Geometria rynku - szkolenie

Moderator: bono

Postprzez olaf » 2011-03-22, 08:48

Nasz wieloletni forowicz dzielący się z nami swą wiedzą pod nickiem "Mie" podejmuje działalność szkoleniową.

Kto jeszcze nie zna "mie" powinien wiedzieć, że (jak sam o obie napisał):

"Od ponad 17 lat jestem związany z rynkiem kapitałowym. Doświadczenia nabierałem praktycznie we wszystkich jego fazach.

Moje doświadczenia wynikają z rzeczywistych inwestycji. Pierwsze lata mojej kariery inwestycyjnej były związane jedynie z rynkiem polskim.

Pracowałem zawodowo na rynku kapitałowym. Od maklera przez maklera specjalistę na GPW, dalej dealera i zarządzającego funduszami w jednym z TFI.

Od ponad ośmiu lat inwestuję w futuresy na waluty, indeksy i towary na własny rachunek (bez innej pracy zawodowej).

To znacznie wzbogaciło zakres stosowanych technik inwestycyjnych w połączeniu z rozwojem psychologii inwestowania. Testowałem wiele platform i programów analitycznych.

Moja edukacja w zakresie analizy technicznej i stosowanych technik przebiegała w bardzo szerokim zakresie. Korzystałem z analiz i oprogramowania takich traderów jak Robert Mainer (dynamic trader), Tom Williams ( VSA analise – Tradeguider), MTPredictor i w końcu stosowany, na co dzień Wavetrader Bryce Gilmore. Stosuję go od kilku lat. Jest to oprogramowanie oparte na Esignal, co znacznie utrudnia dostępność ze względu na dodatkowe stałe koszty (oprócz oprogramowania).

U boku Bryce Gilmore ( jednego z najlepszych traderów stosujących metodologię opartą na geometrii ceny i czasu) poznałem zasady, jakimi kierują się traderzy operujący na rynku kontraktów opartych na indeksie SP500. W tym okresie niemal codziennie miałem przyjemność za pośrednictwem Hot-Comm Room obserwować analizy prowadzone przez wspomnianego Bryce Gilmore . Jego Price Action Chronicles powstawały praktycznie na moich oczach podczas analiz w czasie rzeczywistym. Zasady, jakimi posługują się traderzy na rynku instrumentów pochodnych odnoszą się do wszystkich rynków – w tym również polskiego.

Rynki ciągle ewoluują i stają się coraz trudniejsze. Powszechnie stosowane fale Elliota, stają się niewystarczające, a profesjonalni traderzy szukają nowych algorytmów sterujących handlem elektronicznym.

Rynki są zmienne i często niepowtarzalne. Łamią konwencje, które działały do tej pory. Naszym zadaniem jest dostosowanie się do panujących schematów na rynkach."

Szkolenie przygotowane przez "Mie" ma dosyć ciekawy program:
"

Plan szkolenia

I Wstęp

1.Rynek elektroniczny , sterowany komputerami – jak do tego podejść ?

2.Parę słów o Flux – omówienie idei

3. Geometria rynku – co to jest ?

4. Liczby w oparciu o które pracujemy (rytm rynku)

5.Techniki projekcyjne (ret,alt,exp.rx,dx) – w skrócie (podstawy)

II Układy geometryczne

1. Korekta 1:1 i 1:1 DD

2. Podejście do trendu

3. Poziomy wsparcia i oporu

4. Jak używać reguły korekty 1:1 ?

5. BUY setups ( 6 układów)

6. Sell setups ( 5 układów)

7. Setupy geometryczne

8. Układy harmoniczne XABCD i ABCD

III Dzień giełdowy dla day traderów / Prepare work

1. 3 – dniowy swing

2. średnie 10 – dniowe odchylenie od open/close

3. Luki

4. Harmonogram sesji i jej punkty charakterystyczne

5. Typy dnia giełdowego

III Czas ważniejszy niż cena

1. Analiza czasu

2. Geometria ceny i czasu a TFE

IV. Wolumen prawdę Ci powie

1. Wprowadzenie do VSA (wolumen spread analise) – temat szeroki

2. Panika kupna, panika sprzedaży – chciwość i strach

3. Wyckoff spring - kampanie

4. Wolumen jako potwierdzenie układu geometrycznego (specyfika wybranych rynków)

V. Podsumowanie

1. Dual momentum

2. Trigery wejścia w rynek

- vsa, PA, 123, …dywergencje …. Cci – jeśli zdążymy

3. Układ Hoffmana

4. Setupy Erica (przykłady) – geometria w służbie Floor Traders

VI Dyskusja

Szkolenie jest poświęcone technice gry , ale dygresji na temat psychologii rynku i zarządzaniu pozycją - nie zabraknie."

Szkolenie ma też jedną wadę.... nie jest bezpłatne :-(
Szczegóły również poprzez stronę LeMa: http://www.astroelliott.pl/m44|109-Geom ... lenie.html

Warto w tym miejscu przypomnieć, że "Mie" całkowicie za free dzieli się swoja wiedzą praktyczną tylko na naszym forum w popularnym wątku: geometria-rynku-edukacyjny-przeglad-metod-t2466.html
Gdzie zaprasza do zadawania pytań ws. technik opartych o geometrię rynku.
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Powróć do Szkolenia, konferencje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości