21.10.2009 - komentarze do sesji

Komentarze do bieżącej sytuacji na rynkach finansowych

Moderatorzy: Morfeusz, topix, gienek, Darkh, olab, bono, skippy, krezus, kolargol

Czy WIG20 w dniu 22.10.2009r.

Ankieta zakończyła się 2009-10-22, 10:00

wzrosnie?
1
13%
spadnie?
7
88%
pozostanie bez zmian +-0,25%?
0
Brak głosów

Razem głosów : 8

21.10.2009 - komentarze do sesji

Postprzez bono » 2009-10-20, 23:35

Dzisiejszą sesję sponsoruje literka "K" jak katalizator. Kończy się sezon świetnych wyników spółek za oceanem i wszyscy się zastanawiają co będzie katalizatorem dalszych wzrostów. Nasz rynek wczoraj zakończył sesję na niewielkim ale plusie mimo bardzo słabych danych z amerykańskiego rynku nieruchomości. Niewątpliwie kontrolę na rynku sprawuje byczek i każde granie S w tej sytuacji jest grą pod prąd. W USA po tak fatalnych danych rynek trzyma się dzielnie i widać, że mimo takiej możliwości niedźwiedź nie przejmuje inicjatywy. Być może jest to zasługa nadal bardzo pozytywnych danych amerykańskich spółek. Po sesji świetne wyniki podał Yahoo. Rosnący dolar uspokoił nieznacznie sytuację na rynku towarowym ale napięcie zwłaszcza na ropie jest spore. Kryzys Irański może zachwiać rynkiem czarnego złota. Trystero pokazywał wczoraj jedną z teorii spiskowych która sugeruje, że ktoś otwierał ostatnio duża ilość opcji call po 100$ na ropie z terminem wykupu na koniec listopada. Wszystko to zapowiada dość ciekawy ale i nerwowy czas, niestety giełdowy spekulant tym się właśnie żywi.

Środa, 21 Października 2009
10:30 Wielka Brytania Protokół z posiedzenia BoE Październik
13:00 USA Wnioski o kredyt hipoteczny -1.8%
14:00 Polska Inflacja bez cen żywności i energii Wrzesień 2.8% r/r 2.9% r/r
16:30 USA Zmiana zapasów ropy 1.1 mln brk 0.3 mln brk
20:00 USA Beżowa Księga Październik
Wyniki kwartalne przed sesją w USA publikuje Eli Lilly, Boeing i Wells Fargo, a po sesji eBay.
Image
Awatar użytkownika
bono

Dołączenie: 2006-06-20, 11:43

Re: 21.10.2009 - komentarze do sesji

Postprzez stoqx » 2009-10-21, 07:15

Witam,

Dawno mnie tutaj nie bylo. Nie wiem czy forumowicze dalej sledza watki elliotowskie ale jesli tak to chcialbym poprosic o wskazania jak elliotowsko interpretowac ponizszy wykres dla pary EurUsd (dzienny).

Mam tutaj pare pytan ktore maga byc pomocne:

- czy skonczylismy fale AB?C? ? Jesli tak to czy mozemy przyjac iz znajdujemy sie w fali 2 w gore?

- jesli nie skonczylismy fali ABC to wynika z tego iz nadal jestesmy w fali B (intuicyjnie dla mnie bardziej prawdopodobne niz zakonczona korekta ABC). jesli jestesmy w fali B to gdzie jestesmy? w fali iii (zaznaczona orientacyjnie innym fontem w paintcie) czy tez w fali c (male)?

- jak oznaczyc fale zaznaczona prostokatem? dla mnie moze byc to fala ((ii)) badz fala (iv)...jesli skonczylismy fale ((ii)) to czeka nas jeszcze dluzsza fala ((iii)))... bylbym wdzieczny za pomoc. Ciekawe jest to iz jestsmy teraz na poziomie rozszerzenia 161.8 fali (i). Zauwazyc mozemy rowniez iz rozszerzenie 161.8 fali ((i)) znajduje sie w tym samym miejscu co rozszerzenie 261.8 dla fali (i) czyli okolo Eur/Usd 1.62.

Jesli powyzsze pytania nie sa zbyt czytelne to prosze pokazac wykres z dobrymi oznaczeniami.

Wielkie dzieki!

Stoqx
Załączniki
EurUsd Dzienny.jpg
:)
stoqx

Dołączenie: 2008-04-23, 07:11
Miejscowość: lowlands

Re: 21.10.2009 - komentarze do sesji

Postprzez Robert » 2009-10-21, 11:56

Trystero pokazywał wczoraj jedną z teorii spiskowych która sugeruje, że ktoś otwierał ostatnio duża ilość opcji call po 100$ na ropie z terminem wykupu na koniec listopada. Wszystko to zapowiada dość ciekawy ale i nerwowy czas, niestety giełdowy spekulant tym się właśnie żywi.

Piekna informacja. Akurat taka żeby pobudzić do kupowania akcji na loklanej górce bo przeciez bedzie jeszcze wyżej. Tylko, że poźniej może się okazać, że ten listopad to w 2010 roku. ;-)
Czy w tym tygodniu mamy max i bedzie zjazd do około 30 stycznia 2010?
Ja trzymam palec na spuscie. :-)
Robert

Dołączenie: 2006-12-12, 08:45

Powróć do Komentarz po sesji

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości