23.09.2018 - komentarze na poniedziałek

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 25.09.2018r.

Ankieta zakończyła się 2018-09-25, 10:00

wzrosnie?
0
Brak głosów
spadnie?
1
100%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
0
Brak głosów

Razem głosów : 1

23.09.2018 - komentarze na poniedziałek

Postprzez challengeFW » 2018-09-22, 10:46

seria FW20U1820 za nami - czas na podsumowanie

challenge brzmiał : 100% lub więcej w 20 dni

dla przypomnienia

oczywiście jest to do wykonania tylko pod warunkiem : agresywnej gry w agresywnym trendzie na agresywnym portfelu - w przeciwnym wypadku są to pobożne życzenia

w odzewie do rzuconego wyzwania podjęto rękawicę : start 01/09 / koniec 21/09-wygasanie

wartość początkowa portfela: 39963,75pln - (do osiągnięcia +100% = 79927,50pln)
reinwestycja uzyskanych zysków / brak dopłat do wartość początkowej / transakcje wyłącznie FW20U1820

podsumowanie 3 - tydzień: 17-21/09/2018
wynik: -3080pln / skumulowany: +7440pln

podsumowanie 3.PNG

wynik końcowy : +7440pln / +18,6% w 20dni - oczywiście brutto

podsumowanie 4.PNG

https://youtu.be/KRKBkJNtTXw - rynek w20/FW (innego rynku nie śledzę nawet ale pewnie również) jest strasznie manipulowany przez dwa zagraniczne podmioty automatami HFT , trzeba mieć tego świadomość wchodząc do gry z tymi oszustami. Widać to gołym okiem każdego dnia na każdym walorze i pochodnych (pomijam animatora rynku).

Podsumowanie wyniku:

Jak zostało zaznaczone na wstępie wynik uzyskany - wielce niezadowalający w odniesieniu do założenia (100% lub więcej w 20dni) - mógł zostać osiągnięty tylko w przypadku panowania agresywnego mniej lub bardziej ale trendu , co było widać w wyniku pierwszego tygodnia , niestety w ostatnich dwóch tygodniach szarpania rynkiem ciężko było o takowy , co widać po wynikach podsumowania 2 + 3.
Jednocześnie subiektywnie stwierdzam że na słaby wynik dodatkowo złożyła się presja ( zrobienia wyniku ), którą sam sobie narzuciłem (20 dni) skutkująca kilkoma emocjonalnymi decyzjami rzutującymi na wynik tygodni i całego okresu 20 dni.

Wnioski: uważam poniższe dla siebie za bardzo cenną naukę na przyszłość

Wynik 100% z kapitału jest do osiągnięcia pod czterema głównymi warunkami:

- gramy bez presji czasowej ( co za różnica czy zrobimy wynik w 20 czy 30 dni a może dłużej )
- gramy agresywnie w klarownym trendzie , w momentach korekty/konsolidacji gramy zachowawczo lub wcale
- trafiamy na okres trendowy bez, nic nie wnoszącej do stanu rynku, szarpaniny w obie strony co chwila
- nie skupiamy się na uzyskaniu wyniku pieniężnego tylko na uzyskaniu wygranej - motto każdego tradera

https://youtu.be/Hy8dqEzJjkw

w związku z powyższym serię FW20Z1820 rozpoczynam z nową motywacją i bez presji na wynik / czas ... 10pkt dziennie x10szt daje nam 2k pln co przy powtarzalności wyniku co sesję daje satysfakcjonujący rezultat na zakończenie każdego tygodnia/miesiąca - nie trzeba zarabiać 100% w jeden dzień - czego sobie i każdemu serdecznie życzę.

challengeFW

P.S. 1

Odnośnie samego rynku proponuję małe podsumowanie momentów na wykresie i jego skutków na przyszłość :

W20 DAY-21_09.PNG

- dywergencja szczytów 30/07 - 28/08
- 28-29/08 naruszenie 50% fibo spadków 01-06/2018
- punkt zwrotny 28/08 : PPK konferencja "złotoustego" Mateusza - Sell the News
- potwierdzenie zwrotu sesją OutsideReversal Day 04/09
- medialna promocja podniesienia prognoz PKB dla Polski przez Moody's / Fitch / S&P
- medialna promocja zmiany rynku PL z EM do DM
- decydujący końcowy FIXing sesji i rekordowy obrót w historii indeksu w20 z formacją Spadającej Gwiazdy w dniu rozliczenia ( ja się nie pytam kto kupił ... ja natychmiast dopytuję kto sprzedał ?! ) potwierdzony zdecydowaną "bazą" na nowej serii

w obliczu powyższych spostrzeżeń nie wróżę rynkowi świetlanej przyszłości a weryfikacja tej tezy powinna pojawić się już na pierwszych sesjach przyszłego tygodnia.

P.S. 2

Hossa widoczna na dwóch petrochemiach PKN / LTS kierowana planami fuzji oczywiście zostanie storpedowana przez lobby EU o ile nie przez nasz własny rząd - vide PEO/ALR. Na obu wykresach są już widoczne zwrotne formacje świecowe ( OR Day PKN - 13/09 oraz OR Day LTS - 19/09 )

P.S. 3

Rynki zachodnie czeka wielki KRACH ... dywergencje US vs reszta świata są oczywiste a wewnątrz US widoczne również pomiędzy rynkiem Russel / Nasdaq a S&P / DOW.
Polityka Trumpa prowadzi prostą drogą do recesji a podwyżki towarów (inflacja) już jest odzwierciedlana w krzywej rentowności US Bonds w oczekiwaniu kolejnych podwyżek przez FED. US domestic goods wzrosną pomimo ceł nałożonych na import z Chin - to klasyczna reakcja ( część komponentów będzie droższa a tam gdzie nawet cena składa się wyłącznie ze składowych lokalnej produkcji wykorzystana zostanie jako excuse - wyższa marża ).

P.S. 4

Osobiście uważam film Wielku Szu za majstersztyk polskiej kinematografii ( jak całą gamę innych klasyków tamtego okresu ) i mimo kilkukrotnych projekcji wciąż do niego wracam z sentymentem , dla spekulanta giełdowego MUST SEE ... kto nie widział polecam całość:
https://www.cda.pl/video/997669a8

P.S. 5
jacek2978 - kolejna seria należy do misia ... trzymaj się i walczymy! mam nadzieję że trend będzie już bardziej jednoznaczny niż ostatnie dwa tygodnie.

P.S. 6

Przepraszam za przydługi wpis ... ale w jednym zdaniu ciężko było się zmieścić :-)
challengeFW

Dołączenie: 2018-09-07, 23:04

Re: 23.09.2018 - komentarze na poniedziałek

Postprzez Skipper » 2018-09-22, 12:21

wynik tygodniowy : 1076 zł
tydzien.png

Wynik miesięczny : 7565zł

Mogło być lepiej , mogło byc gorzej , ma byc bezpiecznie :)

Ja zapakowałem się w TPE - uważam że dołek dołków za nami .

https://www.forbes.pl/gospodarka/ceny-pradu-gazu-i-ciepla-pojda-w-gore-w-2019-roku-zapowiada-maciej-bando/r3elq1e
Skipper

Dołączenie: 2016-09-28, 18:24

Postprzez topix » 2018-09-22, 13:49

challengeFW napisał(a):rynek w20/FW (innego rynku nie śledzę nawet ale pewnie również) jest strasznie manipulowany przez dwa zagraniczne podmioty automatami HFT , trzeba mieć tego świadomość wchodząc do gry z tymi oszustami. Widać to gołym okiem każdego dnia na każdym walorze i pochodnych (pomijam animatora rynku).

Święte słowa. Jak tu człowiek ma wygrać z maszyną ? :)

challengeFW napisał(a):Osobiście uważam film Wielku Szu za majstersztyk polskiej kinematografii

Klasyka dla wszystkich wielbicieli oszustwa jakim jest miejscowy banan :) Uniwersalizm przekazu został zachowany mimo upływu 36 lat. Mam autograf Nowickiego na pierwszym zielonym wydaniu Wielkiego Szu :) Swoją drogę niezła akcja się z tym wiązała może kiedyś opowiem ;)

zdrówka
Topix
Awatar użytkownika
topix

Dołączenie: 2010-10-26, 08:03

Postprzez cup & handle » 2018-09-22, 14:47

challengeFW,

18,2% w miesiąc to dobry wynik, stabilne fundusze hedgingowe uznają taki wynik w skali roku za dobry. Według mnie lepiej mieć wyniki w okolicy 20% miesięcznie niż 100% miesięcznie. Kiedyś w taki sposób zbankrutowałem. kilka lat temu miałem okres traderki intra day na kontraktach, kilka miesięcy z rzędu udawało mi się uzyskiwać wyniki w okolicach 100% zysku miesięcznie. Po pewnym czasie człowiek zaczyna inicjować transakcje bez większego powodu. Skoro z 20 tysięcy zrobiłem 40, a z 40 tysięcy 100 - no to do wakacji będę milionerem. Druga sprawa, skokowy wzrost skali działalności też nie jest dobry, każdy jest tylko człowiekiem i każdego może to przerosnąć. Dlatego od tamtego momentu porzuciłem intra day na rzecz spekulacji średnioterminowej - tutaj do wyjęcia są podobne pieniądze, moim zdaniem nawet większe - który zarządzający funduszem hedgingowym skubie po kilka punktów na handlu intra day? ma od tego własne algorytmy hft warte kilka milionów dolarów, bez sensu z czymś takim rywalizować. Poza tym, mam więcej czasu na reakcję, unikam pochopnych decyzji, bo każda transakcja jest przemyślana na kilka tygodni do tyłu.

Każdy jest inny, trzeba dobrać styl spekulacji do własnej osobowości - dlatego nikogo nie neguję, jeżeli ma odmienna od mojej strategię.

challengeFW napisał(a):P.S. 2

Hossa widoczna na dwóch petrochemiach PKN / LTS kierowana planami fuzji oczywiście zostanie storpedowana przez lobby EU o ile nie przez nasz własny rząd - vide PEO/ALR. Na obu wykresach są już widoczne zwrotne formacje świecowe ( OR Day PKN - 13/09 oraz OR Day LTS - 19/09 )

Ze stwierdzeniami w czasie przyszłym dokonanym może się wstrzymajmy. Topix jakiś czas temu wstawiał link do raportu opisującego planowaną fuzję - w ostatnich latach podobnych konsolidacji w sektorze paliwowym było bardzo dużo. Moim zdaniem sugerowanie, że zakończenie trendu wzrostowego trwającego w zasadzie 10 lat po jednej sesji jest trochę naiwne. Druga sprawa, że analiza techniczna to nie wszystko. AT jest w zasadzie szacowaniem prawdopodobieństwa. Każda formacja może zostać zanegowana lub zignorowana przez rynek - ma pewną skuteczność. Nie znam formacji z analizy technicznej, która zawsze by się sprawdzała. Dlatego podchodzę też z dystansem do analizy technicznej, opieram się oczywiście na niej, ale tylko w kontekście całokształtu.

Poza tym, hossa ta nie jest wywołana tylko planami fuzji. Rafinerie mają duże zyski, niskie długi. Zniknęło widmo uwikłania w inwestycje w elektrownie jądrową - bo kontrolę nad nimi przejął od Tchórzewskiego Morawiecki, który raczej jest przeciwny tej inwestycji. Spółki te mają rekordowe marże, co przy obecnych cenach ropy jest zadziwiające. W lotosie niedługo zacznie być dyskontowane zakończenie inwestycji EFRA, która zwiększy marże o 25-30%. Kolejna rzecz, jeżeli tak jak zakładasz ma być bessa - czyli ropa pójdzie w dół, a dolar w górę. W takich okolicznościach to zawsze rafinerie rosły, kupują ropę od Rosji za dolary i sprzedają ją przerobioną w Polsce. Ceny paliwa na stacjach nie reagują tak szybko jak spadki ropy na giełdzie. Jeżeli ropa spadnie o 10%, to w tym czasie cena produktów na stacjach benzynowych spadnie o jakieś 2% - bo Kowalski nie śledzi notowań ropy. Daje to zawsze dużą marżę. Zobacz jak zachowywał się lotos i orlen w 2015.

Moim zdaniem za wzrostami stoją solidne fundamenty.

challengeFW napisał(a):P.S. 3

Rynki zachodnie czeka wielki KRACH ... dywergencje US vs reszta świata są oczywiste a wewnątrz US widoczne również pomiędzy rynkiem Russel / Nasdaq a S&P / DOW.
Polityka Trumpa prowadzi prostą drogą do recesji a podwyżki towarów (inflacja) już jest odzwierciedlana w krzywej rentowności US Bonds w oczekiwaniu kolejnych podwyżek przez FED. US domestic goods wzrosną pomimo ceł nałożonych na import z Chin - to klasyczna reakcja ( część komponentów będzie droższa a tam gdzie nawet cena składa się wyłącznie ze składowych lokalnej produkcji wykorzystana zostanie jako excuse - wyższa marża ).

Analogicznie jak z rafineriami, trend wzrostowy jest zaawansowany - urosło z 400%, dlaczego miałoby nie urosnąć jeszcze 20%? Oczywiście fundamenty stoją po Twojej stronie, ale czasami trzeba trochę czasu zanim zaczną być uwzględniane przez rynek. W 2007 amerykańskie indeksy, gdy wszystko już wskazywało na nadchodzący kryzys - tak jak wskazuje teraz - po większym spadku o 20% pyknęły sobie nowe maksimum, nie lekceważyłbym siły trendów wyższego rzędu. Warto też pamiętać, że aktualna sytuacja na rynkach finansowych jest mocno zniekształcona, względem poprzednich trendów, innowacyjną polityką monetarną.

challengeFW napisał(a):P.S. 4

Osobiście uważam film Wielku Szu za majstersztyk polskiej kinematografii ( jak całą gamę innych klasyków tamtego okresu ) i mimo kilkukrotnych projekcji wciąż do niego wracam z sentymentem , dla spekulanta giełdowego MUST SEE ... kto nie widział polecam całość:
https://www.cda.pl/video/997669a8

Pełna zgoda, oglądałem ten film kilkanaście razy. Można się wiele nauczyć w obszarze spekulacji z tego filmu. Jedno z moich bankructw można opisać tym fragmentem:

https://youtu.be/Hy8dqEzJjkw?t=26

(zawieranie nieprzemyślanych transakcji spowodowane potrzebą codziennego zarabiania, przejście na mid/long term było punktem zwrotnym w mojej karierze)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Odnośnie lotosu, w którego jestem zaangażowany od dwóch miesięcy

Wybicie nie zostało zanegowane, wsparcie w okolicy 71 zł. Jest to interwał miesięczny, więc należy dać pewny zakres tolerancji.
lotos - msc.JPG

Łudząco podobne fragmenty trendu z 2016 i 2018. Moim zdaniem jest to trochę podejrzane. Na pewno korekta, o ile to będzie korekta przed dalszym wzrostem a nie zakończenie trendu, powinna przyjąć inną postać - jakiś trójkąt czy coś takiego.

lotos 2016.jpg

lotos 2018.jpg

I spojrzenie w interwale godzinowym na wybicie z końca lipca.

Pierwsze wsparcia w okolicach 72 zł - SMA 200, interwał godzinowy

lotos sma200.JPG

Oraz wybicie z klina wzrostowego, wsparcie w najbliższym tygodni to 70,50 - 70,70 zł. Za 2-3 tygodnie wsparcie przesunie się wyżej w okolice 71-72 zł.

lotos klin.jpg

Podsumowując, na lotosie w obszarze 70 zł - 71,50 zł jest kumulacja kilku obszarów wsparć. Dla mnie sygnałem realizacji zysków będzie spadek poniżej 69 zł. Póki co, żadne poziomy wsparć, moim zdaniem, nie zostały złamane.

Również przepraszam za długi post, staram się jednak pisać kulturalnie i merytorycznie, więc nikogo nie powinno to zaboleć.
"Remember this: when you're doing nothing, those speculators who feel they must trade day in and day out, are laying the foundation for your next venture. You will reap benefits from their mistakes."
Awatar użytkownika
cup & handle

Dołączenie: 2018-08-08, 09:29

Postprzez Skipper » 2018-09-24, 10:06

200.png

L dopiero po przebiciu 200 (żółta linia w okolicach 2290) na 1H

Teraz gram S
Skipper

Postprzez Skipper » 2018-09-24, 17:15

Coś nie chciało dzisiaj spadać , po co ja wogóle notowania włączałem :-x
Skipper

Postprzez prezes102 » 2018-09-24, 18:49

Wszystkie systemy na L. Nadchodzi era Byczka. Dziś kupiłem CDR - w promocji dawali. Oddam po 240. :-D
prezes102

Dołączenie: 2007-11-04, 00:44
Miejscowość: Chrząszczyrzewąszczyce, powiat Łękołody

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości