04.05.2011 - Komentarze w czasie i po sesji...

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 05.05.2011r.

Ankieta zakończyła się 2011-05-05, 10:00

wzrosnie?
4
40%
spadnie?
4
40%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
2
20%

Razem głosów : 10

04.05.2011 - Komentarze w czasie i po sesji...

Postprzez skippy » 2011-05-04, 00:09

Ja dziś nietypowo.
Zmęczył mnie instrument (chociaż nie gram w orkiestrze) o nazwie FW20.
Wg mnie kwiecień to doskonały przykład, jak płytka i sterowalna jest nasza giełda.
Miliony fibonów i zakresów oraz kształtów, a pociąg się obija między dwiema stacjami przez 30 dni rozjeżdżając leszcza. Zero korelacji z tym, co się dzieje na świecie. Zero emocji w wykresie, wyłącznie sterowanie. Tak to odbieram.

Po fakcie widać, że można było 158 razy strzelać pomiędzy 2900 a 2920, tylko z jakiej AT to wynika, to nie mam zielonego pojęcia.
Szukam więc na swój użytek wykresów bardziej płynnych.

Co do aktualnej sytuacji: wygląda mi, że globalnie szarpiemy się w wielkiej 4.
To co widać na surowcach tak właśnie wygląda.
Oczywiście mogę się jak zwykle mylić i może to już koniec, nie będzie szaleństwa w 5 bo jakaś mini-5 była.
Ciężko wyczuć, na szczęście w grze zlewarowanej takie długoterminowe dylematy są mało istotne.

DANONKI

08:00 GB Indeks cen nieruchomości
08:45 FR Eksport, Import, Bilans HZ
09:00 PL Indeks PMI przemysłu
09:50 FR Indeks PMI usług
09:55 DE Indeks PMI usług
10:00 EU Indeks PMI usług
10:30 GB Podaż pieniądza, wnioski o kredyt hipoteczny
11:00 EU Sprzedaż detaliczna
13:00 USA Wnioski o kredyt hipoteczny
14:15 USA Raport o zmianie zatrudnienia
16:00 USA Indeks ISM
16:30 USA Zapasy ropy Crude
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Re: 04.05.2011 - Komentarze w czasie i po sesji...

Postprzez Darkh » 2011-05-04, 07:44

wciaz nie jestem pewien czy w swietle teorii, taki ORGR ma jakikolwiek sens :roll:
kiedys chyba z olafem na mircu go wysmialismy, a tu prosze :oops:
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
Awatar użytkownika
Darkh

Dołączenie: 2010-03-10, 22:01

Postprzez Mie » 2011-05-04, 07:50

Załączniki
4.png
19.png
22.png
Mie

Dołączenie: 2008-08-27, 09:41

Postprzez barsie » 2011-05-04, 16:48

Dziwię się że się dziwisz. FW20 zawsze był taki. Tyle że ostatnio bardziej.
barsie

Dołączenie: 2010-12-12, 20:36

Postprzez skippy » 2011-05-04, 17:37

barsie napisał(a):Dziwię się że się dziwisz. FW20 zawsze był taki. Tyle że ostatnio bardziej.

Dziwię się że piszesz że się dziwię, bo nigdzie tego nie napisałem.
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez george » 2011-05-04, 17:55

tak to wygląda po dzisiejszej sesji, jutro może być jeszcze lekko spadkowo, neutralnie, ale ogólnie to mamy cały czas trend wzrostowy
Załączniki
fw.JPG
Awatar użytkownika
george

Dołączenie: 2011-04-18, 18:11
Miejscowość: Lublin

Postprzez mirobe » 2011-05-04, 17:58

Tak niestety wygląda nasz manipulo-grajdoł.

Widocznie grubas, żeby się rozładować i załadować musi się na tak mało płynnym rynku czaić i przez to te konsole :(

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Dołączenie: 2007-12-16, 00:50
Miejscowość: Gdynia

Postprzez barsie » 2011-05-04, 19:31

skippy napisał(a):
barsie napisał(a):Dziwię się że się dziwisz. FW20 zawsze był taki. Tyle że ostatnio bardziej.

Na początku zdziwiłem się że swoich słów nie mogłeś uznać za zdziwienie. Lecz faktycznie masz racje - zamiast zdziwienia napisałeś zmęczenie.

Sam miewałem podobne odczucia wielokrotnie. Często przestawałem nawet grac na rynku, potem okazywało się że okresy konsoli mieszają się z okresami trendów tak mocnych że aż bolało.

Dlatego myślę że dobrym sposobem jest zmniejszenie intensywności zaangażowania i częstotliwości gry na takim rynku. Interwał intra przy takim rynku może zamęczyć inwestora.
barsie

Dołączenie: 2010-12-12, 20:36

Postprzez olaf » 2011-05-04, 21:35

Fundusz hedgingowy Soros Fund Management w ostatnich miesiącach sprzedał duże ilości złota i srebra - twierdzi dziennik "The Wall Street Journal". SFM, należący do znanego inwestora George'a Sorosa, jest jedną z największych na świecie instytucji tego rodzaju.
Taki krok oznaczałby, że inwestor liczy, iż metale szlachetne mogą teraz stracić swój potencjał, który napędził ich ceny w ostatnich latach.

Soros Fund Management, fundusz o kapitalizacji 28 miliardów dolarów, kierowana obecnie przez Keitha Andersona, kupiła złoto w celu ochrony przed deflacją. Teraz najwyraźniej wierzy, że ryzyko trwałego spadku cen konsumpcyjnych, jest mniejsze, ponieważ amerykańska Rezerwa Federalna wciąż pompuje pieniądze do systemu finansowego - pisze dziennik, powołując się na anonimowe osoby zaznajomione z planami Andersona. Nie podano, kiedy (i po jakiej cenie) fundusz Sorosa kupił kruszec, ani ile na tych transakcjach zarobił.

źródło: http://www.tvn24.pl/0,1701817,0,1,soros ... omosc.html

To będzie jeszcze wyżej, czy maja taki dobry timing?
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez skippy » 2011-05-04, 22:40

barsie napisał(a):
skippy napisał(a):

Na początku zdziwiłem się że swoich słów nie mogłeś uznać za zdziwienie. Lecz faktycznie masz racje - zamiast zdziwienia napisałeś zmęczenie.

Sam miewałem podobne odczucia wielokrotnie. Często przestawałem nawet grac na rynku, potem okazywało się że okresy konsoli mieszają się z okresami trendów tak mocnych że aż bolało.

Dlatego myślę że dobrym sposobem jest zmniejszenie intensywności zaangażowania i częstotliwości gry na takim rynku. Interwał intra przy takim rynku może zamęczyć inwestora.

Raczej się kompletnie nie rozumiemy. FW20 nie zmęczył mnie intensywnością tylko jej brakiem.
Zastosowałem zgoła inną metodę niż proponujesz, chwilowo wycofując się ze zbyt mało zmiennego i płynnego rynku na inny nie mający takich cech.
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez skippy » 2011-05-04, 22:45

olaf napisał(a):Fundusz hedgingowy Soros Fund Management w ostatnich miesiącach sprzedał duże ilości złota i srebra - twierdzi dziennik "The Wall Street Journal". SFM, należący do znanego inwestora George'a Sorosa, jest jedną z największych na świecie instytucji tego rodzaju.
Taki krok oznaczałby, że inwestor liczy, iż metale szlachetne mogą teraz stracić swój potencjał, który napędził ich ceny w ostatnich latach.

Soros Fund Management, fundusz o kapitalizacji 28 miliardów dolarów, kierowana obecnie przez Keitha Andersona, kupiła złoto w celu ochrony przed deflacją. Teraz najwyraźniej wierzy, że ryzyko trwałego spadku cen konsumpcyjnych, jest mniejsze, ponieważ amerykańska Rezerwa Federalna wciąż pompuje pieniądze do systemu finansowego - pisze dziennik, powołując się na anonimowe osoby zaznajomione z planami Andersona. Nie podano, kiedy (i po jakiej cenie) fundusz Sorosa kupił kruszec, ani ile na tych transakcjach zarobił.

Może i timing :)))
Ale biorąc pod uwagę spadek ceny srebra w kilka dni o 20%, załóżmy że z tego efektywnie złapali 10%, to z lewarem 100 nieźle są do przodu.
Ciężko więc na tej podstawie coś prorokować na przyszłość nie wiedząc ile tego jeszcze mają zamiar opchnąć, i czy w ogóle.
Generalnie tego typu info po korekcie -20% od maxa śmierdzi identycznie jak rekomendacje.
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez skippy » 2011-05-04, 23:01

Swoją droga spojrzałem po paru dniach świeżym okiem na wykres FW20.
I wg mnie jutro nastąpi silne odbicie.
Warunki brzegowe to okolice miny dzisiaj i 18 kwietnia.
Awatar użytkownika
skippy

Postprzez spinn » 2011-05-04, 23:16

zastanawiam się gdzie mogą być ulokowane stoplossy graczy obstawiających wzrost fw20m11.
jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę pisać.
ja obstawiam 2860, 2859, 2858, 2857, 2856.
gdybyśmy jutro dotknęli od góry 2860, to wydaje mi się, że z automatu do złapania jest jakieś 5 pkt.
to daje 50 pln - 2x7 pln prowizji za kontrakt = 36 złotych na 1 fw20.
postaram się jutro schylić po tę kasę.
spinn

Dołączenie: 2010-05-07, 13:06

Postprzez Janus » 2011-05-04, 23:43

Przypomina mi się jak Warren Buffet kupił akcje Goldman Sachs pod koniec 2008 czyli na 2-3 miesiące przed dołkiem w marcu 2009 r. Zakładam, że tacy goście wiedzą więcej niż my - vide: Pimco sprzedało niedawno wszystkie obligacje skarbowe USA przed tym jak ceny poszły w dół a dochodowość w górę. Dzisiaj też Financial Times podał że centralny bank Meksyku kupił 100 ton złota co można uznać za kupowanie na górce po tym jak banki wyprzedawały złoto w dołku 10 lat temu. Nie twierdzę że duzi potrafią przewidzieć dołek lub górkę ale to już drugi sygnał po tym jak GS kazał swoim klientom sprzedawać.

skippy napisał(a):
olaf napisał(a):Fundusz hedgingowy Soros Fund Management w ostatnich miesiącach sprzedał duże ilości złota i srebra - twierdzi dziennik "The Wall Street Journal". SFM, należący do znanego inwestora George'a Sorosa, jest jedną z największych na świecie instytucji tego rodzaju.

Może i timing :)))
Ale biorąc pod uwagę spadek ceny srebra w kilka dni o 20%, załóżmy że z tego efektywnie złapali 10%, to z lewarem 100 nieźle są do przodu.
Ciężko więc na tej podstawie coś prorokować na przyszłość nie wiedząc ile tego jeszcze mają zamiar opchnąć, i czy w ogóle.
Generalnie tego typu info po korekcie -20% od maxa śmierdzi identycznie jak rekomendacje.
Janus

Dołączenie: 2009-12-23, 10:23

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości