przez bono » 2008-04-01, 10:19
Tim to dystrybutor materiałów elektrotechnicznych, prawie 50% sprzedaży generuje dystrybucja kabli i przewodów. W kraju są zdecydowanym liderem co pozwala im generować bardzo wysokie marże. Rosnąca sprzedaż i rentowność pozwalają chwalić sie bardzo dobrymi wynikami trzeba jednak dodać ze spora w tym zasługa wzrostu cen miedzi w ostatnich latach.
Ciekawostką jest, że kładą nacisk na elektroniczna aplikacje do składania zamówień dzięki której klienci mogą w wygodny sposób zamówić potrzebne produkty.
C/Z na przyzwoitym poziomie patrząc na średnią w sektorze handel hurtowy, ale C/WK juz nie wygląda tak atrakcyjnie.
Z mojego punktu widzenia spółka jest bardzo "ładna", ale niestety trafiła na ciężkie czasy. Właśnie przypada okres jej największej dynamiki i wynikowej i wskaźnikowej przy spadającej cenie miedzi może już nie być tak fantastycznie. Wydaje mi się że jest to ostatni dzwonek żeby na tej spółce zarobić rekomendowałbym ja w krótkim i średnim terminie, ale patrząc na sytuacje ogólno-rynkową obawiam sie, że ta spółka może pozostać niedoceniona.