przez Tomasz » 2006-10-04, 17:49
queba,myÂlŕ,?e cena nie jest tak istotna (zawsze mo?e to byc pojŕcie wzglŕdne).A kluczem jest w?aÂnie to,?e maja kupŕ siana i wiedz? ,?e nap?yw bŕdzie trwa?,a co za tym idzie mog? "kontrolowaŠ" spadek aby nie wywo?ac paniki co mog?o by byc gro?ne (uma?anie jednostek).
MyÂlŕ ,?e jest kilka powodˇw dla ktˇrych warto wywo?aŠ spadek:
1) posrednicy ?yj? z prowizji wiŕc w ich interesie powinno byc to bym ja,Ty i inni dokonywali jak najwiecej operacji.Klient "fundamentalny" kupi? i sprzeda? np. po 3 latach nie jest dobrym klientem biura maklerskiego.A taki ,ktˇry generuje obrˇt jest dobrym klientem.Czy klient ten zarabia to juz zupe?nie inna kwestia.
Mozna zadaŠ pytanie kiedy zdecydujesz siŕ zbyŠ akcje spˇ?ki do ktˇrej jeste przekonany?
- z pewnosci? wtedy kiedy pomyslisz,?e bedziesz w stanie je odkupiŠ taniej czytaj wiŕksz? iloŠ akcji za te same pieniadze (pomijam kwestie zadowalajacego zysku)
- a czy jak bŕd? ros?y (bo kto bŕdzie drozej kupowa? to oddasz tak szybko?)
2) poda? i popyt
Kiedy bŕde mˇg? du?o,szybko i jak najwiŕcej kupiŠ?
Ja bym sprowokowa? spadek o ktˇrym wiŕkszoŠ jest przekonana ?e wystapi jezeli tylko bŕdzie jaki pretekst po to by zgarn?Š i schowac do szuflady jak najwiŕcej akcji(zak?adaj?c,?e pˇ?niej bŕdzie du?o dro?ej).
Kiedy klimat sie ociepli potrzebowa? bedŕ zdecydownie mniej Ârodkˇw by wycena skupionych przeze mnie aktywˇw w za?ozonym przeze mnie czasie by?a na w?aÂciwym poziomie.Dlatego,?e poda? bŕdzie Âladowa.A niech inni p?ac? dro?ej.
Zwrˇc uwagŕ na np.Epd akcji 1,1 mln z czego w wolnym obrocie jest ...,wyniki s?......, a kurs rosnie..(jaki obrˇt)bo kto kupuje przysz?oŠ, a kto mia? kupic, kupi? zupe?nie w innym miejscu.
Albo na drugim biegunie netia,ca?y czas skupowana(tegoroczne komunikaty),kurs spada,wyniki....na dzisiaj jakie sa ka?dy widzi.To po co skupowana?A zacznie wzrost... jak ju? zaparkuja tyle ile bŕdzie potrzeba.A czy bŕda zyski ...to czas poka?e.
Tylko znale?Š pretekst do spadkˇw.
Pozdrawiam
Tomasz