Panowie pomóżcie trochę /odpowiedz można przesłać na
asaliah1971@wp.pl/
II. Usługi maklerskie.
3. Czy można samodzielnie zawrzeć transakcję na rynku giełdowym bez pośrednictwa firmy inwestycyjnej?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
4. Czy zlecenie umorzenia tytułów uczestnictwa w funduszu pieniężnym zostanie przekazane przez Dom Maklerski do wykonania na rynku giełdowym?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
III. Dłużne PW skarbowe lub z gwarancją SP, produkty strukturyzowane z pełną ochroną kapitału.
5. Czy inwestowanie w ww. IF notowane na rynku regulowanym wiąże się z ryzykiem zmienności cen?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
IV. Tytuły uczestnictwa w instytucjach wspólnego inwestowania.
8. Czy podstawowym dokumentem prawnym regulującym funkcjonowanie funduszu inwestycyjnego otwartego jest jego prospekt informacyjny wraz z statutem?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
9. Czy fundusz pieniężny charakteryzuje się wyższym poziomem ryzyka niż fundusz hedgingowy?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
10. Czy fundusz stabilnego wzrostu charakteryzuje się większym udziałem akcji niż fundusz akcyjny?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
V. Dopuszczone do obrotu na rynku regulowanym: akcje, PDA, certyfikaty inwestycyjne, nieskarbowe dłużne PW (np. oblig.korporacyjne). Produkty strukturyzowane z niepełną ochroną kapitału.
16. Czy akcje gwarantują osiągnięcie zysku?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
17. Czy inwestowanie w nieskarbowe dłużne papiery wartościowe (np. obligacje korporacyjne) wiąże się z takim samym ryzykiem jak inwestowanie w obligacje skarbowe?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
VI. Niedopuszczone do obrotu na rynku regulowanym: akcje, PDA, certyfikaty inwestycyjne, nieskarbowe dłużne PW (np. oblig.korporacyjne).
20. Czy IF niedopuszczone do obrotu na rynku regulowanym na ogół charakteryzują się niską płynnością?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
VII. Prawa poboru, derywaty (np. opcje, kontrakty terminowe), CFD
23. Czy inwestując w kontrakty terminowe lub CFD można stracić kwotę większą niż pierwotnie zainwestowana?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
24. Czy z kontraktami terminowymi i CFD związany jest mechanizm dźwigni finansowej (tzw. lewar)?
Nie.
Tak.
Nie wiem.
VIII. Zagraniczne IF.
28. Czy inwestując w IF notowane na rynkach zagranicznych należy liczyć się z ryzykiem walutowym?
Nie.
Tak.
Nie wiem.