Zupełnie nie kumam tego oznaczenia od lipca 2010. Czym niby jest ten TZ? Częścią jakiej korekty?
Jak opisuje ruch od marca 2009?
Jak rozumiem ten TZ to część Primary Wave 2 i pan sobie czeka na Primary Wave 3 w dół jak cała reszta sekty Prechtera...
Jeżeli TZ miałby być całą falą P2 to statystyki dla TZ w impulsie w dół jako fala druga są takie, że zdarza się on w 5% wszystkich fal drugich. Możnaby więc powiedzieć z 95% pewnością, że kolega myliłby się gdyby TZ był liczony od marca 2009.
Natomiast tu jest liczony od lipca 2010. Ja nie znam formacji elliotowskiej, której częścią jest TZ i się nim kończy! O ile ja się orientuję to takiej nie ma w ogóle. Stawiam więc tezę, że ów człowiek myli się na 100%.
Zastanawiam się tylko czy tak twórczo będzie uzasadniać poczwórny Zigzag jak się rynek wybije na nowe szczyty;)
PS. Sprawdziłem i jedyną formacją z możliwym TZ na końcu jest trójkąt, ale jak tam trójkąt wpisać to już nie wiem.
Poza tym jeżeli nawet trójkąt tam to jako co? B w większym Zigzagu? Wzrosty zniosły ponad 62% fali A a to jest max dla ZZ. We Flat jako B trójkąty nie powstają.
Lipa innymi słowy