą rating ten oznacza "Obligacje o bardzo wysokiej jakości kredytowej. Bardzo wysoka zdolność emitenta do obsługi swoich zobowiązań." Całkiem przyzwoicie jak na kraj który ma deficyt sektora finansów publicznych 9,3 proc. PKB w 2009r. a dług publiczny w tym roku ma sięgnąć 86 proc. PKB. Z innej beczki przeglądając newsy z rynków zaskakuje mnie ostatnio wspólny ton analityków rojtersowo-bloombergowych. Wszyscy jak jeden mąż mówią o wzrostach w krótkoterminowym horyzoncie. Z kolei na naszym grajdołku mam wrażenie wszyscy po ciemnej stronie mocy. Tak czy siak niewielki, ale spadek indeksów za oceanem każe oczekiwać lekkich spadków na początek sesji pod warunkiem, że Azja w podobny sposób przetrawi dane z Europy. Być może zrealizuje się mój scenariusz "błękitnej strzały" którą pokazałem wczoraj i zostanę guru choć na chwilkę. Pamiętajcie, że zaraz zaczyna się sezon wyników za pierwszy kwartał w USA chociaż moim skromnym zdaniem nie będzie to miało większego znaczenia jeśli kryzys kilku państw unii nabierze mocy.
Czwartek, 25 Marca 2010
8:00 Niemcy Indeks zaufania konsumentów - GfK Kwiecień 3.1 3.2
10:30 Wielka Brytania Sprzedaż detaliczna Luty 0.7% m/m -1.8% m/m
13:30 USA Wnioski o zasiłek dla bezrobotnych 450 tys. 457 tys.
15:00 USA Prawdopodobne wystąpienie publiczne szefa Fed w Kongresie
Wyniki kwartalne przed sesją w USA publikuje Best Buy, a po sesji Oracle.
Euroland Wiosenny szczyt Unii Europejskiej (może zapaść decyzja ws. pomocy dla Grecji)