Lektura "Geometria Fibonacciego" Paweł Danielewicz

Książki (i nie tylko) o inwestowaniu, spekulacji, analizie technicznej i fundamentalnej. Opinie, recenzje, rekomendacje.

Postprzez gerhard » 2007-11-13, 18:55

Czy ktoś na tym forum jest po lektórze Danielewicza ii gryzł temat inwestowania harmonicznego :?:
Awatar użytkownika
gerhard

Dołączenie: 2006-11-19, 21:51

Postprzez vxsfx » 2007-11-13, 19:03

gerhard napisał(a):Czy ktoś na tym forum jest po lektórze Danielewicza ii gryzł temat inwestowania harmonicznego :?:

jesli masz na mysli geometrie fibonacciego to ja tak.
vxsfx

Dołączenie: 2007-06-02, 22:34
Miejscowość: Warszawa

Postprzez olaf » 2007-11-13, 20:06

vxsfx napisał(a):
gerhard napisał(a):Czy ktoś na tym forum jest po lektórze Danielewicza ii gryzł temat inwestowania harmonicznego :?:

Jakies opinie? Warto kupic?
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez Gent » 2007-11-13, 21:37

olaf napisał(a):
vxsfx napisał(a):

Jakies opinie? Warto kupic?

Jeśli ktoś nie zna tematu z anglojęzycznych pozycji to raczej tak, ale mimo wszystko wydaje mi się, że cena jest trochę za wysoka.
Gent

Dołączenie: 2007-08-14, 00:32

Postprzez Dr_AN » 2007-11-13, 22:58

Ja osobiście kupiłem jak sie tylko ukazała...
Dobre "streszczenie" jest pod adresem http://bossa.pl/analizy/techniczna/techniki/geometria/ Osobiście bardzo cenię Danielewicza i ten typ analiz....
Dr_AN

Dołączenie: 2007-06-14, 18:22

Postprzez WigPress » 2007-11-20, 15:06

jestem przedstawicielem wydawnictwa Wig-Press przypominam ze sciaganie ksiazek z internetu jest pirtctwei podlega pod kodeks karny
WigPress

Dołączenie: 2007-11-20, 14:46

Postprzez olaf » 2007-11-22, 13:55

WigPress napisał(a):jestem przedstawicielem wydawnictwa Wig-Press [...]

Witamy na forum przedstawiciela wydawnictwa Wig-Press! :)

Czy moze Pan w jakis obszerniejszy sposob zaprezentowac nam dyskutowany tytul?

Moze jakies linki do recenzji? Czy w internecie dostepny jest fragment rozdzialu, tak jak to robi czasem np. Helion, czy "promocyjna" strona na serwerze Bossa.pl jest najobszerniejsza w internecie?

Dziekujemy!
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez queba » 2007-11-22, 14:25

Znalazłem dłuższy opis w księgarni bankowa.pl
http://www.bankowa.pl/wiecej.php?id=g0-683

Praktyczny kurs inwestowania na rynkach finansowych

Po raz pierwszy na polskim rynku kapitałowym doświadczony makler transakcyjny przelał na papier swoje najskrytsze i niezwykle wartościowe tajemnice.

Paweł Danielewicz - znawca tematyki współczynników i technik Fibonacciego, stworzył na przestrzeni kilku ostatnich lat, spójne, logiczne i niezwykłe zyskowne podejście do inwestowania na rynkach finansowych. Prezentowana książka przedstawia w szczegółach tą unikalną i nowatorską metodologię.

Autor niezbicie udowadnia, że bazując na kilkudziesięciu współczynnikach Fibonacciego, można z niespotykaną dotąd precyzją konstruować wiarygodne poziomy wsparć i oporów.

Ceny płynnych walorów niesłychanie często "respektują" tego typu strefy cenowe na wykresach. Co więcej, jeśli na tak zbudowanym obszarze, ukształtuje się dodatkowo pewien, charakterystyczny układ fal, to prawdopodobieństwo wystąpienia punktu zwrotnego jest niemalże pewne.

Te układy fal, to nieznane zupełnie w Polsce formacje cenowe, które autor wprowadza na nasz rodzimy grunt. Ich skuteczność przewyższa bezsprzecznie wskazania płynące z klasycznych formacji analizy technicznej.

To nie jest książka teoretyczna. Prezentowana publikacja , to kompleksowy kurs tradingu w którym chronologicznie przedstawia się wszystkie elementy występujące w procesie inwestowania na rynkach finansowych. Autor wyjaśnia i szczegółowo omawia techniki inicjowania transakcji, metody ustawiania zleceń zabezpieczających, docelowe poziomy realizacji zysków, kwestie zarządzania wielkością pozycji.

Wszystkie poruszane zagadnienia zilustrowane są przykładami z polskiego rynku kapitałowego i walutowego. Autor, krok po kroku - posiłkując się 170 wykresami - precyzyjnie demonstruje tajniki swojej unikatowej metodologii.

Spis treści

Wprowadzenie

Zniesienia i projekcje cenowe

1.1 ZNIESIENIA WEWNĘTRZNE

1.2 ZNIESIENIA ZEWNĘTRZNE

1.3 PROJEKCJE CENOWE
1.3.1 ANALIZA EKSPANSJI
1.3.2 ALTERNATE PRICE PROJECTIONS

1.4 FORMACJE ABCD - WSTĘP

Grupowanie zniesień Fibonacciego i formacje ABCD

Formacje XABCD

3.1 THE GARTLEY PATTERN
3.2 THE BUTTERFLY PATTERN
3.3 THE BAT PATTERN

Techniki Fibonacciego w realnych transakcjach

Zakończenie

Bibliografia

231 stron, twarda oprawa z obwolutą, format 21x28 cm umożliwiający przejrzystą prezentację kolorowych wykresów

Paweł Danielewicz - ukończył Finanse i Bankowość na Uniwersytecie Łódzkim. Posiada licencję maklera papierów wartościowych i pracuje obecnie w Domu Maklerskim BZ WBK na stanowisku maklera transakcyjnego. Obsługuje klientów Biura w ramach usługi IOM (Indywidualna Opieka Maklerska). Ponadto zajmuje się przeprowadzaniem szkoleń w zakresie instrumentów pochodnych i metod analizy technicznej. Paweł Danielewicz prowadzi również od kilku lat zaawansowane badania rynków finansowych pod kontem występujących na nich zależności matematycznych, dających wyrazić się przy pomocy kilkudziesięciu współczynników Fibonacciego. Tak więc, w swoich analizach rynkowych koncentruje się głównie na:

* budowaniu ściśle zdefiniowanych obszarów wsparć i oporów,
* monitorowaniu określonych struktur falowych,
* wyszukiwaniu na wykresach nieznanych zupełnie w Polsce formacji cenowych.

W wymienionych metodach analitycznych dominującą i nadrzędną rolę odgrywają właśnie wspomniane współczynniki Fibonacciego. Bazując na własnych obserwacjach i najnowszych odkryciach współczesnej analizy technicznej, autor niniejszej publikacji stworzył kompleksowy, oryginalny i niezwykle skuteczny system dokonywania transakcji.

OD AUTORA

Proszę pozwolić, że scharakteryzuję pokrótce poszczególne rozdziały niniejszego kursu i wyeksponuję najistotniejsze zagadnienia, które składają się na całościową i spójną metodologię transakcyjną.

W ROZDZIALE PIERWSZYM wyjaśniam ważne kwestie dotyczące zniesień wewnętrznych i zewnętrznych. Głównie skupiam się jednak na mało znanych w Polsce zniesieniach zewnętrznych.

Tak więc, posiłkując się licznymi przykładami z naszego rodzimego rynku, udowadniam, jak ogromnie skutecznym i uniwersalnym narzędziem w rękach tradera, bądź analityka mogą być właśnie zniesienia zewnętrzne.

Oprócz powyższych zagadnień w rozdziale drugim prezentuję również tematykę projekcji cenowych bazujących na szerokiej gamie współczynników Fibonacciego.

Przedstawiam i dokładnie wyjaśniam trzy ważne techniki wspomnianych projekcji.

Zaznaczam również wyraźnie, iż najlepsze rezultaty osiągamy wówczas, gdy wszystkie z wymienionych projekcji koncentrują się (grupują się) w tym samym miejscu na wykresie. Konstrukcje tego typu projekcji, są pierwszym etapem budowania kluczowych stref wsparć/oporów na wykresach.

Rozdział pierwszy kończę szczegółową prezentacją formacji ABCD. Jak się niedługo okaże, przywiązuję ogromną wagę do tego typu struktur falowych. Istotne jest również to, że tak naprawdę fundamentem mojej metodologii jest łączenie formacji ABCD ze zgrupowanymi ze sobą zniesieniami Fibonacciego (wewnętrznymi i zewnętrznymi).

Te ważne kwestie wprowadzam również w końcowej części rozdziału pierwszego.

ROZDZIAŁ DRUGI jest poświęcony tematyce grupowania zniesień wewnętrznych i formacjom ABCD. Są to ważne zagadnienia, gdyż, jak już wspominałem wcześniej, stanowią istotny filar mojej metodologii transakcyjnej. Wydaje mi się, że bardzo rzetelnie i starannie zademonstrowałem wymienione przed momentem techniki.

Sposób, w jaki nakładam na siebie (grupuję) zniesienia wewnętrzne (a także zewnętrzne), jest całkowicie unikatowy i niespotykany. Podobnie jest z resztą z formacjami ABCD. Wyszczególniam kilka tego typu struktur falowych, które w połączeniu ze zgrupowanymi poziomami zniesień tworzą niezwykle silne strefy wsparć/oporów.

Posiłkując się licznymi wykresami, krok po kroku prezentuję powyższe zagadnienia.

W rozdziale drugim wprowadzam również ważną tematykę kontekstu dla planowanej transakcji.

Tak więc, omawiam kwestię wykorzystywania informacji uzyskanych na przykład ł. wykresów tygodniowych, na wykresach w skali dziennej bądź "intradayowej".

Są to niezmiernie ważne zagadnienia i łączą się bezpośrednio z filozofią wielowymiarowego analizowania wykresów giełdowych. Wspomniana wielowymiarowość związana jest ze stosowaniem różnych skal czasowych ("intradayowych", dziennych i tygodniowych) we własnych analizach i inwestycjach.

Jest to ciekawa, innowacyjna i stosunkowo złożona problematyka, dlatego W ro/.dziale drugim poświęcam jej wiele uwagi.

W ROZDZIALE TRZECIM demonstruję trzy formacje XABCD. Są to zupełnie nieznane w Polsce struktury falowe. Charakteryzują się jednak niezwykłą skutecznością i efktywnością.

Wymienione formacje łączę ze specjalnie skonstruowanymi obszarami wsparć/oporów.

Zatem oprócz samej prezentacji formacji XABCD uczę również w tym rozdziale, jak powinno się konstruować i wyszukiwać na wykresach wspomniane strefy wsparć/oporów. Jeśli uda się zbudować taką strefę i dodatkowo występuje również w jej pobliżu formacja XABCD, to prawdopodobieństwo zaistnienia silnego zwrotu na rynku jest ogromne. To właśnie udowadniam w tym rozdziale.

Oczywiście - tak jak w poprzednich partiach kursu - wykorzystuję w opisie tych technik liczne wykresy walorów notowanych na polskim rynku kapitałowym i finansowym (niejednokrotnie włączam do przykładów również waluty).

ROZDZIAŁ CZWARTY jest najdłuższy i najbardziej rozbudowany. Tak naprawdę jest sercem całego kursu.

To właśnie w tej części swojej rozprawy skupiłem się na zagadnieniach owiązanych z:

* ustawianiem stopów,
* konstruowaniem ruchomych stopów,
* technikami wchodzenia i wychodzenia z rynku,
* łączeniem ze sobą różnych skal czasowych i wykorzystywaniem informacji zaczerpniętych z horyzontu dziennego i tygodniowego na wykresach "intradayowych",
* stosowaniem innowacyjnych technik wewnętrznych linii trendu i łączeniem ich z zaawansowaną analizą Fibonacciego.

Oprócz powyższych kwestii w rozdziale czwartym pokazuję - posiłkując się hipotetycznymi transakcjami - w jaki sposób wprowadzić w życie wszystkie techniki omówione w kursie.

Wydaje mi się, że ta prezentacja ma wręcz niezwykły wymiar edukacyjny. Co więcej - skupia się na konkretach i eksponuje zagadnienia, które decydują najczęściej o naszym sukcesie bądź porażce rynkowej.

Warto również jeszcze raz podkreślić, że nigdy wcześniej na polskim rynku księgarskim nie ukazała się żadna pozycja, która z tak wielką wnikliwością i szczegółowością demonstrowałaby krok po kroku, całościową metodologię zawierania transakcji.

Na zakończenie tej części kursu ostatnia ważna informacja.

Integralną częścią niniejszej publikacji są liczne wykresy, które odzwierciedlają w wizualny sposób poruszane przez mnie zagadnienia.

Wszystkie wykresy zostały sporządzone w programie FIBOTRADER, autorstwa Roberta Fischera, na co Autor wyraził oczywiście zgodę i za co serdecznie mu dziękuję.

Z Wprowadzenia

"Jedną z największych zalet spekulacji na rynkach finansowych jest mnogość narzędzi, które można stosować w celu osiągnięcia sukcesu - czyli systematycznego zarabiania pieniędzy. Liczby Fibonacciego nie są niczym nowym dla polskich graczy giełdowych, a jednak Paweł Danielewicz prezentuje w swojej książce zupełnie nowe podejście. Dla tych, którzy w swojej działalności na giełdzie uważają tę technikę za najbardziej wartościową, książka może być inspiracją do odkrycia zupełnie nowych metod działania".
Grzegorz Zalewski, futures.pl
ekspert Domu Maklerskiego BOŚ S.A.

"Ralf Nelson Elliott pierwszy wykorzystał ciąg Fibonacciego do prognozowania zachowania rynków finansowych w latach 30. i 40. XX wieku. Od tego czasu współczynniki Fibonacciego cieszą się rosnącym zainteresowaniem wśród inwestorów, co z kolei łączy się z coraz liczniejszymi publikacjami dotyczącymi tej problematyki. "Geometria Fibonacciego" prezentuje poszerzony i zarazem nowatorski sposób interpretacji tego zagadnienia. Myślę, iż jest to wartościowa pozycja, którą bez wątpienia warto przeczytać i która winna znaleźć się w bibliotece każdego inwestora obecnego na rynkach finansowych. Nawet jeśli ktoś uzna, iż prezentowane podejście jest zbyt czasochłonne, by je stosować, to warto wiedzieć, gdzie inni będą wystawiali swoje zlecenia czy ustalali swoje poziomy obrony."
Tomasz Jerzyk
Analityk techniczny DM BZWBK SA

"Książka Pawła Danielewicza napisana w bardzo łatwej do czytania konwencji wykładu, podaje czytelne wykresy obrazujące zasady działania zniesień Fibonacciego. Na jej podstawie możemy zrozumieć jak i dlaczego te poziomy działają, a przez to nasze działania na rynku mogą stać się bardziej efektywne. Analiza techniczna i ciągi Fibonacciego to pasja autora, a grono pasjonatów może się powiększyć o tych, którzy tę książkę przeczytają.

Dla wszystkich, którzy posługują się analizą techniczną w swych decyzjach inwestycyjnych, książka ta powinna stać się lekturą obowiązkową."
Andrzej Pęczek
Twórca systemów transakcyjnych

"Niewątpliwie Paweł Danielewicz włożył mnóstwo pracy i zapału w napisanie tej książki. Niezwykle cennym jest to, że widać w tej pracy nowe idee i pomysły dla polskich inwestorów. Powstała zatem bardzo specjalistyczna książka i na pewno warto byłoby kiedyś przeprowadzić serię autorskich szkoleń (bazujących na zaprezentowanej książce) przedstawiających praktyczne elementy tej ciekawej metodologii. Generalnie znakomity pomysł."
Piotr Kuczyński
Główny Analityk Xelion. Doradcy Finansowi
Załączniki
wykres.jpg
wykres.jpg (15.2 KiB) Obejrzany 15536 razy
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez WigPress » 2007-11-22, 15:31

Witam

informacje przedstawione w/w poscie sa naprawde imponujace jako wydawnictwo nic wiecej nie jestesmy w stanie dodac.

w ramach zapobiegania piratctwa jestesmy w stanie dac rabat 20 % od cen na naszej

stronie WIGPRESS dla uzytkownikow forum ifutures po podaniu Loginu i adrsu mailowego

P.S. zamowienie prosze skladac poprzez maila poczta@wig-press.com.pl

w tytule prosze wpisac ifutures i tytul ksiazki

a w tresci swoj nick mam nadzieje ze Administratorzy pomoga mi w weryfikacji nickow

dalem ciala oczywiscie w tresci maila prosze podac dane do wysylki :mrgreen:

imie, nazwisko, ulica, kod i miasto, jesli na firme to nazwe firmy i NIP wystwaimy faktury

( rabat obejmuje wszytskie nasze dostepne ksiazki )

Pozdrawiam,

Igor Grzebiela
Ostatnio edytowany przez WigPress 2007-11-23, 10:25, edytowano w sumie 9 razy
WigPress

Postprzez queba » 2007-11-22, 15:49

Serdecznie dziękujemy :)

pozdr
queba

hmmm

Postprzez mopel44 » 2007-11-22, 20:56

I jak z ta promocja? jestem zainteresowany jedna pozycja. Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam .
mopel44

Dołączenie: 2007-11-13, 17:11

Postprzez LeM » 2007-11-22, 21:20

masz adres przecież powyżej gdzie mozesz składać zamówienie
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez Gość » 2007-11-25, 13:19

Mam w związku z tym pytanie głownie skierowane do LEMA (bo wiem że czyta literaturę anglojęzyczną)ale nie tylko Danielewicz wspomina w książce o wolumenie i badaniu przedziałów czasowych .Czy ktoś był na szkoleniu z tym związanym lub może podać literaturę chodzi mi o dokładnie o ten temat.Dzięki.Lub może ktoś ma wiedzę czy prowadzone są takie szkolenia :?:
Gość

Postprzez Gość » 2007-11-25, 14:14

Anonymous napisał(a):Mam w związku z tym pytanie głownie skierowane do LEMA (bo wiem że czyta literaturę anglojęzyczną)ale nie tylko Danielewicz wspomina w książce o wolumenie i badaniu przedziałów czasowych .Czy ktoś był na szkoleniu z tym związanym lub może podać literaturę chodzi mi o dokładnie o ten temat.Dzięki.Lub może ktoś ma wiedzę czy prowadzone są takie szkolenia :?:
Pytanie od gerhard nie zalogowało mnie chyba :mrgreen:
Gość

Postprzez LeM » 2007-11-25, 15:26

Nie znam pozycji która by zajmowała się wyłącznie tym tematem. Robert Fischer w pozycji "Liczby Fibonacciego na giełdzie" zajmuje się analizą czasu pod kątem dni docelowych.
Wolumen u Elliotowców ma drugorzędne znaczenie i jest rozpatrywany raczej jako wskaźnik potwierdzenia punktów zwrotnych na rynku a nie jako ich determinanta.
Na przykłada w książce L. Pesavento - Fibonacci Ratios With Pattern Recognition na żadnym z prezentowanych wykresów nie ma wolumenu. Analiza czasu zaś ogranicza się do sprawdzania zachowania symetrii poszczególnych fal koniecznych do poprawnego zidentyfikowania formacji (Gartley, 3 drives , AB=CD czy Butterfly)
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-11-25, 15:35, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez queba » 2007-11-28, 13:10

a kto "WY" jesteście ?
queba

Postprzez Gość » 2007-11-28, 14:28

My to znaczy Wig-Press ( www.wig-press.com.pl )czyli wydawnictwo od ktorego kupija ksiegarnie ksiazki
Na naszej stronie sa ceny detalicznie bez żadnych
rabatow dla uzytkownikow ifutures przewidzielismy rabat ale nikt wam nie zabrania kupic ksiazke gdzie indziej, taniej byle nie bylo to piractwo ( sciaganie plikow z sieci )
Ostatnio edytowany przez Gość, 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 1 raz
Gość

Postprzez WigPress » 2007-11-28, 14:51

przepraszam za to zamieszanie ale myslalem ze mnie loguje automatycznie wiec te dwa wyzej posty sa mojego dziela :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

przepraszam za zamieszanie
WigPress

Postprzez queba » 2007-11-28, 15:00

:))))
queba

Postprzez gerhard » 2007-12-18, 03:44

Hę więc proszę drogich czytelników i sympatyków o udzielenie mi odpowiedzi na stronie DM bzwbk wklejona jest analiza fibo Pana Danielewicza chodzi o formację xabcd od 06,08,28 do 06,09,22 we wspomnianym przykładzie poniżej jest komentarz w którym Danielewicz określa że ta formację da się określić współczynnikami fibo.Ja ją przeanalizowałem i nie mogę znależć ani jednego współczynnika który określałby stosunek fal w tej formacji.co wy na to :shock:
Załączniki
2007-12-04_225005.png
Ostatnio edytowany przez gerhard, 2007-12-18, 03:45, edytowano w sumie 1 raz
......Przed stratą strach jest ścieżką na ciemną stronę...
Yoda
Awatar użytkownika
gerhard

Dołączenie: 2006-11-19, 21:51

Następna

Powróć do Literatura, psychologia inwestowania

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość