09.01.2009 - komentarze w trakcie sesji i przed 03 tygodniem

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 12-01-2009

Ankieta zakończyła się 2009-01-12, 10:00

wzrosnie?
8
50%
spadnie?
7
44%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
1
6%

Razem głosów : 16

09.01.2009 - komentarze w trakcie sesji i przed 03 tygodniem

Postprzez olab » 2009-01-09, 09:11

Witam i pozdrawiam wszystkich w nowym roku :-)
Przełom roku rządzi się swoimi prawami. Jak pokazuje opisywana wcześniej przeze mnie statystyka opłacało się kupić akcje zarówno pod koniec listopada jak również przed wigilią.
Przyczyną grudniowej zwyżki było "strojenie okien", natomiast początek stycznia spowodował wejście na rynek funduszy portfelowych otwierających nowe pozycje.
Dobre nastroje na świecie podtrzymuje wiara, ze nowy prezydent nie dopuści do załamania rynków i za wszelką cenę obroni gospodarkę przed załamaniem.
Wiecej ode mnie w weekend.
pozdrawiam i zycze samych zyskow w nowym roku
olab
Załączniki
stopy zwrotu w20- XI-I.PNG
stopy zwrotu w20- XII-I.PNG
Ostatnio edytowany przez olab 2009-01-12, 01:19, edytowano w sumie 4 razy
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Postprzez Mie » 2009-01-09, 10:09

Pozdrowienia w Nowym Roku dla Wszystkich.
Trochę dywagacji geo czasowych na ostatnim szczycie - OEX (czy za krótko?) i kontrakty.
Potem odpowiednio - dolek i szczyt wczorajsze.
Mie

[ Dodano: 2009-01-09, 09:12 ]
teraz 8.01
Mie

[ Dodano: 2009-01-09, 10:43 ]
uaktualnienie wykresu 4 besssss..

[ Dodano: 2009-01-09, 10:46 ]
Mie
Załączniki
four-bears-large.gif
oex.png
indu.png
es5.png
es4.png
es2.png
oex-d.png
oex-c2.png
oex-c1.png
es1.png
es.png
Ostatnio edytowany przez Mie, 2009-01-09, 11:45, edytowano w sumie 1 raz
Mie

Dołączenie: 2008-08-27, 09:41

Re: WIG20USD

Postprzez rafix77 » 2009-01-09, 11:50

Witam wszystkich !

bardzo ciekawe forum. Postanowiłem dołączyć. Jesli nie macie nic przeciwko to od czasu do czasu spróbuję dorzucić swoje 3 grosze ;)

"Palm napisal: Panowie powód jest taki, że zrąbało się po po kilku dniach wzrostów musiało się w środę zrąbać. Opublikowany raport ADP o zatrudnieniu w sektorze prywatnym popsuł nastroje rynkowe - w dłuższym horyzoncie(niz jedna sesja) niepewność i lekka obawa to najlepszy bodziec do kontynuacji wzrostów. Wystarczy bowiem spojrzeć na zachowania futów, które "chcą widzieć jeden kierunek", ale dailly nie sprzyja."

Zagrywka na futach i akcja w postaci rozciągania bazy to IMO typowa zmyła przed wysypem na kasowym.
No własnie o to chodzi w tej zabawie żeby u graczy sprowokować chęć posiadania i te "chęć widzenia jednego kierunku" na FW wobec osłabienia wszystkich rynków i fatalnych danych makro dla mnie jest jednoznaczna - dystrybucja

"Palm napisal:W dniu dzisiejszym opublikowane dane o zasiłku dla bezrobotnych (-467k przy spodziewanych -540k) mogą dawać nadzieje, że jutrzejsze zatrudnienie w sektorze pozarolniczym może być bodźcem do wzrostów."

A bierzesz pod uwagę że te dane za poprzedni tydzień powinny być przefiltrowane przez to że krótszy był tydzień roboczy i bezrobotni mniej mieli czasu na zgłoszenie się po zasiłek?
Moim zdaniem dane były złe a klimat na rynku w USA się znacznie pogorszył

"Palm napisal:Ale to wszystko ma drugorzędne znaczenie. Fakt jest taki, że kapitał zagraniczny w środę mocno wszedł w przetarg na bondy i pozostała część kasy poszła w akcje. "

IMO zachód wychodzi a nie wchodzi. Odbierają fundy i OFE. Na czym opierasz wniosek że reszta kasy musiała pójść w akcje??

"Palm napisal:Bardzo interesująco wygląda WIG20 w ujęciu dolarowym. Mamy śliczne wybicie z trójkąta (nasz trójkąt został nieco "olany") potwierdzone na obrotach z klasycznym cofnięciem po wybiciu.
Podsumowując przełamanie 1.900 i góra to kwestia najwyżej kilku sesji, tym bardziej że gra w kupowanie zaczęła się pod Obamę (21 stycznia) [pozniej pozostanie już tylko sprzedawanie faktów leszczom][/
quote]

Myślę że lecimy w dół w okolice 1700 pkt (dolne ograniczenie trójkąta prostokątnego budowanego od 27 X). Potem fala e w górę i ostatnia 5 fala spadkowa która sprowadzi nas na nowe dołki a od 21 I to będzie sprzedawanie plotek i kupowanie faktów czyli dystrubucja....

pozdr

ps a Czar Obamy już chyba nie działa. Co widać było wczoraj po 17:00 na amerykańskich indeksach, dopiero końcówka doprowadziła SP500 na + ale cóż to za korekta po 3% spadku. To ma być rynek byka?

pozdr

[ Komentarz dodany przez: olaf: 2009-01-09, 19:05 ]
Przenioslem post z wczorajszego do dzisiejszego watku. Z doswiadczenia wiem, ze najwiekszym zainteresowaniem ciesza sie biezace komentarze.
Ostatnio edytowany przez rafix77 1970-01-01, 02:00, edytowano w sumie 2 razy
rafix77

Dołączenie: 2009-01-09, 11:36
Miejscowość: wolska

Postprzez olaf » 2009-01-09, 20:01

rafix77 napisał(a):Witam wszystkich !

bardzo ciekawe forum. Postanowiłem dołączyć. Jesli nie macie nic przeciwko to od czasu do czasu spróbuję dorzucić swoje 3 grosze ;)

Witamy na forum i pisz smialo! :)
Juz po dzisiejszej sesji widzimy, ze kreslony przez Ciebie scenariusz jest mozliwy, a ze nie jest w 100% pewny to przeciez wie kazdy kto troche sie przyglada rynkom finansowym.
Czyz nie dlatego dyskutujemy, ze kazdy moze wniesc jakies ciekawe spojrzenie, na ktore samodzielnie moglibysmy przeoczyc? ;)

A ze strony gazeta.pl:
Sejm w piątkowym głosowaniu przyjął ustawę o udzielaniu przez Skarb Państwa wsparcia instytucjom finansowym. Ma ona poprawić płynność na rynku międzybankowym.
W głosowaniu wzięło udział 430 posłów - za oddano 418 głosów, przeciw opowiedziało się 6 posłów, a 6 wstrzymało się od głosu.

Projekt ustawy przewiduje, że ze wsparcia będą mogły skorzystać krajowe banki, spółdzielcze kasy oszczędnościowo-kredytowe, fundusze inwestycyjne, domy maklerskie, zakłady ubezpieczeń i fundusze emerytalne.

"Celem projektu ustawy, która jest wyrazem troski rządu o stabilność finansową naszego kraju jest, aby jak najwięcej podmiotów mogło skorzystać ze wsparcia finansowego, gdyby takiego wsparcia one wymagały" - powiedziała w piątek w Sejmie przed głosowaniem wiceminister finansów Katarzyna Zajdel-Kurowska.

Zgodnie z ustawą wsparcia będzie udzielał w imieniu Skarbu Państwa minister finansów, na wniosek instytucji finansowej. W tym celu zostanie zawarta umowa określająca m.in. formę pomocy i jej wysokość.

Pomoc będzie mogła być udzielana w różnych formach. Skarb Państwa będzie mógł np. zagwarantować spłatę kredytów oraz linii kredytowych przyznanych przez banki innym bankom. Z gwarancji będzie również mógł skorzystać Narodowy Bank Polski.

Minister finansów będzie jednak żądał ustanowienia zabezpieczenia gwarantującego zwrot pełnej kwoty wsparcia wraz z odsetkami. Od gwarancji dla banków, w tym dla NBP, będzie również pobierana opłata prowizyjna.
Ostatnio edytowany przez olaf, 2009-01-09, 20:30, edytowano w sumie 1 raz
Pozdrawiam... Olaf

"Trade What You See, Not What You Think"
"When the facts change, I change my mind - what do you do, sir?"
Awatar użytkownika
olaf

Dołączenie: 2006-06-21, 20:23

Postprzez rafix77 » 2009-01-09, 20:31

dzięki

"Witamy na forum i pisz smialo!"

Oj nie wiem, nie podpuszczaj.... już na blogu Lema mi się własnie za to dostało ;)
rafix77

Postprzez LeM » 2009-01-09, 20:51

???

Ja nie mam nic na przeciwko abyś pisał na blogu. A to ja jestem tam gospodarzem:)

Ważne, żebyś uzasadniał swoją optykę.
Awatar użytkownika
LeM

Dołączenie: 2006-06-21, 16:12

Postprzez olaf » 2009-01-09, 21:02

rafix77 napisał(a):"Witamy na forum i pisz smialo!"
Oj nie wiem, nie podpuszczaj.... już na blogu Lema mi się własnie za to dostało ;)

A gdziezby tam ;)

A wracajac do wykresu ktory pokazal wczoraj Palm (WIG20USD ) dla normalnego wykresu (nie USD) linia ta przebiega troche nizej, dopiero dzisiaj dotarlismy gdzies w jej okolice. To pewna szansa dla byczkow mimo, ze w tej chwili notowania za oceanem nie napawaja optymizmem.
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez LeM » 2009-01-09, 21:19

Już wiem o co poszło.

Po prostu opisujesz wykresy zamiast je zamieszczać.

To bez sensu.

Pamietaj! Wykres wart jest 1000 słów.

Oszczędzaj czas swój i innych.
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez rafix77 » 2009-01-09, 21:57

LeM napisał(a):Już wiem o co poszło.

Po prostu opisujesz wykresy zamiast je zamieszczać.

To bez sensu.

Oszczędzaj czas swój i innych.

Lem

ale ja nie napisałem że od Ciebie mi się dostało tylko że mi się dostało :)
Zresztą ww. napisałem zanim pojawił się Twój wpis na blogu

z błędnego założenia wyszedłem że im więcej informacji tym bardziej druga strona może zrozumieć (bo bardzo zawansowani, średnio i mało zaawansowani) - starałem sie pisać aby każdy zrozumiał o co mi chodzi. A jak będzie błąd żeby może życzliwa osoba to wskazała - dzięki temu zrozumiem swój błąd.

Ok - obiecuję na przyszłość streszczać się.

[ Dodano: 2009-01-09, 21:05 ]
Lem, no jakby tu napisać.... nie umiem analizować wykresów tak profesjonalnie jak Ty i inni :)

Ja wiem Lem dla Ciebie i dla innych bardzo doświadczonych tak jest ale dla laików lub prawie laików jak ja trochę info z mniej lub bardziej dokładnym opisem jest też bezcenna

chciałem dobrze a wyszła kicha. Jedyny pożytek z tej mojej paplaniny chyba jest taki że w końcu pojawiły się różne ciekawe analizy i jest nad czym się zastanawiać

miłego weekendu
rafix77

Postprzez LeM » 2009-01-09, 23:29

skoro potrafisz opisać o co ci chodzi to i potrafisz to narysować.

Ja nie mam pretensji, żeby było jasne.

peace&love ;)
Ostatnio edytowany przez LeM, 2009-01-09, 23:30, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
LeM

Postprzez someday27 » 2009-01-10, 02:06

takie tam domysly odnosnie MACD
Załączniki
ScreenHunter_03 Jan. 09 18.23.gif
widac ze Macd w jakis sposob respektuje gorna linie bo indeks juz ma problem
dolna tez wydaje sie interesujaca
ScreenHunter_04 Jan. 09 18.29.gif
zas na godzinowym zastanawiam sie jak to interpretowac klin?
i liczyc na zjazd
Pozdrawiam
someday27

Dołączenie: 2008-12-01, 00:29

Postprzez dejwidziu » 2009-01-10, 16:25

hm.. wg. Di Napolego teorii ... istotnymi poziomami w oparciu o formacje są..
obszary 1830 i 1770 i zakładać możemy że
jeśli poziom 1830 zostanie obroniony to...jak na screenie
a jeśli padnie poziom 1770 to....
Załączniki
Clipboard01.png
Ostatnio edytowany przez dejwidziu, 2009-01-10, 17:54, edytowano w sumie 1 raz
dejwidziu

Dołączenie: 2008-10-30, 22:02
Miejscowość: Bialogard z ach.pom

Postprzez olaf » 2009-01-10, 21:18

A gazeta.pl informuje o dzialaniach NBP:

Narodowy Bank Polski ogłosił wczoraj, że przedterminowo wykupi od banków komercyjnych dziesięcioletnie obligacje, które wyemitował w 2002 r.

Ma to poprawić płynność finansową banków i tym samym umożliwić im udzielenie większej liczby kredytów.

Dzięki temu, że banki odzyskają pieniądze zamrożone w obligacjach już teraz, a nie dopiero w 2012 r., będą mogły udzielić dodatkowo ok. 8 mld zł kredytów - szacują finansiści.

O wcześniejszy wykup obligacji na początku tygodnia apelowali do NBP prezesi największych banków - Jerzy Pruski z PKO BP i Jan Krzysztof Bielecki z Banku Pekao

Dobre to czy zle wiesci?
Pozdrawiam... Olaf

Awatar użytkownika
olaf

Postprzez tomot » 2009-01-10, 22:19

stoimy w dosc istotnym miejscu, imho zejdziemy nizej i w poniedzialek bedzie walka w granicy 1800 po przebiciu spodziewam sie walki w rejonie 1735
hamerykanie juz potraktowali linie trendu i od niej odbili
Załączniki
3.gif
2.png
1.png
tomot

Dołączenie: 2008-04-07, 14:33
Miejscowość: Kraków

Postprzez GIELDZIARZ » 2009-01-11, 00:33

Jeszcze jak na forum panował optymizm jakies tydzien temu pisałem o koncu fali wzrostowej.Skoro mialem racje to czas na kolejny wykres.Tym razem pragne zwrocic uwage na fakt ze za kazdym razem po przebiciu EMA-55 nastepowaly spadki wiec sa one prawie pewne.IMO w optymistycznej wersji spadniemy na 1700pkt w pesymistycznej zaliczymy nowy dołek bessy i chyba to juz bedzie dno tej bessy.
Załączniki
fw20daily ema.gif
GIELDZIARZ

Dołączenie: 2008-08-22, 22:42

Postprzez machanys » 2009-01-11, 13:18

GIELDZIARZ napisał(a):Jeszcze jak na forum panował optymizm jakies tydzien temu pisałem o koncu fali wzrostowej.Skoro mialem racje to czas na kolejny wykres.Tym razem pragne zwrocic uwage na fakt ze za kazdym razem po przebiciu EMA-55 nastepowaly spadki wiec sa one prawie pewne.IMO w optymistycznej wersji spadniemy na 1700pkt w pesymistycznej zaliczymy nowy dołek bessy i chyba to juz bedzie dno tej bessy.

u mnie wciaz panuje, wprawdzie rynek mnie w piatek zmusil do zamkniecia L, ale nie widze powodu zeby je nie odnowic na nizszym poziomie w piatek, moim skromnym zdaniem nie wartym 1000 slow, poziom 1800 zostanie wybroniony, a wtorek przyniesie dynamiczne odreagowanie tej korekty z konca ubieglego tygodnia
machanys
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez fumakillah » 2009-01-11, 16:50

GIELDZIARZ napisał(a):Jeszcze jak na forum panował optymizm jakies tydzien temu pisałem o koncu fali wzrostowej.Skoro mialem racje to czas na kolejny wykres.Tym razem pragne zwrocic uwage na fakt ze za kazdym razem po przebiciu EMA-55 nastepowaly spadki wiec sa one prawie pewne.IMO w optymistycznej wersji spadniemy na 1700pkt w pesymistycznej zaliczymy nowy dołek bessy i chyba to juz bedzie dno tej bessy.

Takze nie wykluczam dalszych spadkow, aczkolwiek nie wierze w nowe minima tej bessy. Dopuszczam u nas naruszenie linii 1700 pkt, aczkolwiek nie dlugotrwale. W tej chwili uwazam ze przewage dlugoterminowo maja jednak byki - czy na prawde uwazacie ze gospodarka USA skurczyla sie (skurczy sie) do poziomu sprzed 14 lat, a nawet ponizej? W zalaczonym rysunku zamieszczam dlugoterminowe spojrzenie na WIG20 w tym caly czas respektowana linie wsparcia.
Załączniki
WIG20.gif
Ostatnio edytowany przez fumakillah, 2009-01-11, 16:51, edytowano w sumie 1 raz
fumakillah

Dołączenie: 2008-09-26, 10:48

Postprzez GIELDZIARZ » 2009-01-11, 17:18

Czyli jak widac zdania sa nadal podzielone.Na tym wykresie powyzej spadki wcale nie sa wykluczone mozliwe lekkie naruszenie tej linii.Ja by obstawial poziom 1400-1500pkt.Mozliwe tez ze bedzie to swieca z dlugim dolnym cieniem wtedy zamkniecie swiecy moze nie naruszyc tej linii ale dolny cien moze naruszyj jak widac juz tak bylo.Ponadto mamy podwojny szczyt i spadajaca gwiazde na tym wykresie.No i jeszcze prawdopodobnie te krotkie pozycje na FW JP MORGANA i pogarszajacy sie stan gospodarki USA.7,2% bezrobocia to juz dosc duzo a w dodatku caly czas rosnie w szybkim tempie.
Moze niektorym serce podpowiada wzrosty ale AT daje na to niewielkie szanse.
Wskazniki AF tez moga sie pogorszyc CHF juz kosztuje blisko 2,8zl wiec moze wzrosnac liczba niespłacanych kredytow a wtedy banki beda zmuszone tworzyc rezerwy co pogorszy ich płynnosc i wyniki.
GIELDZIARZ

Dołączenie: 2008-08-22, 22:42

Postprzez grenis » 2009-01-11, 17:55

Wykres w skali liniowej dopuszcza zarowno spadki w okolice 1400 jaki i utrzymanie lini trendu
Załączniki
w20_m.png
Ostatnio edytowany przez grenis 2009-01-11, 17:59, edytowano w sumie 2 razy
grenis

Dołączenie: 2006-10-26, 11:24

Postprzez skippy » 2009-01-11, 20:12

Z paraboli przewidziałem w czasie ostatniej sesji ten ząbek z 8599 na ~8579.
Widzę trzy możliwe rozwiązania sytuacji.
Jest jeszcze czwarte - spodek, ale ja najbardziej spodziewam się pomarańczowego.

Dziś jakaś mini euforia +11% na Estate-15 TASE.
Ktoś wie, o co biega?
Załączniki
djia.jpg
"Pokusa nadużycia ma miejsce, kiedy ktoś bierze od ciebie pieniądze i nie jest za nie odpowiedzialny." G.Gekko ;)
Awatar użytkownika
skippy

Dołączenie: 2006-08-30, 16:28
Miejscowość: Warszawa

Następna

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości