Dzisiejszą sesję sponsoruje literka "W" jak wtopa. Odnoszę wrażenie, że ogromna większość piszących tak na forum jak i na kanale w ostatnim tygodniu umoczyła sporo kasy. Nie muszę mam nadzieję tłumaczyć, że to tylko moje dziwne widzi mi się i oczywiście mam nadzieję, że jest dokładnie odwrotnie. Jednak nastroje panujące w wypowiedziach i wpisach nie nastrajają mnie optymistycznie. Zakładając, że mam rację zastanówmy się co może być przyczyną takiego stanu rzeczy. Po pierwsze mit racjonalności rynku, który był tu omawiany bodajże wczoraj. (na rynku wcale nie jest tak dobrze jak się wydaje, będzie jeszcze katastrofa, kryzys się nie skończył itp.). Rynek nigdy nie był i nigdy nie będzie racjonalny inaczej nikt nie mógłby zarabiać bo skąd by miały być okazje. Po drugie mit techniki. To jeden z wyraźniejszych moim zdaniem zwłaszcza tutaj. (bessa nie może się skończyć formacją V, miał być rgr, nie przeszli 2000, to 3 w A w 4 w G itp.). Po trzecie nazwę to roboczo mitem gracza terminowego. Chodzi o skłonność do siedzenia w szortach. (często mam wrażenie, że spekulanci mają dziwną bo nieracjonalną skłonność do grania na spadki). Dodam jeszcze po piąte klasykę w postaci łapania noży czyli miłość do szukania górek i dołków. Zapraszam do dodania swoich punktów do listy pod tytułem "czemu w zeszłym tygodniu tyle umoczyłem"
Żeby nie wyżywać się na was tak bezlitośnie sam się wyspowiadam z tego dlaczego tyle umoczyłem przez ostatnią bessę.(oczywiście mowa o moich inwestycjach długoterminowych)
- brak stopów (choćby głębokich jak rów mariański ale jednak potrzebnych)
- brak doświadczenia (tym się może wykpić każdy nikt takiej rzezi nie przeżył)
- brak odpowiedniej dywersyfikacji (opcje, futy, skarpeta)
- wycena wskaźnikowa na podstawie średniej rynkowej (jak się wali system finansowy żadna wartość poszczególnych wskaźników nie jest wystarczająco niska)
- ślepa wiara w szybki powrót koniunktury
- chciwość (motor i grabarz wielu fortun)
Kalendarium na 22.07.2009
8:45 Francja Wydatki konsumentów Czerwiec -0.2% m/m -1.6% r/r
10:30 Wielka Brytania Protokół z posiedzenia BOE 9-0-0 9-0-0
11:00 Euroland Zamówienia w przemyśle Maj 1.9% m/m -1% m/m -35.5% r/r
13:00 USA Wnioski o kredyt hipoteczny 4.3%
14:00 Polska Koniunktura gospodarcza Lipiec
16:00 USA Indeks cen nieruchomości - OFHEO Maj -0.2% m/m -0.1% m/m
16:00 USA Wystąpienie publiczne szefa Fed Bena Bernanke (to samo co wczoraj, ale w Senacie)
16:30 USA Zmiana zapasów benzyny 0.7 mln 1.4 mln
16:30 USA Zmiana zapasów destylatów 1.4 mln 0.55 mln
16:30 USA Zmiana zapasów ropy -1.2 mln -2.8 mln
Wyniki kwartalne przed sesją w USA publikuje Bank of New York, Eli Lilly, PepsiCo, Pfizer, Boeing, Wells Fargo, a po sesji eBay i Qualcomm.