Hej!
Biuletyn Emerging Markets 23.11
"Pomimo spadków na giełdach kapitał nadal płynie do funduszy"
Podumałem sobie trochę nad nowym oznaczeniem falek na mWigu przedstawionym w fusach...
Szerokość rynku i obroty podcza dużej 3 bardzo wysokie, co odpowiada jej charakterystyce. Rosło prawie wszystko. Teraz przecena dotknęła bez wyjątków zarówno balony jak i spółki mocne fundamentalnie. Może nadszedł czas na to, aby to właśnie te silne spółki z mWigu zaczęły piąć się w górę, zostawiając w tyle balony i ciągnąc w górę mWig, ale przy malej szerokości rynku (co odpowiada charakterystyce fali 5).
Zasięg potencjalnej 4 można szacować na 3255 (A=C) (błękitna kreska na wykresie). Ale w wariancie optymistyczym powinniśmy zatrzymać się na poziomie z dołka 4 ostatniego impulsu czyli okolice 3550 (pomarańczowa kreska na wykresie)zatem mniej więcej tak jak się odbiliśmy.
Zatem jest szansa, że zakończyliśmy 4...
Jak wyliczyć zasięg potencjalnej 5 ?
Skala arytmetyczna
Skoro 3 wydłużona to 5 powinna być równa 1. 1 fala w pkt miała ok 900pkt, wówczas 5 powinna sięgnąc ok 4 500. Ale wówczas proporcje fali 1 do fali 3 są raczej nieprawidłowe- 1:3,4...
Skala logarytmiczna
Fale wyższego rzędu powinno się raczej porównywać na skali logarytmicznej. Wówczas 1 fala- ok 100%, 3 fala ok 260%, zatem fala 5 powinna mieć 100%, lub 61,8%.
Gdyby uznać, że fala 4 już się zakończyła dałoby to odpowiednio 7338 lub 5936...
Przyznam, że trochę nie chce mi się wierzyć w takie poziomy... Ale gdyby Fed obciął stopy i sentyment na światowych rynkach się zmienił to może ten drugi wariant okaże się realny
Co o tym sądzicie
Wiem, wiem... Napiszecie pewnie, że za wcześnie na takie dywagacje
, ale ciekaw jestem Waszych opinii...
Link:
http://wiadomosci.prnews.pl/index.php/w ... play,32472