Witam
Kolejny tydzień za nami...........opisuje co widzę ale nie ukrywam mojego misiowego nastawienia. Po kolei:
DJ I SP500
Indeksy dotarły do poziomow, gdzie należy się na coś zdecydowac......po pierwsze ostatnia świeczka tygodniowa to doji , ponadto wykres week pokazuje jak średnia ma 13 skutecznie powstrzymywała kolejne korekty wzrostowe ( tydzień temu udalo mi sie przwidzie ,że przed nami test właśnie ma 13 a może i wyżej). Byki chroni połowa białej na 850 pkt.Wykres dzienny utrzymuje lekka przewagę byków, szczególnie ostatnia biała swieczka z dolnym cieniem przemawia za kontynuacja wzrostów. Tutaj indeksy doszły do ma 45 co może nieco utrudni marsz na północ. DJ WSPARCIA TO 8500 I 8150 PKT. Dla sp 500 2 ważne poziomu, które będą broniły byczego scenariusza- znany nam 850 i połowa objęc hossy 776 pkt. Uwaga wykres week nakazuje ostrożnośc..... .na moje oko białe świece maja wybitnie korekcyjny charakter, potwieurdzaja to także oscylatory.
Dodale m nq week - osatnia świeca to doji znaczy niepwnoś i pierwsze symptomy kłopotow jakie by nie miały byc.
Dax
Najsłabszy z indexów, chodz wersja wzrostowa cały czas może być zrealizowana. Świeczka tygodniowa rowniez testowala ma 13 jak indeksy amerykańskie.
Na uwagę zasługuje wykres day, tutaj znów słabiej niz za oceanem ......ostatnia świeczka to młotek ale po luce w dół, w dodatku 3 ostatnie swieczki to zamkniecie bliskie otwarciu co wskazyue na duża nerwowośc i niepewnośc a to nie wroży spokojnych wzrostów. Podobnie na day dotarliśmy do ma45. Poruszamy się w kanale wzrostowym, przebicie pozimu 4500 pkt powinno zaowocowac głębszymi spadkami- obecna dolna kanału , która sukcesywnie będzie coraz wyżej.
W20 i Fw20
Wykresy week cały czas utrzymują prowzrostowe nastawienie.........jak napisałem wyżej u nas również ma 13 na wykresie tygodniowym może powstrzymac korekte bessy. Na wykresie day narysowałem linię OGRANICZENIA PROSTOKĄTA.........jestem zwolennikiem tej figury....wychodzi ,że teraz test dolnej linii (sam prostokąt to 1900-1500 pkt zarówno na w20 jaki fw20). Ponieważ nie dotarliśmy do 1900 pkt teraz spadki moga dotrzec np do ok 1600 pkt, co jest zgodne ze scenariuszem falowym z ''Fusów''. Na gpw podobnie jak na zachodzie testy średnich, co absolutnie przeczy braku korelacji pomimo naszej frustracji:)))))
Na koniec bardzo istotna różnica między indeksem a kontraktem. N awykresie day w20 po ostaniej świecy mamy wyspę odwrotu, na fw20 takiej formacji nie ma. Tydzień wygasania kontraktu więc cuda przed nami i może warto obserwowc indeks?????
Załączyłem dodatkowy wykres intra słupkowy by uwidocznic wyspę odwrotu.
Nikkei
''Utrzymuje się fala 4 na wykresie week.........ostatnia czarna świeca raczej nie zapowiada wybicia w górę a fale 5 w dół. OBECNIE KORELACJA TEGO RYNKU Z NASZYM JEST ZNIKOMA.''
Ostatnia świeca jako spadająca gwiazda potwierdza opis sprzed tygodnia.
Dotarlismy do momentu , gdzie rynek powinien wyraźniej pokazac kierunek ruchu....wswzystko wskazuje , ze bedzie to pogłebienie spadku.
Na koniec kilka słów o systemie: sam system nadal utrzy,muje pozycję es i pierwotny stop nadal nas nie wyoutowal z rynku( mowa przecięciu średnich). Dla użytku dodalem tez sztywny stop. Uważny obserwator od razu zauważy ,że ssytem słabo sobie radzi ze sztywnym stopem w obecnym środowisku rynkowym
Myślę, że to pouczający wniosek, że żadem system nie daje gwarancji zarobku w przyszłości. Dodatkowo pojawia się mały problem ponieważ srednie intra są dynamiczne i sygnal pojawia sie z opóźnieniem............dlatego podaję wartośc na otwarcie świeczki po zaistnieniu warunku przecięcia średnich ( warto na to zwrócic uwagę konstruując własny system).
Postaram się te wnioski zebrac w dziale sygnał systemu juz przy najbliższej okazji.
Niestety to tylko marna cząstka tego co chcialbym napisac ale czas mnie ogranicza, może pytania pozwolą poruszyc kolejne kwestie/////..........