Pytanie do bono

Inwestycje w akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne.

Moderator: queba

Pytanie do bono

Postprzez LeM » 2009-02-10, 23:28

Bono

Zrobiłem w weekend screening wykresów pod ewentualne zakupy. Interesuje mnie czy masz na swojej liście takie papiery jak:
Ampli
Pepees
Tchmex
Pronox
Spray
Swissmed
Jeśli tak to możesz coś o fundamentach skrobnąć?
Najbardziej interesuje mnie Techmex i Swissmed.

Zerknąłem na raporty Techmexu i opcyjnych strat nie widzę ale nie podoba mi się poziom krótkotrwałego zadłużenia. Zobowiązania z tytułu dostaw tez spore ale to chyba OK bo dostawcy kredytują spółkę.
No i jakieś czerwone pozycje są w skonsolidowanym Q3. Jakiś ujemny cashflow się pojawia choć widać poprawę w stos do 2007 roku
Jak ty to widzisz?

Swissmed mam po 65 gr i zastanawiam sie czy trzymać czy kasować pozycję
Operacyjnie to oni chyba jeszcze nigdy zysku nie pokazali. Zastanawiam się jak to możliwe, że od lat spółka na minusie. Może to celowa kreatywna księgowość żeby podatków nie płacić?
Moim zdaniem kandydat do przejęcia ale pod to nie bedę grał

Dzięki z góry
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez bono » 2009-02-11, 13:50

Wywołany do tablicy postaram się w dużym skrócie odpowiedzieć. Zacznę od spółek.
Ampli
To tak naprawdę hurtownia materiałów elektrycznych bezpośredni konkurent również giełdowego TIM. C/WK jest atrakcyjna, ale pogarszające się wyniki nie wróżą szybkiej poprawy. Już w 3kw spółka weszła w stratę na poziomie netto a pogarszające się warunki rynkowe każą mi przypuszczać że w 4kw będzie tylko gorzej. W raporcie za 3kw spółka bez słodzenia opisuje co było przyczyną tak słabych wyników zacytuję fragment.

"Wyniki za trzy kwartały są odzwierciedleniem pogarszającej się kondycji całej gospodarki. Największy wpływ na osiągnięte wyniki miały czynniki zewnętrzne: konkurencja w branży, znaczna redukcja inwestycji w budownictwie i przemyśle, wzrost kosztów kredytów oraz pogarszająca się płynność finansowa firm.
W Ampli S.A. ponad 33% wzrost przychodów ze sprzedaży nie przełożył się na poprawę zysku, głównie z powodu malejących marż ze sprzedaży. Z powodu redukcji stanów magazynowych mniejsze były zakupy u dostawców co z kolei wpłynęło na wysokość bonusów a w konsekwencji na wysokość uzyskanej marży na sprzedaży.
W porównaniu do poprzedniego roku wzrosły koszty sprzedaży głównie za sprawą dalszego wzrostu kosztów wynagrodzeń oraz kosztów utrzymania hurtowni (czynsze i pozostałe opłaty).
Niewspółmiernie do wzrostu poziomu zadłużenia z tytułu kredytów, znacznie bo o około 50% wzrosły koszty finansowe. Pomimo sporej redukcji stanów magazynowych
( porównanie do początku roku) potrzebowaliśmy większej ilości środków obrotowych przede wszystkim z powodu większej sprzedaży i sfinansowania wydłużających się terminów płatności naszych klientów. W trzecim kwartale dało się zauważyć pogarszającą się kondycję wielu podmiotów oraz skłonność do finansowania własnej działalności zobowiązaniami."

Spółkę mam na swojej liście ale przy takim rynku wolę poczekać do wyników przynajmniej za 1kw.

PEPEES
Powiększające się straty od 2 kwartałów brak na liście.

TECHMEX-my precious
Co do zadłużenia to istotnie jest ono w mojej opinii największym zagrożeniem. Koszty finansowania działalności przez to rosną i zagrożenie upadłością przy braku finansowania bliższe niż w innych spółkach, ale poziom ogólnego zadłużenia nie rośnie a nawet lekko spada udział kapitału własnego w finansowaniu rośnie więc tendencja jest pozytywna. Spółka jest bardzo tania GIS mocno przyszłościowy. Oczywiście spowolnienie gospodarcze może się odbić czkawką a kilka kiepskich kwartałów może zamordować spółkę, ale w mojej opinii jest już "bad news" w cenach.

PRONOX
Nie zauważyłem wcześniej tej spółki a przyznam, że teraz wygląda dość atrakcyjnie. Jednak więcej powiem postaram się napisać po wynikach za 2kw.

SPRAY
Nie jest już tani a wezwanie trwa na razie tylko do obserwacji.
SWISSMED
Za wcześnie. Profil działalności w tej skali jaką ma swissmed nie prędko zacznie zarabiać. To taka netia nowoczesnych usług medycznych.

Chciałbym jeszcze dodać taką ogólną uwagę. Czasy są takie, że można do woli wybrzydzać przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. Ja mimo, że kupuję od miesiąca nie kupiłem jeszcze nic ; ) Czekam spokojnie analizuję sytuacje. Zasada jest taka, że w czasie bessy rzadko pierwszy sygnał kupna jest prawdziwy.
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Postprzez LeM » 2009-02-11, 22:41

Thx bono

Obiecana lista spółek "pod obserwacją":
14Zach
Arteria
Ciech
Cormay
Energoins
Fam
Groclin
HTLStrefa
Koelner
MNI
Newworldr
Plazacntr
Prochem
Synthos
Tfone
Trion
Warfama
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez machanys » 2009-02-12, 08:45

Cyfrowy Polsat,
PEP,
BOMI,
Alma
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez rikardo kurvio » 2009-02-12, 12:02

machanys napisał(a):Cyfrowy Polsat,
PEP,
BOMI,
Alma

PEP? chyba jak bedzie w okolicach 10 pln
Awatar użytkownika
rikardo kurvio

Dołączenie: 2009-01-12, 12:31

Powróć do Akcje, obligacje, fundusze inwestycyjne.

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości