Manifest laika

Umieszczamy tu: - śmieszne infa z agencji prasowych - wyczytane na innych forach komentarze - dowcipy itp - perełki polskiego tradera- naganiacza

Manifest laika

Postprzez machanys » 2006-11-23, 12:23

Jestem laikiem. Na gie?dzie od 95 roku. 4-krotny zwyciesca konkursow organizowanych przez dzial promocji WGPW i radiowa Trojke na pocz?tku lat 90-tych. Moje pierwsze wykresy rysowa?em w bloku milimetrowych o?ˇwkiem. Codziennie szed?em po wydruk do BM, nie mia?em jeszcze telegazety. By? tylko fixing. W czytelni wieczorami czyta?em prase ekonomiczna. By?em studentem. Moja pierwsza ksiazka to Inwestycje prof. Jajugi. Pierwsza inwestycja to rynek rˇwnoleg?y. Drzalem jak wchodzila dogrywka, jak numeromaniacy bawili siŕ liczbami. Siedzia?em jak Pokemon w BM przez pierwsze lata, stalem w kolejce aby z?o?yŠ zlecenie przed sesja. Jako pierwszy w miescie w swoim BM otworzy?em rachunek internetowy. Inwestowalem ju? we wszystko od Universalu, a skonczywszy na kontraktach na soje. Wci?? siŕ ucze, czytam. Kiedys mia?em po 30-40 kontraktow otwartych na sesji, teraz mˇj zolw to max 5 kontrakty. Narzuci?em sobie pewne ograniczenia. Zdoby?em dystans do gie?dy. Nie spieszy mi siŕ w zawieraniu transakcji. Nie musze mieŠ zajŕtej pozycji co dnia, opuszczam tygodnie nie inwestujac, jak mi siŕ nie chce, jak dorwe ciekawa powiesc, jak mam urlop, wyjazd.
Zycie to nie fale Eliota, to nie gorki i dolki, zycia trzeba smakowac, gielda cie ogranicza, narzuca ci inny rytm, stres zabiera ci zdrowie. Ciezko siŕ nauczyc cierpliwoÂci.
Niektˇrym siŕ udaje, idzie ju? 13 rok z wgpw.
macHanys
machanys

Dołączenie: 2006-08-23, 10:15

Postprzez queba » 2006-11-23, 12:45

rozumiem ze to twoj kometarz po sesji jeszcze nie zakonczonej ?
queba

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43
Miejscowość: Poznań

Postprzez Lucek » 2006-11-23, 12:53

...
Ostatnio edytowany przez Lucek, 2007-07-06, 06:22, edytowano w sumie 1 raz
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez queba » 2006-11-23, 13:11

Niektˇrym siŕ udaje, idzie ju? 13 rok z wgpw.

no, kurde ten 13sty to taki pechowy troche. ja to bym przez caly rok nie gral.
queba

Re: Manifest laika

Postprzez olab » 2006-11-23, 13:20

machanys napisał(a):
Zycie to nie fale Eliota, to nie gorki i dolki, zycia trzeba smakowac, gielda cie ogranicza, narzuca ci inny rytm, stres zabiera ci zdrowie.

Powiedzia?bym raczej, ?e jak siŕ zarabia to samopoczucie siŕ poprawia i na zdrowie lepiej to wp?ywa ;-)
pozdr
Ostatnio edytowany przez olab, 2006-11-23, 13:20, edytowano w sumie 1 raz
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Re: Manifest laika

Postprzez bazyliszek » 2006-11-23, 23:13

olab napisał(a):
Powiedzia?bym raczej, ?e jak siŕ zarabia to samopoczucie siŕ poprawia i na zdrowie lepiej to wp?ywa ;-)
pozdr

Žwiŕta Prawda, tyle ?e trzeba dobrze trzymaŠ ze szwagrami ;]. A mo?e to jest jeden ze Szwagrˇw... ?
Awatar użytkownika
bazyliszek

Dołączenie: 2006-10-18, 21:30
Miejscowość: Bytom

Postprzez queba » 2006-11-23, 23:24

machanys raczej szuka pracy u szwagra. cos ten 13 rok na wgpw mu nie sluzy. z taka zawzietoscia bronic rynku, bosszzze.
przypomina troche misiabysia, tez strzelal cyferkami w jedna i druga do momentu strzelenia sobie samoboja.
queba

Postprzez machanys » 2006-11-24, 14:21

Lucek napisał(a):Machanys, akurat siedze w kafejce na Woli w Warszawie.
Po raz pierwszy od dwˇch tygodni zajrzalem w internet.
S?dzisz, ze kogos interesuje nasz "zyciorys inwestora"?
Gielda to Ty i rynek. Tylko tyle i a? tyle.

Lucek, mialem chwile slabosci, wybacz ;-)
szkoda ze Ciebie zlicytowali, masz gdzie mieszkac ?
machanys

Postprzez machanys » 2006-11-24, 14:23

queba napisał(a):machanys raczej szuka pracy u szwagra. cos ten 13 rok na wgpw mu nie sluzy. z taka zawzietoscia bronic rynku, bosszzze.
przypomina troche misiabysia, tez strzelal cyferkami w jedna i druga do momentu strzelenia sobie samoboja.

wiem ze mnie podejrzewasz o bycie mysiembysiem, ale to nie ja pisalem o krowach na pastwiskach, nie ja..............
machanys

Postprzez machanys » 2006-11-24, 14:24

queba napisał(a):machanys raczej szuka pracy u szwagra. cos ten 13 rok na wgpw mu nie sluzy. z taka zawzietoscia bronic rynku, bosszzze.

tak zle mi zyczysz ? ! z ta praca ? !
zajadly z ciebie czlek ;-)
machanys

Postprzez fergus » 2006-11-25, 16:34

queba napisał(a):przypomina troche misiabysia, tez strzelal cyferkami w jedna i druga do momentu strzelenia sobie samoboja.

Kiedy teraz z dystansu, po czasie i po jakim tam z mojej strony poszerzeniu wiedzy na temat rynku (jakim tam, bo uczŕ siŕ ca?y czas tutaj jak ka?dy zreszt?) przypomnŕ sobie co wyprawia? MisBys na rynku to ciarki przechodz? po plecach. Wtedy, gdy patrza?em na te jego bohaterskie wybryki nie zdawa?em sobie sprawy z pewnych rzeczy. Teraz wiem, ?e to co on robi? to wtedy by?o dok?adnym przeciwie˝stwem w?aÂciwego inwestowania. Mo?e pewne rzeczy ju? wtedy prˇbowa?em mu powiedzieŠ jako totalny ?ˇ?todziub (ba!, jestem nim nadal). W ka?dym b?d? razie w tej chwili nie wyobra?a?bym sobie inwestowania w ten sposˇb. Nie wiem czym on siŕ wtedy kierowa?, mo?e mia? jakie swoje przes?anki do wyznaczania poziomˇw, g?ŕbsze ni? w?asna intuicja. Nie wiem. W ka?dym b?d? razie ten post nie ma na celu rzucenia b?otem w tego cz?owieka. To tylko efekt mojej refleksji rˇwnie? i nad w?asn? ewolucj? jako inwestora. Teraz Âmiejŕ siŕ z tego jak inwestowa?em kilka miesiŕcy wstecz, za rok pewnie bŕdŕ Âmia? siŕ z tego jak inwestujŕ teraz ...
Awatar użytkownika
fergus

Dołączenie: 2006-06-22, 20:06

Postprzez Lucek » 2006-11-28, 00:43

...
Ostatnio edytowany przez Lucek, 2007-07-06, 06:23, edytowano w sumie 1 raz
Lucek

Dołączenie: 2006-06-26, 20:09

Postprzez bie » 2006-11-29, 10:09

fergus napisał(a):Teraz Âmiejŕ siŕ z tego jak inwestowa?em kilka miesiŕcy wstecz, za rok pewnie bŕdŕ Âmia? siŕ z tego jak inwestujŕ teraz ...

mam to samo i wiem ze za rok bede patrzyl z niedowierzaniem, ?e przetrwa?em kolejny rok z TAKIMI metodami i podejÂciem do rynku. Jeszcze pˇ? roku (mo?e rok) powiedzia?bym kazdemu, kto ?apie do?ki i gˇrki, ?e d?ugo nie po?yje na rynku, dzi wiem ?e ?apanie do?ek i gˇrek jest nie tylko korzytsniejsze ale nawet bezpieczniejsze, wystarczy tylko.... :))))
bie

Dołączenie: 2006-07-28, 11:14

Postprzez fergus » 2006-12-01, 08:36

bie napisał(a): dzi wiem ?e ?apanie do?ek i gˇrek jest nie tylko korzytsniejsze ale nawet bezpieczniejsze, wystarczy tylko.... :))))

Moim zdaniem nie ma nic trudniejszego ni? ?apanie do?kˇw i szczytˇw (chyba, ?e kto jest szczŕÂliwym posiadaczem daru jasnowidzenia). OczywiÂcie, ?e mo?na sobie nakreÂliŠ na wykresie poziomy i ?udziŠ siŕ, ?e rynek te? je zauwa?y i bŕdzie siŕ od nich odbija?. Ale ja sk?aniam siŕ ku swojej teorii rynku jako ?ywio?u. Nie ma szans okie?znaŠ ?ywio?u, nie ma szans z?apaŠ ka?dej falki na 60min od do?u do gˇry (dokonywaŠ transakcji na punktach zwrotnych rynku). Graniczy to z mistrzostwem, wrŕcz cudotwˇrstwem. Moja metoda (jak na razie na dzie˝ dzisiejszy) to jaki prosty system transakcyjny (wystarcz? dwie Ârednie) i ?apanie za jego pomoc? wiŕkszych ( od 20 pkt.) ruchˇw rynku. Wiadomo, ?e w w?skim kanale konsolidacji ponosi siŕ straty, ale kto w konsolidacji nie ponosi strat ...

Tharp (i Elder chyba te?) pisa?, ?e najlepsi inwestorzy maja tylko od 30% do 50 % zyskownych inwestycji, reszta to straty. JeÂli mieszczŕ siŕ w tym przedziale (a taki prosty system z?o?ony z dwˇch Ârednich ruchomych zapewnia mi to) to jestem zadowolony.

Koniec zwierze˝ :)

Pozdr.
Awatar użytkownika
fergus

Dołączenie: 2006-06-22, 20:06

Postprzez olab » 2006-12-01, 09:28

Witaj Fergus :-). Popieram to co piszesz. Najskutejczniejsze s? proste metody identyfikuj?ce trend. Natomiast mo?na stosowaŠ ?apanie do?kˇw i szczytˇw, a nawet uczyniŠ z tego dobry system, pod warunkiem ustalenia Âcis?ych zasad zajmowania i zamykania pozycji (nie na "czuja") oraz odpowiedniego zarz?dzania kapita?em. S? tacy ktˇrzy tak graj?, ale to zawodowcy. Ja osobiÂcie preferuje metody trendowe.
pozdr
olab

Dołączenie: 2006-06-09, 14:47

Powróć do Gafy, wypowiedzi dot. inwestowania

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości