OccupyWallStreet czy już American Spring ?

Sprawy intrygujące mniej lub bardziej, czyli życie toczy się nie tylko na giełdzie.

OccupyWallStreet czy już American Spring ?

Postprzez olaf » 2011-10-02, 22:38

Kto oglądał informacje w wiadomościach wieczornych? ;-)
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Re: OccupyWallStreet czyli American Spring ?

Postprzez mirobe » 2011-10-02, 23:00

Kiedy napisałem jednemu koledze o #occypywallstreet, napisał "och tam, banda 100 brudasów anarchistów, za 2 dni ich nie będzie".

Protesty trwają już nieco dłużej i się rozwijają. Uważam, że jeśli nie jest to coś "grubego", to jest to pewien zalążek większej akcji (takie przeczucie). Stąd pozwoliłem sobie chwilami na mały OT i wspomnienie tego tematu.

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Dołączenie: 2007-12-16, 00:50
Miejscowość: Gdynia

Re: OccupyWallStreet czy już American Spring ?

Postprzez Darkh » 2011-10-03, 07:21

podlinkuje raz jeszcze
http://www.livestream.com/globalrevolution

w mojej ocenie dziecinada, z jednej strony konglomerat największych korporacji na świecie (nie tylko finansowych), pragnących zachować status quo, z drugiej strony no własnie...
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
Awatar użytkownika
Darkh

Dołączenie: 2010-03-10, 22:01

Postprzez olaf » 2011-10-11, 12:26

za wyborcza.biz:

Prezes jednego z najbardziej rozpoznawalnych banków z Wall Street Lloyd Blankfein odwołał wykład na uczelni Barnard College. Może to mieć związek z zaplanowanymi przez studentów protestami.
Wykład miał się odbyć w czwartek, jednak - jak podaje serwis CBNC - prezes Goldman Sachs odwołał spotkanie [...]

Blankfein wystraszył się jednak akcji protestacyjnych studentów, którzy na fali akcji hasła "Occupy Wall Street" coraz głośniej dają wyraz swojemu oburzeniu na banki i maklerów giełdowych.

[...]grupy oburzonych studentów chciały urządzić własne wykłady na temat kryzysu przed budynkiem, gdzie miał występować Blankfein. Jeden z tematów miał brzmieć: czemu Blankfein nie jest wzorem do naśladowania. - Kto chce sprawić temu panu trochę kłopotów, niech pojawi się na uczelni 12 października - pisali do siebie studenci.

Protesty przeciwko finansowemu światu zataczają coraz większe kręgi.[...] Brytyjczycy oburzeni i zainspirowani amerykańskim buntem szykują się na portalach społecznościowych do protestu pod londyńską giełdą.
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez zbyszek » 2011-10-11, 13:10

zbyszek

Dołączenie: 2010-08-08, 21:44

Postprzez mirobe » 2011-10-11, 19:34

http://www.zerohedge.com/news/protester ... e-building

Niedługo #occupyAll będzie.

Aż dziw, że w pierwszych dniach garstka ludzi protestowała ...

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez olaf » 2011-10-12, 23:25

mainstreamowo
Załączniki
gazeta.pl_12.10.2011.jpg
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez mirobe » 2011-10-13, 13:28

http://wyborcza.pl/duzy_kadr/56,97904,1 ... emiec.html

"Protestujący żądają, by Niemcy zapłacili reparacje wojenne za okupowanie Grecji przez wojska niemieckie w czasie II wojny światowej."

Zapłacą, w inny sposób :)

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez olaf » 2011-10-13, 18:28

mirobe napisał(a):http://wyborcza.pl/duzy_kadr/56,97904,10463228,Grecy_protestuja_pod_ambasada_Niemiec.html

"Protestujący żądają, by Niemcy zapłacili reparacje wojenne za okupowanie Grecji przez wojska niemieckie w czasie II wojny światowej."

Gorzej jak Niemcy zażądają reparacji za okupację NRD przez 45lat i RFN po dziś dzień... załatwią finansowo obu aliantów za jednym razem ;-)
Ooo! I jeszcze Japonia się dołoży :-)
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez mirobe » 2011-10-14, 10:13

http://anonops.blogspot.com/2011/10/pro ... stock.html

Czas na Londyn.

Trochę dziwi mnie, że zaplanowali te okupacje na jesień.. trochę zimno im będzie, co nie ?
Musieli mieć jakiś powód, żeby start ruszył we wrześniu. Istnieje jakiś plan ;)

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez mirobe » 2011-10-14, 15:46

http://news.money.pl/artykul/wielki;pro ... mpaign=rss

"Zjednoczeni dla globalnej zmiany - pod takim hasłem jutro w ponad 950 miastach w 82 krajach, w tym w Polsce, odbędą się protesty zorganizowane przez ruch oburzonych. Narodził się on przed pięcioma miesiącami w Hiszpanii, a ostatnio rozszerzył na inne kraje."

Jeszcze to i kończę zaśmiecać ;)

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez mirobe » 2011-10-14, 16:01

Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez olaf » 2011-10-15, 08:38

mirobe napisał(a):http://news.money.pl/artykul/wielki;protest;oburzeni;kontra;kapitalizm,237,0,936173.html#utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

"Zjednoczeni dla globalnej zmiany - pod takim hasłem jutro w ponad 950 miastach w 82 krajach, w tym w Polsce, odbędą się protesty zorganizowane przez ruch oburzonych. Narodził się on przed pięcioma miesiącami w Hiszpanii, a ostatnio rozszerzył na inne kraje."

Jeszcze to i kończę zaśmiecać ;)

RM.

Gwiazdowski też się oburzył:

Z Gazety Wyborczej dowiedziałem się jednak, że Oburzeni mają się też oburzać przeciwko „cięciom budżetowym”.

I tu jest między nami kość niezgody. Bo ja się oburzałem przeciwko zwiększaniu długu, który mają spłacać moje dzieci, a Oburzeni chcą – jak widać – płacić więcej. Więc może na jutrzejszą manifestację przyniosą po 22 tysiące złotych bo mniej więcej tyle długu przypada na każdego obywatela i wręczą Panu Premierowi, żeby nie musiał dokonywać „cięć budżetowych”.

http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.ph ... =1&id=1043
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez zbyszek » 2011-10-15, 10:04

Myslenie gościa, który ma wygodny stołek. a skąd 22k zapłacą ci bezrobotni?
Może niech lepiej się przyjrzy, jakie podatki płacą najbogatsi i z jakich zniżek korzystają- w Polsce redystrybucja nie wygląda to wiele lepiej. Do tego ilość stanowisk w budżetówce - zgroza.
zbyszek

Postprzez mirobe » 2011-10-15, 10:15

Dla mnie cały czas fenomenem jest to, że dalej istnieje zus/krus.

Wczoraj przypadkiem oglądałem program jakiś na tvp info o 20ej, było kilka gęb politycznych, w tym bodajże minister Sawicki (PSL).

Twierdził, żeby odczepić się od KRUS (jakos system emrytalny), to bo najtańszy system i że systemy ryczałtowe są tanie. Tu się zgodzę.. tylko co z obecnymi emerytami? Moja składka ZUS tak na prawdę kilka dni później jest rozdawana emerytom.

Dalej ludzie dają się robić w jajo i jedni łupią innych.

Jeszcze jedna wczorajsza wiadomość mnie wręcz poraziła.
Rodziny poległych "żołnierzy" chcą tak jak rodziny smoleńskie odszkodowań (pewnie dostaną też po 250 tys. i pewnie równie niesprawiedliwie jak ci pierwsi).

Pytam więc czym jest armia zawodowa w Polsce i z jakiej to paki mają dostać te odszkodowania ?
To się nadaje tylko pod trybunał - totalna nierówność w stosunku do obywateli.

Liczę na to, że rozpocznie się akcja i ludzie, których bliscy zginęli przez dziurę w jezdni zaczną tak samo domagać się kilkuset tyś. zł. odszkodowania. Z tego co się orientuję, był już taki przypadek, ale sprawa ucichła.

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez zbyszek » 2011-10-15, 13:34

KRUS może tani jako system, ale input< output. Zgadnij kto dopłaca...
zbyszek

Postprzez Darkh » 2011-10-16, 01:01

Uczestników polskiego marszu było nie więcej niż dwustu. Dlaczego się oburzają? - Ponieważ system demokratyczny nas nie reprezentuje - mówi Michalina Pągowska z "Porozumienia 15 października". - Jak chcielibyście to zmienić? - pytał reporter TOKF FM Łukasz Konarski. - Nie mamy jeszcze konkretnego pomysłu. Mamy nadzieję, że wywiąże się dyskusja - tłumaczy uczestniczka marszu.

:lol:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,10475410,Manifestacje___oburzonych___w_Warszawie_i_na_calym.html
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.
Awatar użytkownika
Darkh

Postprzez mirobe » 2011-10-16, 12:19

Darkh napisał(a):Uczestników polskiego marszu było nie więcej niż dwustu. Dlaczego się oburzają? - Ponieważ system demokratyczny nas nie reprezentuje - mówi Michalina Pągowska z "Porozumienia 15 października". - Jak chcielibyście to zmienić? - pytał reporter TOKF FM Łukasz Konarski. - Nie mamy jeszcze konkretnego pomysłu. Mamy nadzieję, że wywiąże się dyskusja - tłumaczy uczestniczka marszu.

:lol:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,10475410,Manifestacje___oburzonych___w_Warszawie_i_na_calym.html

To bardzo niedobrze, że nie wiedzą o co walczą. To jest równoznaczne z tym, że nie będą wiedzieli kiedy skończyć, a zjawisko się rozrasta.

RM.
Awatar użytkownika
mirobe

Postprzez Darkh » 2011-10-16, 12:59

Mysle że mogą nawet nie zorientować się gdy ich "żądania" zostaną spełnione :shock:

wciąż "nie kupuje" tych protestów, a ostatnia uporczywa obecność w mediach skłania do hipotezy, że jesteśmy w okolicach apogeum.. (sorry za cynizm ;))
Awatar użytkownika
Darkh

Postprzez barsie » 2011-10-17, 09:05

Wydaje mi się że akurat protest w Warszawie był mało wiarygodny - jeden z uczestników przyjechał na niego złotym jaguarem, a część młodych organizatorów pochodziła z lepszego z liceów warszawskich- dodam prywatnych - gdzie tatuś musi wyłożyć kasę na czesne.

To nie był faktyczny protest tylko protestują z nudów lub dlatego że nastała moda by protestować pod budynkami giełdy.
Protestujący nie wiedzą czego chcą :).
barsie

Dołączenie: 2010-12-12, 20:36

Następna

Powróć do Hyde Park

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości