07.12.2007r.

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

****Czy indeks w20 dnia 10.12.07r.****

Ankieta zakończyła się 2007-12-10, 10:10

wzrośnie
9
50%
spadnie (Św. Mikołaj odjechał?)
8
44%
pozostanie bez zmian (+-0,25%)
1
6%

Razem głosów : 18

Postprzez LeM » 2007-12-09, 22:40

To jest inny index CRB od tego, który prezentowałem. Tu myślę warto wyjaśnić różnicę.
CRB jest mocno skorelowany z ropą i w zasadzie porusza się w jej rytmie, natomiast CRB CCI index ma inne wagi, przez co oddaje ogólną sytuację na surowcach.

W związku z tym zdarzają się silne dywergencje pomiędzy indeksami:

http://cmd-chart.blogspot.com/2007/01/c ... art-2.html
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-12-09, 22:41, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

major falki?

Postprzez gabrik » 2007-12-09, 22:41

witam ja poczytałem co nieco i wklejam wykres i licze na ocenę przez znawców elliotta ale nie na zasadzie nie będziemy oceniać bo totalnie jest do bani tylko nawet ostra krytyka ale jednak z choć z krótkim komentem.
Załączniki
wig20 major elliott.png
gabrik

Dołączenie: 2007-06-13, 16:34

Postprzez LeM » 2007-12-09, 22:57

Na początek może rozpisz 3 w 5 niebieskie na podfale. Jedynkę w 5 niebieskie też możesz spróbować.
PS
Ciesze się, że poczytałeś. To dobrze. Moja rada natury ogólnej jest taka. Jak nie chcesz sie zawieść na EWP zwracaj uwagę na najdrobniejsze szczegóły. Nie naginaj rzeczywistości tylko dlatego, że pasuje do układanki. Rozgrywaj tylko "pewniaki" Jak nie jesteś pewien zostań poza rynkiem.
Ja do "pewniaków" na przykład zaliczam drugą piątkę po pierwszej jeżeli wyeliminowana jest możliwość fali c jako pierwsza piątka. Jak dobrze ją rozegrasz to w sumie wali cię czy będzie jeszcze jedna czy nie. Jak będzie a sie nie załapiesz, czekaj na szczyt i abc w dół - to drugi "pewniak" - jeśli nie całe to na pewno a.
Ostatnio edytowany przez LeM 2007-12-09, 23:02, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez Jednym okiem » 2007-12-09, 23:25

Witam.
Dzięki LeM za rozjaśnienie w mojej łepetynie ... przyznaję się bez bicia, że nie znałem tej różnicy .... ja podpieram się indeksem surowców .... cóż kwestia przyzwyczajenia :-)
pozdrawiam :))
Jednym okiem

Dołączenie: 2007-12-02, 23:38

Postprzez radek » 2007-12-09, 23:33

Witam

Warto zwrócić uwagę na spadek LOP na ostatniej sesji. Baza sprzyjała zamykaniu pozycji ale nie spowodowało to zjazdu na indeksie. Może to oznaczać szykowanie amunicji pod kolejny zaciąg w górę.

Przy okazji - we wtorek ważny moment czyli decyzja FOMC. Jak będzie obniżka o 50 pkt (na co po ostatnich danych marne szanse) to nowe szczyty przed nami, jak o 25 pkt to też pewnie w górę. Gdyby stopy pozostały bez zmian to rozczarowanie może być spore i szybko wrócimy do spadków.

Pozdrawiam

radek
radek

Dołączenie: 2006-07-19, 21:08
Miejscowość: Warszawa

Re: major falki?

Postprzez gerhard » 2007-12-10, 00:08

gabrik napisał(a):witam ja poczytałem co nieco i wklejam wykres i licze na ocenę przez znawców elliotta ale nie na zasadzie nie będziemy oceniać bo totalnie jest do bani tylko nawet ostra krytyka ale jednak z choć z krótkim komentem.
Widzę że się kolega zawziął :mrgreen: Wałkowałem ten temat ostro ale przeczytałem liczby......Nie zbudujesz sensownej strategi na tfl .Używa jej LEM ,który de facto ma ją świetnie rozpracowaną.Ale w swojej radzie sprowadził się do ruchu trzyfalowego.I tu jest moim zdaniem klucz.Pozdro
Ostatnio edytowany przez gerhard, 2007-12-10, 00:09, edytowano w sumie 1 raz
......Przed stratą strach jest ścieżką na ciemną stronę...
Yoda
Awatar użytkownika
gerhard

Dołączenie: 2006-11-19, 21:51

Postprzez queba » 2007-12-10, 01:25

gerhard napisał(a):
gabrik napisał(a):witam ja poczytałem co nieco i wklejam wykres i licze na ocenę przez znawców elliotta ale nie na zasadzie nie będziemy oceniać bo totalnie jest do bani tylko nawet ostra krytyka ale jednak z choć z krótkim komentem.
Widzę że się kolega zawziął :mrgreen: Wałkowałem ten temat ostro ale przeczytałem liczby......Nie zbudujesz sensownej strategi na tfl .Używa jej LEM ,który de facto ma ją świetnie rozpracowaną.Ale w swojej radzie sprowadził się do ruchu trzyfalowego.I tu jest moim zdaniem klucz.Pozdro

Też używam falek w swojej strategii i widzę w tym większy sens niż w pokazywaniu wykresów, na których nic nie ma lub co gorsza, coś jest a nic z tego nie wynika.
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez radek » 2007-12-10, 01:28

Mała ciekawostka związana z PGNiG

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid= ... refer=home

Pozdrawiam

radek
radek

Dołączenie: 2006-07-19, 21:08

Postprzez gerhard » 2007-12-10, 01:38

queba napisał(a):
gerhard napisał(a):

Też używam falek w swojej strategii i widzę w tym większy sens niż w pokazywaniu wykresów, na których nic nie ma lub co gorsza, coś jest a nic z tego nie wynika.

Twoje dla mnie tez duzo nie wnoszą :lol: Jak tak wszysko ładnie zaznaczasz to dlaczego nie zaznaczyłeś orgra .Zawsze znajdujesz rgr i orgr a raczej ich dziwnie połamane odmiany nie sądzę żebyś tego ostatniego przegapił. 8-)Załóż zamknięty wątek to będziemy malować wykresy i zaznaczać rzeczy które umykaja większości i nie chodzi o rgr bynajmniej :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez gerhard 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 3 razy
......Przed stratą strach jest ścieżką na ciemną stronę...
Yoda
Awatar użytkownika
gerhard

Dołączenie: 2006-11-19, 21:51

Postprzez skippy » 2007-12-10, 01:51

imho falki i rgry (ogólnie) to dwie metodologie które można w pewien sposób łączyć, uzupełniać, czy też potwierdzać wzajemnie - ale brak rgra na wykresie z rozpiską TFE co znaczy???
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28

Postprzez queba » 2007-12-10, 01:52

Jak tak wszysko ładnie zaznaczasz to dlaczego nie zaznaczyłeś orgra .Zawsze znajdujesz rgr i orgr a raczej ich dziwnie połamane odmiany nie sądzę żebyś tego ostatniego przegapił.

Najwyraźniej nie potrafisz czytać wykresów. "Wrrrróć" do 4 grudnia i popatrz ma mój wykresik.
Jeszcze jedno. Jeśli mówisz o tfe jako o strategii bezsensownej tzn. ze kompletnie nie masz pojęcia o tym co piszesz. tfe jest teoria (jak sama nazwa wskazuje) nie strategią. Służą jedynie do pomocy w określaniu przyszłych trendów oraz dalszego zachowania rynku. Strategię można budować opierając się na połączeniu tfe z fibonami, średnimi oraz dwoma, trzema wskaźnikami. Do tego formacje odwracające, kontynuacji i wiesz gdzie jesteś.
Nie jestem w stanie pisać wszystkiego co widzę na rynku. Staram się pokazywać gdzie są wyraźne wsparcia i opory i co może się stać gdy jedno z nich padnie. Tobie najwyraźniej nie pomagam, ale mam nadzieję że 30 innym wychodzi to in plus.
Ostatnio edytowany przez queba, 2007-12-10, 02:03, edytowano w sumie 1 raz
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez LeM » 2007-12-10, 02:02

gerhard.
Bzdury pleciesz kolego.
Nic nie sprowadzałem do trójfalowego ruchu tylko dałem wskazówkę "na dobry początek"

Chcesz poczytać o strategii której nie można zbudować?

http://www.sendspace.com/file/9jtnti
Ostatnio edytowany przez LeM, 2007-12-10, 02:06, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Poprzednia

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości