29.02.08r. Komentrze w trakcie i po sesji

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

29.02.08r. Komentrze w trakcie i po sesji

Postprzez queba » 2008-02-29, 11:28

Zapraszam do komentowania
Załączniki
fw10min.png
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez bie » 2008-02-29, 12:54

fakt, ze my jestesmy bardzo wyprzedani, ale czy niep rzeszkodzi nam dax? w chwili wklejania jest juz pod 6800, jest ciezko...
Załączniki
dax_60.png
bie

Dołączenie: 2006-07-28, 11:14

Postprzez skippy » 2008-03-01, 12:49

Obrona długa i piękna, wiele L zostało wziętych pod wsparcie kanału.
Nie miałem racji co do odbicia.
Wsparcia także są po to, żeby je łamać.

Wykres sie ułożył w jakieś ptactwo, nie jestem specem od motylków, nietoperzy i krabów - może ktoś to zinterpretuje, zobaczymy czy coś to jest warte.
Niebieskim zaznaczyłem nową alternatywę dla kanału, ale powiedzmy - bez przekonania, linie nie są równolegle ani zbieżne (ani nie wygarliśmy, ani nie zremisowaliśmy :mrgreen: ), czyli są lekko rozbieżne i jakoś mi to nie pasi tak na 100%.
Załączniki
wsparcie.png
wsparcie.png (4.11 KiB) Obejrzany 8718 razy
motyl.png
motyl.png (8.4 KiB) Obejrzany 8717 razy
Ostatnio edytowany przez skippy 2008-03-01, 19:18, edytowano w sumie 3 razy
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Lucek » 2008-03-01, 16:04

Skippy, samo wpatrywanie się w wykres i szukanie "czegoś na siłę" nie doprowadzi do sukcesu.
Zamieściłeś dwa interwały z różnymi wskaźnikami i starasz się znaleźć odpowiedź: co to za figura się ukazała:)
Wykres, aby był przydatny musi spełniac kilka warunków.
Powinien być spójny z innymi, jesli posługujemy sie kilkoma interwałami, czytelny, a więc nie przeładowany szczegółami.
Ja wiem, że Ty to wiesz, ale patrząc na te dwa wykresy wydaje mi się, że zapominasz o tym.
Pokazując wykres powinieneś umieć wytłumaczyć co TY widzisz i JAK to interpretujesz.
W przeciwnym wypadku nawet najbardziej kolorowy :)) wykres jest bezwartościowy.
Czy mozesz mi np powiedzieć, jakie to ma znaczenie w jakie łamańce układa sie wykres 20' jeśli pokazujesz go jednocześnie ze stochem, skoro wiadomo, że stochy sa przydatne
przy braku wyraźnego trendu?
Jeżeli o mnie chodzi, ja takich wykresów nie rozumiem ani nie staram sie zrozumieć.
Liczy się tylko PA, a ona jest prosta. Niektórzy mówią nawet: So simply a monkey could do it:)
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez andy » 2008-03-01, 16:29

witam
Lucek ,co oznacza PA,oraz czy możesz wyjaśnić skąd sie wzieły te pozimy ico je wyznacza
dzięki i pozdrawiam
andy

Dołączenie: 2006-07-06, 22:37

Postprzez skippy » 2008-03-01, 19:10

Cóż Lucek, przyznaję 100% racji.

Do tego, żeby pokazać długie łamanie wsparcia oraz do pytania co spece od motylków widzą na drugim rys, niepotrzebnie zostawiłem całą resztę kresek, GMMA itd. Więc rzeczywiście przekaz total nieczytelny. Zostawiam tą uwagę, żeby nie sprawić wrażenia, że po cichu podmieniam rysunki (co zrobie zaraz). Tak jest; są total nieczytelne w poprzedniej postaci. Nie zgadzam się tylko że jedyna skuteczna technika to PA; uważam natomiast, że jedna ze skutecznych i być moze nawet 'samowystarczalna', jeśli ktoś ją stosuje w poszerzonej formie, jaką przekazujesz na kanale, a nie tylko jako same schodki.

No i kanał czy jego wsparcie, to dokładnie to, co jest na Twoim rys - patrzymy, co cena robiła kiedyś.
Co do ptactwa, nie stosuję ale mnie ciekawi; więc pytam.
Ostatnio edytowany przez skippy, 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 1 raz
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Lucek » 2008-03-01, 23:39

andy napisał(a):witam
Lucek ,co oznacza PA,oraz czy możesz wyjaśnić skąd sie wzieły te pozimy ico je wyznacza
dzięki i pozdrawiam

PA = Price Action.
Analizowanie wykresu i na tej podstawie podejmowanie decyzji inwestycyjnych.
Poziomy o które pytasz: "Spójrz jak rynek przechodził od jednego poziomu do drugiego, gdzie rynek poprzednio coś zrobił" - dosłowne przetłumaczenie tego co napisano na załączonym wykresie.
"Coś" co rynek zrobił poprzednio tj. poziom na którym nastapiło HH, HL, LH, LL, DB, DT, FH lub FL. Te skróty objaśnię innym razem, jeśli Cię to zainteresowało:)
Tym razem załączam wykres, który pomaga lepiej zrozumieć to co widzimy, stosując PA.
Lucek

Postprzez Lucek » 2008-03-01, 23:52

skippy napisał(a): Nie zgadzam się tylko że jedyna skuteczna technika to PA

Napisałem byc może nieprecyzyjnie.
DLA MNIE to jedyna metoda. Dlaczego? Chyba kazdy tutaj pamięta kiedy napisałem po raz pierwszy "Trade what you see not what you think". Pomimo, że nie mam tego w stopce,
ciagle o tym pamiętam i staram sie tego trzymać. Praktyczne wytłumaczenie "tego co widzimy" na wykresie jest nastepujące:

SO IMPORTANT TO YOUR TRADING PLAN OR SYSTEM IS WHO IS IN CONTROL OF THIS MARKET, FOR SHORT TERM IF DAY TRADING, AND FOR LONG TERM IF A SWING TRADER. WE READ THE CHART PATTERNS OF THE BUYERS AND SELLERS AND LET THEM TELL US WHO AND WHY IS IN CONTROL. INCORPORATE THAT WITH YOUR TRADING PLAN FOR DAY TRADING AND YOU WILL BE A WINNER EACH AND EVERY DAY. YOU WILL BE WAY AHEAD OF MOST TRADERS AND TRADING ROOMS.

REMEMBER EACH HIGH AND LOW MUST BE YOUR NEXT TARGET UNTIL TAKING OUT, THEN THE NEXT, EACH HIGH AND LOW ARE THE NEXT SUPPORT AND RESISTANCE UNTIL TAKING OUT. WHY BECAUSE THEY WERE MADE BY THE BUYERS AND SELLERS. SOME ARE MINOR AND SOME ARE MAJOR, BUT THEY ARE ALL IMPORTANT AS LONG AS THEY ARE BEEN HIT. THAT IS WERE THE PULL BACK HAPPEN AT, THAT IS WERE A LOTS OF BUYERS AND SELLERS OR BUYING AND EXITING TRADES AT PER THE CHART AND PRICE ACTION AT THESE LEVELS. PRICE ACTION IS THE CHART PATTERNS OF THE BUYERS AND SELLERS IN REAL TIME, SO WHY NOT LEARN HOW TO READ THEM AND FOLLOW THEM. WILL MAKE YOU A BETTER TRADER.
Lucek

Postprzez andy » 2008-03-02, 00:10

LUCEK -dzieki za szybka informacje i proszę o dalsze wjaśnienie podanych oznaczen .
pozdrawiam
andy

Dołączenie: 2006-07-06, 22:37

Postprzez LeM » 2008-03-02, 02:57

Prawda jakie to proste?

Zastanawiam się tylko jak Lucku rozegrałbyś coś takiego stosując PA?
Załączniki
jpm.png
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez Pawelek » 2008-03-02, 04:28

A jak rozegrać coś takiego? Pomijając zmianę interwału?

Lucek, najlepiej w osobnym wątku opisz metodę żeby była dla potomnych i żeby nie trzeba było jej szukać po różnych wątkach.

Faktycznie, screeny z sanuka są trochę idylliczne ale ten sposób gry działa rewelacyjnie.
Ostatnio edytowany przez Pawelek 2008-03-02, 04:31, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Pawelek

Dołączenie: 2008-01-18, 00:21

Postprzez Lucek » 2008-03-02, 09:08

LeM napisał(a):Prawda jakie to proste?

Zgadza się, to jest proste, mimo, że pokazane na EOD.

LeM napisał(a):Zastanawiam się tylko jak Lucku rozegrałbyś coś takiego stosując PA?

Klucz do rozegrania znajduje się w połowie lipca. Bardzo dobrze, że zaznaczyłeś średnie.
Otóż ze średnich juz wynika, ze mamy do czynienia ze spadkiem. Trzy szybkie ułozone w odpowiedniej kolejności, czwarta wolniejsza mimo, ze jeszcze znajduje sie pomiędzy nimi juz jest nachylona do dołu.
Otóż 16 i 17 lipca mamy dwie świeczki które tutaj pokazuja nie tylko HH ale co duzo ważniejsze, pokazuja DB i na dodatek są to doji.
Zajmując na następnej sesji krótką pozycję mamy stop tuz nad maximum ( nie wiem czy max był 50.5?)
Jak widać, do chwili obecnej poziom z lipca nie został osiągnięty, a najwolniejsza średnia nie zostałą pokonana przez trzy szybkie.
Lem, trading jest prosty, ale nie łatwy:)
Gratuluję Bloga Roku!
Ostatnio edytowany przez Lucek 2008-03-02, 09:28, edytowano w sumie 2 razy
Lucek

Postprzez Lucek » 2008-03-02, 09:39

Pawelek napisał(a):Lucek, najlepiej w osobnym wątku opisz metodę żeby była dla potomnych i żeby nie trzeba było jej szukać po różnych wątkach.

Każdy zainteresowany wie gdzie szukać źródła, gdyż wielokrotnie podawałem gdzie ono się znajduje.

Pawelek napisał(a):Faktycznie, screeny z sanuka są trochę idylliczne ale ten sposób gry działa rewelacyjnie.

No to jeszcze na koniec dwa inne.
Lucek

Postprzez Lucek » 2008-03-02, 09:42

andy napisał(a):proszę o dalsze wjaśnienie podanych oznaczen

DB – Double Bottom
DT – Double Top
FH - Failure High
FL - Failure Low
HH – Higher High
HL – Higher Low
LL – Lower Low
LH – Lower High
SR – Support or Resistance
SUP – Support
RES - Resistance
PB – Pull-back
Lucek

Postprzez LeM » 2008-03-02, 11:09

Lu rzeczywiście wszystko wygląda pięknie na tych obrazkach.
Nie kwestionuje samej techniki bo jest to naturalna mechanika rynku i tu nie ma co dyskutować ale nie do końca zgadzam się z tym, że zawsze to co pokazujesz daje zarobić.

Weźmy ostatni obrazek. Załóżmy że mamy do czynienia z ostrożnym traderem a nie dołkołapaczem. Jakie są momenty wejścia i wyjścia z rynku?
Wg mnie zajęcie długiej pozycji powinno nastąpić w momencie pokonania drugiego HH a zamknięcie w momencie pokonania pierwszego LL. Zysk wg tego wykresu wynosi 0,50. Nie wiem jakie są prowizje ale nie wygląda to na zyskowny trade.
Być może się mylę co do techniki wejścia/wyjścia. Jeżeli tak to sprostuj proszę.

Co do mojego poprzedniego wykresu to posłużyłeś się również średnimi a nie samym PA tak jak pokazujesz na zrzutach. To już kombinacja kilku technik a nie samo PA. Specjalnie wybrałem trójkąt, żeby pokazać że PA nie zawsze jest takie super oczywiste.
"There is no such a thing like free lunch," żeby przytoczyć konstatację Miltona Friedmana
PS.
Dzięki za gratulację. Od Ciebie dobre słowo to dla mnie zaszczyt.
Załączniki
3.png
Ostatnio edytowany przez LeM, 2008-03-02, 11:15, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez LeM » 2008-03-02, 11:36

Kontyuując. Na wykresie wszystko wygląda "so simple, a monkey could do it"

Zaręczam jednak, że w czasie rzeczywistym dwóch na stu traderów tak to rozegra. Statystyki nie kłamią. 98% wtapia. Właśnie dostałem pita. Niby muszę zapłacić podatek ale wyżyć w tym roku z tego bym nie wyżył.
Załączniki
4.png
Ostatnio edytowany przez LeM 2008-03-02, 12:52, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez toma » 2008-03-02, 14:14

Zeby trading ograniczal sie jedynie do znalezienia odpowiedniej metody, byłoby super :)

W obecnych czasach, wg mnie, bardziej sie liczy podazanie za duza kasa i zmianami w gospodarce swiatowej. Dla mnie, trader ma klase i jest dobry, gdy za kilka lat powie: tak pamietam, dzieki tej slabosci dolara dzisiaj jezdze takim samochodem a nie innym.

Znalezienie metody i dopracowanie jej do zyskownosci w dluzszym okresie jest duza sztuka i ja tego jeszcze nie osiagnalem.
Jednak mozna to nadgonic bonusami z innych rynkow (Lem napisal np. o zalozeniu rachunku w XTB).

Wezmy takie srebro. Po 8 dniach, po zajeciu dlugiej z depozytem 190 USD, SL 80 USD mozna bylo sciagnac 970 USD.
Na wykresie PA i wybicie z konsolidacji . Lem, 2 na 100 traderow to rozegra ;) 2 na 100 wyciagnie maxa ;) 2 na 100 nie zmarnotrwai tego zysku na innych transakcjach ;) Procenty z takiej transakcji niech kazdy sobie sam policzy :mrgreen:

W tamtym okresie na kanale pojawil sie jakis typ i powiedzial: w takim ukladzie wskaznikow sa 2 mozliwosci. Albo 2 szczyt albo hiperbola. Akurat wtedy mialem przyjemnosc tam byc.
Jesli na tym opierala sie jego strategia/plan i przy tym trwal, tu/na wykresie byl jego moment na rynku.
Załączniki
You can do it.GIF
toma

Dołączenie: 2007-03-11, 12:05

Postprzez Lucek » 2008-03-02, 16:45

Demagogia...
Ostatnio edytowany przez Lucek, 2008-03-02, 23:07, edytowano w sumie 1 raz
Lucek

Postprzez LeM » 2008-03-02, 17:18

Lu nie szukam dziury w metodzie tylko zwróciłem uwagę, że nie wszystko jest takie różowe jak ci ludzie z 30 letnim stażem malują na wykresach. Odnieś się proszę bezpośrednio do wpisu o wejściu/wyjściu z rynku i nie uprawiaj demagogii.
Co do fal na tickach to mogę tylko odbić piłeczkę i napisać, że mają taką samą wartość jak PA.
PA to mechanika rynku i jest taka sama na wszystkich interwalach. Nie można jej kwestionować. To wynika z definicji trendu. Chyba, że kwestionujemy fakt, że rynki poruszają się w trendach. Osobiście nie znam jednak rynku gdzie poszczególne świeczki są rozrzucone losowo po wykresie.
Taka samo jest z falami. Fale to fraktale. Mniejsze struktury tworzą większe, itd. Teoretycznie nie ma więc znaczenia interwał. W praktyce jest trudniej, zwłaszcza na niepłynnych rynkach. Z tym że ta uwaga dotyczy zarówno PA jak i fal.

I nic nie próbuje udowadniać. Statystyka robi to za mnie.
Ostatnio edytowany przez LeM, 2008-03-02, 17:19, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez Lucek » 2008-03-02, 23:20

Lem, nie mam zamiaru wdawać się w polemikę, która nie prowadzi do niczego.
Jeśli ja uprawiam demagogię, to nie pozostaje mi nic innego jak jeszcze raz pogratulowac Ci wspaniałego sukcesu w postaci Bloga Roku i zyczyć Ci dużo szczęścia w inwestycjach rynkowych.
Lucek

Następna

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości