przez Abbasadore » 2015-10-10, 21:07
To ja trochę z szerszej perspektywy zadam pytanie - gdzie jest kasa i jakie aktywa są napompowane? (Wpadłem na to przed chwilą przy okazji analizy rynku do wyceny).
Zwróćcie szczególną uwagę na wykres pierwszy i rentowność niemieckich obligacji oraz wartości indeksów... Wygląda mi to na dno i moim zdaniem następuje właśnie w skali globalnej odpływ kapitału z obligacji i akcji w pozostała aktywa - produkty i surowce, złoto i metale szlachetne oraz nieruchomości (tak dla odmiany, bo wszędzie piszą, że bessa na surowcach może potrwać z 5 lat i coś mi to przypomina zapowiedzi z 2008r jak trąbili, że ropa będzie po 200 $ za baryłkę).
U nas nie było zbyt dużego napływu kapitału więc odpływ też raczej za duży nie będzie. Z wigu 20 raczej tylko KGHM i Bogdankę do wzrostów bym wytypował (pewnie dlatego Enea chce ją przejąć, bo spodziewają się wzrostu cen energii a cenowo aktualnie okazja jest dobra), pozostałe spółki raczej dół, więc przez wielu powtarzany poziom 1600 pkt wydaje się być dosyć realny.
- Załączniki
-