Komentarz w czasie i po sesji 08.08.2008

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Pomieszanie z poplątaniem

Postprzez G » 2008-08-10, 11:18

Pomieszanie pojęć, pomieszanie ocen, pomieszanie interwałów, pomieszanie przyczyn,
pomieszanie skutków...

Napisałem, że pewne na rynku jest tylko to, iż na "ważnych" poziomach dokonują się transakcje kupowania i sprzedawania, ale nie ma pewności, która strona uzyska przewagę - kupujący czy sprzedający?

Żeby więc uporządkować sprawy, zamieszczam kilka obrazków.

Oto przepowiednia Lema odnośnie Wig20 z kwietnia 2007 oraz dwa wykresy tego indeksu.
W chwili przepowiedni i późniejszy przebieg wydarzeń.
Jak widać, mniej więcej Lem ma rację. Rynek spada.
To czy mniej doświadczony trader miał szanse się wypier...lić się na pierwszej lepszej trójfalowej korekcie abc patrząc na PA czy na Elliotta oceniam na 20/80 opierając sie na różnicy ocen rynku, które tutaj zamieszczają miłośnicy fal.
Używając PA nie ma możliwości powiedzieć, że coś co jest oznaczone HL wkrótce będzie
oznaczone inaczej. Numeracje fal zminiane są z tego co widzę w zależności od przebiegu wykresu.
To, że jest to ocena subiektywna tej metody nie znaczy, że napadam na kogoś personalnie.
Nie dalej jak w piątek na kanale mówiłem, że uważam Lema za mistrza, a to w związku z otwarciem Letnich Igrzysk Olimpijskich:)
Załączniki
fw20 ver 2.png
lem1.png
lem1.png (11.17 KiB) Obejrzany 1233 razy
lem2.png
lem2.png (11.61 KiB) Obejrzany 1233 razy
"I trade one way. My way".
G

Dołączenie: 2008-07-23, 20:08

Postprzez G » 2008-08-10, 11:31

Cezarek napisał(a):Witam
Mam prośbę do G : czy mógłbyś przybliżyć co dokładnie znaczą używane przez Ciebie skróty:
[10:17] <G> PA uznaje następujące sytuacje
[10:17] <G> DT, DB
[10:17] <G> HF,LF
[10:18] <G> HH,HL,LH,LL
Cezarek

Proszę uprzejmie:

DB – Double Bottom
DT – Double Top
HH – Higher High
HL – Higher Low
LL – Lower Low
LH – Lower High
SR – Support or Resistance
SUP – Support
RES - Resistance
PB – Pull-back

Na intra wygląda to mniej więcej tak jak na wykresie.
Widać wyraźnie, że LH a następnie LL w połączeniu z innymi wskaźnikami takimi jak GMMA czy linią trendu sygnalizują zmiane trendu. Analogicznie przy zmianie trendu ze spadkowego na wzrostowy mamy HL, a następnie HH.
Załączniki
3minPA.png
"I trade one way. My way".
G

Dołączenie: 2008-07-23, 20:08

Postprzez Pawelek » 2008-08-10, 12:45

Przy okazji pozwolę sobie podzielić się paroma linkami:
http://www.dacharts.com/articles/Buffy_ ... action.php
http://www.traders-secret-library.com/lawofcharts.html

No i trzeba pamiętać O KILKU INTERWAŁACH :-)
Ostatnio edytowany przez Pawelek, 2008-08-10, 12:52, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Pawelek

Dołączenie: 2008-01-18, 00:21

Postprzez waldas » 2008-08-10, 20:40

LeM napisał(a):(...) Ja uważam, że mniej doświadczony trader gdy uwierzy że HL i HH zmienia trend, ma szanse się wypier...lić na pierwszej lepszej trójfalowej korekcie abc. A jest ich mnóstwo na różnych timeframe'ach.

Powitać.

Jesli chodzi o "wymiane ognia" powyżej, to powiem tylko tyle, ze szkoda iż dwóch wg mnie najlepszych na forum traci czas i energie na wzajemne kłótnie. Zycie jest piękne, ale niestety bardzo krótkie i nie warto tracić ani chwili na złośc i nienawiść.

Co do cyatatu powyżej. Lem - wg mnie (jeśli tak nie jest, to niech G mnie poprawi), Hl i HH wcale nie zmienia trendu głównego, a jedynie daje dużą szanse na zaraobek kilku punktów na L. A, że większość korekt w trendzie głównym ma charakter trójfalowy, to chyba kazdy normalny o tym wie. Tak więc jeśli ostatnie HH nie zostanie "wzięte", czego efektem bedzie DT lub LH, widoczne już pewnie na niższym interwale, to zawsze można po prostu się ewakuować.

pozdr.
waldas
waldas

Dołączenie: 2007-11-23, 19:57

Poprzednia

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość