Komentarz w trakcie i po sesji 26.06.2008

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Komentarz w trakcie i po sesji 26.06.2008

Postprzez krezus » 2008-06-26, 08:10

Zapraszam do komentarzy.
CZEŚĆ KREZUS- Marcin Kozak
''...lepiej stracić okazję niż kapitał...''

Zapraszam: Kozaka potyczki z technikami japońskimi...

Image
Awatar użytkownika
krezus

Dołączenie: 2006-06-20, 22:48
Miejscowość: Bytom

Postprzez dinosaur » 2008-06-26, 10:26

Czyżby kolejny górny cień do pary? :-)
Ostatnio edytowany przez dinosaur, 2008-06-26, 12:30, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam,
dinosaur
dinosaur

Dołączenie: 2008-04-15, 22:33

Postprzez Ole » 2008-06-26, 10:58

Kolego o paleontologicznej ksywce, ile jeszcze nic nie wnoszących postów masz zamiar napisać na tej stronie?
Pozdrawiam
Ole
Ole

Dołączenie: 2006-11-14, 01:28

Postprzez dinosaur » 2008-06-26, 12:29

Masz zły dzień kolego o ksywce byczego okrzyku rodem z corridy?
Czyżbyś wyskoczył z czerwoną płachtą na niedźwiedzia?
Ostatnio edytowany przez dinosaur, 2008-06-26, 12:46, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam,
dinosaur
dinosaur

Postprzez queba » 2008-06-26, 12:38

ee chłopaki, wyluzka.
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez machanys » 2008-06-26, 14:18

dinosaur napisał(a):Masz zły dzień kolego o ksywce byczego okrzyku rodem z corridy?
Czyżbyś wyskoczył z czerwoną płachtą na niedźwiedzia?

my tutaj nie lubimy emocjonalnego podejscia, albo pokazujesz poziomy z ktorych wchodzisz / wychodzisz z rynku, albo sie nie odzywasz, takie poklepywanie sie po plecach nic nie wnosi
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez kri » 2008-06-26, 17:02

Czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego byliśmy tak silni w końcówce przy lecącym świecie?
Obserwowałem pobieżnie tylko początek sesji i koniec , czy rzeczywiście było widać kapitał ?
Teraz w usa po ok -2% a jest dopiero 17 .......
pzdr
kri
Awatar użytkownika
kri

Dołączenie: 2006-06-28, 22:19

Postprzez Andrzej » 2008-06-26, 17:57

Na S&P zakończyliśmy prawdopodobnie impuls spadkowy. Jako że to impuls w czystej postaci, moim zdaniem źle to wróży rynkom akcji. Po korekcie, ciąg dalszy grania shortów. Lem, o ile mnie pamięć nie myli, to Twoja wersja 1 z fusów.

Pozdrawiam.
Andrzej

Dołączenie: 2008-04-15, 17:49
Miejscowość: Wrocław

Postprzez krezus » 2008-06-26, 18:42

Kuba super pomysł z tym gmailem , zauważyłem , że forum sie znacznie ożywiło zobaczymy na jak długo......

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez tomot » 2008-06-26, 19:09

kri napisał(a):Czy ktoś mi może wyjaśnić dlaczego byliśmy tak silni w końcówce przy lecącym świecie?
Obserwowałem pobieżnie tylko początek sesji i koniec , czy rzeczywiście było widać kapitał ?
Teraz w usa po ok -2% a jest dopiero 17 .......
pzdr
kri

moim zdaniem gralismy pod odbitke z 1300 i dalej idac tym tropem przejechalismy sie nieco...
a jak jest to pokaze jutrzejszy open :)

ja mam pytanie do Lema czy nie mozna tego co sie dzieje rozpisac tak:
w miejscu gdzie konczysz c w iv rozpoczac v
w 2607 konczymy 1 w v nastepnie zaczynamy rysowac trojkat jako 2, dzis na close wyrysowujac e ? a jutro startujemy 3
do tego potrzeba z rana ladnej luki i poprawki, a nie powrotu.
Ostatnio edytowany przez tomot, 2008-06-26, 19:12, edytowano w sumie 1 raz
tomot

Dołączenie: 2008-04-07, 14:33
Miejscowość: Kraków

Postprzez LeM » 2008-06-26, 19:12

moim zdaniem dmuchaliśmy dziś air bag pod jutrzejsze lądowanie z luką.
siła rynku wynikała li tylko z odbijających spółek paliwowych, które skopano już wcześniej
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez krezus » 2008-06-26, 19:38

Niby Dużo zależy od closeta usa , ale czy wszystko........wydaje sie ,że chwilowo brak synchronizacji z usa.......pamietajmy , ze poki nie ma zamkniecia sesji w usa all możliwe

u nas widoczny spadek obrotów i ubijanie dna......możliwe , że to tylko odpoczynek....na dzisiejsza chwilę rysujemy podwojne dno intra pokonanie poziomu 2670 na fwo na potecjal wybicia.....czy to wystarczy na jutro zobaczymy
imo wystraczy , że usa skonczy na -1,2% i wzrosty na gpw bardzo możliwe......oczywiście na razie korekcyjne
w przypadku luki down target Lema 2550 do zaliczenia
Załączniki
w20intra.png
fw20 intra.png

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez queba » 2008-06-26, 20:57

to już robi się nudne
Załączniki
oil.jpg
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez dinosaur » 2008-06-26, 21:14

Sorry ale po poscie Machanysa musze jeszcze wrócić do tego wcześniejszego bicia piany.
Jeszcze apropos maila Ole
chyba coś mój post jednak wnosił skoro był pisany kiedy jeszcze "szczytowaliśmy" a sugerował jałowość tego wzrostu i dalszą obsuwę pozostawiającą górny cień co w tamtym momencie nie było chyba oczywiste, prawda?
Do Machanys
nie wiem czy to Wy towarzyszu Machanys nie lubicie emocjonalnego podejścia czy może reprezentujesz tu grupę trzymającą władzę na tym forum? Wiedz jednak, że to była tylko riposta na emocjonalne podejście Ole, który być może w tamtym czasie odebrał moją sugestię jedynie jako "złośliwą destrukcję". Ale jak teraz widać chyba miało inne uzasadnienie.
Jeśli ktoś jeszcze podpisuje się pod tym mailem Machanysa to chętnie poznam opinie zwłaszcza ze strony moderatorów i ludzi ustalających zasady na tym bądź co bądź otwartym forum.
Myśle, że mogą to być przydatne głosy dla innych nowych uczestników forum.
Ostatnio edytowany przez dinosaur 2008-06-26, 21:16, edytowano w sumie 3 razy
Pozdrawiam,
dinosaur
dinosaur

Postprzez LeM » 2008-06-26, 21:28

dino
to jest otwarte forum ale posty bez uzasadnienia merytorycznego są, jakby to powiedzieć, na inne forum.
Może nie ma tu za dużo wpisów właśnie dlatego, że moderatorzy starają się tego wymagać.
To co ci się wydaję mnie osobiście mało interesuje. Interesują mnie natomiast przesłanki dlaczego coś ci się wydaje.
Chyba tyle w kwestii wyjaśnień posta machanysa, choć akurat on powinien być ostatnim, który ci zwraca uwagę.
Jak sam kiedyś napisał uprawia feel trading i często sam dostaje kuksańca za chciejstwo.
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez dinosaur » 2008-06-26, 21:30

krezus napisał(a):Niby Dużo zależy od closeta usa , ale czy wszystko........wydaje sie ,że chwilowo brak synchronizacji z usa.......pamietajmy , ze poki nie ma zamkniecia sesji w usa all możliwe

Od kilku dni czekam na to co dziś się dzieje na świecie...ale nie u nas. No właśnie o ile wcześniej było widać zmyłki i nabijanie S-ek to na dzisiejszy stan trudno znaleźć prostą odpowiedź. Tak z boku obiektywnie wyglądało to jakby ktoś, kto ostatnimi czasy ustawiał u nas rynek po prostu wziął sobie dzisiaj wolne...bo niski obrót bo dryfowanie LOP prawie bez zmian mimo, że widać przełom na zachodzie u nas ani w S-ek ani L-ki nikt specjalnie się nie uzbrajał.
Z reguły taka desynchronizacja działa jak napinanie sprężyny, która później powoduje desynchronizację w "drugą stronę" czyli wylot przed peleton.
Z drugiej strony do końca miesiąca/kwartału/półrocza tylko dwie sesje czyżby ktoś mocny chciał podrasować okna wbrew "grawitacji"?
Odpowiedź będzie jutro. Normalnie powinniśmy polecieć na pysk..moim zdaniem wyraźnie poniżej targetu Lema. Zobaczymy czy ktoś to jeszcze będzie chciał powstrzymać i czy zdoła.
Pozdrawiam,
dinosaur
dinosaur

Postprzez krezus » 2008-06-26, 21:40

Przyjęte jest na forum posty niemerytoryczne oraz wszelkie uwagi osobiste kierować na priv.

Image
Awatar użytkownika
krezus

Postprzez dinosaur » 2008-06-26, 22:08

LeM napisał(a):dino
to jest otwarte forum ale posty bez uzasadnienia merytorycznego są, jakby to powiedzieć, na inne forum.
Może nie ma tu za dużo wpisów właśnie dlatego, że moderatorzy starają się tego wymagać.
To co ci się wydaję mnie osobiście mało interesuje. Interesują mnie natomiast przesłanki dlaczego coś ci się wydaje.

OK takie są twoje preferencje i ja to szanuję choć mam zupełnie inne podejście. To nie jest tak, że albo "coś się tylko wydaje" albo jest "uzasadnione merytorycznie". Tylko co to znaczy "uzasadnione merytorycznie"? Do każdej swojej prognozy mogę Ci narysować co najmniej kilka "pięknych" wykresów, każdy wykorzystujący inne techniki analityczne. Mało tego, mogę przedstawić "merytoryczne uzasadnienie" dla dwóch przeciwstawnych prognoz. Naprawdę potrzebujesz "naukowego" uzasadnienia?
Ja to widzę inaczej: nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś kreśli piękne wykresy i podpiera swoje analizy "naukowymi" teoriami z użyciem wielkich nazwisk czy prognozuje tekstem krótko i zwięźle. Ważne jest jak to wygląda po weryfikacji przez rynek, jeżeli sie to sprawdza ze sporą skutecznością to się temu przyglądam i wsłuchuję.
A czytania rynku każdy musi się nauczyć sam bo to wypadkowa zbyt wielu czynników by próbować podać komuś gotowy patent.
Pozdrawiam,
dinosaur
dinosaur

Postprzez dinosaur » 2008-06-26, 22:23

krezus napisał(a):Przyjęte jest na forum posty niemerytoryczne oraz wszelkie uwagi osobiste kierować na priv.

To w sumie "oczywista oczywistość" ale zdefiniujmy sobie coś...czy prognoza nie poparta wykresem lub "naukowym" uzasadnieniem jest "postem niemerytorycznym"?
Pozdrawiam,
dinosaur
dinosaur

Postprzez LeM » 2008-06-26, 22:45

to ja ci odpowiem tak

nie interesują mnie typowania - bo tak traktuję posty w stylu " jutro zaczynamy luką".
Sądzę, że innych też nie bardzo zwłaszcza, że rynek weryfikował twoje typy przez ostatnie trzy dni... Jakoś nie wyglądasz mi na jasnowidza.
Piszesz, że możesz zamieścić wykres, który uzasadnia twoje "prognozy" - zechciej to zrobić następnym razem i nie będzie problemu.

PS
Typować możesz sobie tu: http://www.hazardowo.pl/ Mój znajomy złego słowa ci nie powie.

Dla mnie EOT.
Awatar użytkownika
LeM

Następna

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość