SPAM na stronie? Zgłoś to moderatorowi...

Prosimy o umieszczanie tu uwag na temat działania i funkcjonalności strony. Mile widziane uwagi krytyczne ;)

SPAM na stronie? Zgłoś to moderatorowi...

Postprzez Andrzej » 2010-05-26, 17:51

Mam pytanie do właścicieli strony. Kto z Was udostępnia adresy mailowe użytkowników serwisu? Wczoraj otrzymałem SPAM (jak pewnie wielu z czytelników) z reklamą innego serwisu od użytkownika tu zalogowanego. W związku z tym iż takie przesyłanie SPAMU jest karalne, proszę właścicieli serwisu o mailowy kontakt w tej sprawie.

Informuję jednocześnie "zainteresowanego" o przekazaniu tej sprawy współpracującej z naszą firmą kancelarii prawnej.

Dziękuję za "taką" współpracę.
Andrzej

Dołączenie: 2008-04-15, 17:49
Miejscowość: Wrocław

Re: 26.05.2010 - komentarze do sesji

Postprzez olaf » 2010-05-26, 19:48

Andrzej napisał(a):Mam pytanie do właścicieli strony. Kto z Was udostępnia adresy mailowe użytkowników serwisu? Wczoraj otrzymałem SPAM (jak pewnie wielu z czytelników) z reklamą innego serwisu od użytkownika tu zalogowanego. W związku z tym iż takie przesyłanie SPAMU jest karalne, proszę właścicieli serwisu o mailowy kontakt w tej sprawie.

Informuję jednocześnie "zainteresowanego" o przekazaniu tej sprawy współpracującej z naszą firmą kancelarii prawnej.

Dziękuję za "taką" współpracę.

Witaj Andrzej :-)

iFutures.pl nie rozsyła SPAMu ani pocztą e-mail ani poprzez tzw. "Prywatne wiadomości".

iFutures nie udostępnia nikomu adresów e-mail użytkowników zarejestrowanych na forum.

Jeżeli otrzymałeś SPAM na swój adres e-mailowy tzn. że umieściłeś go gdzieś w przestrzeni publicznej i jest on powszechnie dostępny poza stroną iFutures.pl lub zgodziłeś się - ustawiając odpowiednie opcje w ustawieniach swojego konta użytkownika - na jego publiczne prezentowanie na stronie. SPAM też jednak nie został wysłany przez iFutures.pl.

Każdy z użytkowników forum może wysłać do innego użytkownika tzw. "Prywatną wiadomość" korzystając ze standardowej funkcjonalności oferowanej przez skrypt strony. Nikt nie ogranicza, nie blokuje, nie kontroluje i nie zna treści prywatnych rozmów pomiędzy użytkownikami strony.

Jeżeli wczoraj otrzymałeś tzw. "Prywatną wiadomość" zawierającą SPAM reklamujący komercyjny serwis, to stałeś się ofiarą prymitywnego i nachalnego reklamowego spamowania przeprowadzonego z wykorzystaniem mechanizmu "Prywatnych wiadomości" przez jednego z zarejestrowanych na stronie użytkowników . Wszyscy mają równy dostęp do tego narzędzia, więc większość z nas - o ile nie wszyscy - stała się ofiarą tej prymitywnej akcji.

Andrzej, wszyscy dziękujemy Ci za reakcję i zgłoszenie tego faktu osobom dbającym o serwis, mam nadzieję, że w ten sposób uda się skuteczniej piętnować i wykorzeniać tego typu działania. O celowym charakterze powyższego działania spamerów świadczy fakt - co udało się do tej pory ustalić - że wśród adresatów SPAMu celowo pominięto administratorów i moderatorów dbających o poprawne funkcjonowanie naszej strony, tak aby jak najskuteczniej i najdłużej ukryć jej przeprowadzenie.

My również dziękujemy za taką "współpracę".
Użytkownik rozsyłający SPAM z użyciem "Prywatnych wiadomości" został wczorajszej nocy (25.05.2010, godz. 23:39) zbanowany na stałe z oficjalnym podaniem powodu: "SPAM - rozsyłanie reklam do użytkowników forum na PW".
Tym bardziej przykre, że jeżeli przyjrzeć się reklamowanemu serwisowi, to zauważymy, że jest to jeden z projektów finansowanych ze środków na dofinansowanie działalności gospodarczej przez UE, a więc staliśmy się ofiarą spamera finansowanego w jakiejś tam części z naszych własnych podatków.

Przyjemnego wieczoru :-)

PS.: Wieczorem wydzielę posty dotyczące tej sprawy do osobnego wątku w dziale "Organizacja strony".
Ostatnio edytowany przez olaf, 2010-05-26, 23:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: wydzieliłem posty do nowego tematu
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

spamerzy

Postprzez LeM » 2010-05-27, 14:20

Panowie,
Ktoś rozsyła spam na PW
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Re: 27.05.2010 - Komentarze w czasie i po sesji...

Postprzez olaf » 2010-05-27, 14:56

LeM napisał(a):Panowie,
Ktoś rozsyła spam na PW

Znowu? Czy chodzi o tych przedwczorajszych (25.05) bezrobotnych krakowskich maklerów którzy za środki z UE rozkręcają prywatny biznes, spamując jego reklamami po prywatnych skrzynkach? Jeżeli tak, to zbanowani. Nazwy serwisu nie będziemy wymieniać aby nie potwierdzać znanego powiedzenia (parafrazując), ze nieważne czy dobrze czy źle, ważne żeby o nich mówiono. Konta już zbanowane na śmietniku historii.

Zgłaszajcie zawsze takie sprawy, bo jak pisałem wcześniej domorośli "marketingowcy" internetowi sprytnie nie wysłali spamu do administratorów/moderatorów.

PS. Przeniosę potem te posty, do wątku o SPAMerach: viewtopic.php?t=2778
Ostatnio edytowany przez olaf, 2010-05-27, 18:45, edytowano w sumie 1 raz
Powód: 2 powyższe posty dołączone do właściwego tematu
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Powróć do Organizacja strony iFutures.pl

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości